Ostojić (LDP): Nije dovoljno skinuti bedž i postati evroradikal; Tošković (SNS): LDP se ponaša kao antidržavni element

Izvor: Politika, 19.Dec.2012, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostojić (LDP): Nije dovoljno skinuti bedž i postati evroradikal; Tošković (SNS): LDP se ponaša kao antidržavni element

Rasprava o novom zaduživanju EPS-a u senci polemike liberala i naprednjaka

Davanje državnih garancija za novo zaduživanje EPS-a u iznosu od 74 miliona evra, o čemu se juče raspravljalo u Skupštini Srbije, ostalo je potpuno u senci žestoke polemike između liberala i naprednjaka, a „utvrđivalo” se ko je „evroradikal”, „poglavnik”, „doglavnik” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i „partifirer”.

Inicijalni šlagvort za ovu raspravu dao je Zoran Ostojić, (LDP), na početku sednice, koji je iskoristio mogućnost za postavljanje pitanja vladi da bi još jednom kritikovao učešće Nikole Selakovića, ministra pravde, na protestu ispred srpskog parlamenta povodom presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima, a na kojima su učestvovale i neke ekstremističke organizacije.

Ostojić je rekao: „Nije dovoljno samo da se skine bedž i postane evroradikal, možete postati evroradikal, ali evroradikal je i dalje u duši radikal. Gospodo evroradikali, kada je Vojislav Šešelj, poglavnik Šešelj, vodio odrede crnih košuljaša pre 20 godina nisam se takvih plašio. Neka se gospodin Selaković raspita kod tadašnjeg doglavnika Nikolića i kod ađutanta Vučića da je to istina, ako je već dovoljno mlad da se u to vreme igrao kanticama i koficama”.

Reagovao je Veroljub Arsić (SNS) rekavši: „Nisam se plašio poglavnika Čedomira Jovanovića, ni kada je iza sebe imao 176 poslanika, a još manje vas se gospodo sada plašim”.

Umešao se i Vučeta Tošković (SNS) rečima: „Nedolično je ponašanje nazivati predsednika države imenom koje ne dolikuje nijednom Srbinu, a kamoli predsedniku države. Organizacija LDP se od nastanka ponaša prema ovoj državi kao antisrpski element”.

Ostojić je odvratio: „Gospođo predsedavajuća ćutali ste kad su nas nazvali antisrbima, vi vređate dostojanstvo parlamenta. Čovek koji je bio doglavnik poglavniku Tomislav Nikolić pre 20 godina nije imao nikakve veze sa državom, postao je predsednik pre dve godine. Vi se niste plašili poglavnika Jovanovića sa 176 poslanika iza sebe, ali ste tražili imunitet zbog pucanja u kafani”.

Uključio se i Marjan Rističević (NSS–SNS): „Lako je mrtvom vuku rep meriti. Čovek (Šešelj) se nalazi tamo gde se nalazi. Hrvati su kupili ’Blesak’ i ’Oluju’ i presudu, a mi ovako sudimo svojima. Ovo je uvreda za kompletan srpski narod. Reč poglavnik je naziv za poglavnika Antu Pavelića za vreme čije vladavine je nastradalo milion Srba, to je bio početak etničkog čišćenja”.

Arsić (SNS): „Nikada se nisam pozivao na imunitet, zato što nisam kao poglavnik Čedomir Jovanović imao veze sa organizovanim kriminalom i nikad nisam bio u Šilerovoj ulici”.

Predrag Mijatović (SNS): „Gospodina Jovanovića možete glatko nazvati partifirerom gospodo iz LDP-a, jer to isto znači što i duče, a to je poglavnik”.

-------------------------------------

Vučićevi zdravstveni problemi odložili raspravu

Poslanici su juče uspeli da završe raspravu o nekoliko sporazuma, ali nisu nastavili rad po podne, već je nastavak zakazan za sutra. Kako je rekao Nebojša Stefanović, predsednik parlamenta, tako je dogovoreno sa vladom „pošto Aleksandar Vučić, ministar odbrane, zbog zdravstvenih razloga ne može sada da prisustvuje razmatranju predloženih akata iz sektora odbrane, koji su na dnevnom redu”.

M. Čekerevac

objavljeno: 19.12.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.