Opozicija čeka UN

Izvor: RTS, 31.Avg.2010, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija čeka UN

U slučaju neuspeha srpske rezolucije u UN naprednjaci će tražiti ostavku ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića i drugih ministara i pokrenuti niz inicijativa. Nova Srbija najavljuje miting opozicije.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić ocenio je da je Srbija svesna situacije i velikog međunarodnog pritiska, pa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kada je reč o Kosovu vodi politiku "srednjeg puta".

Prema njegovim rečima to podrazumeva izbegavanje svake konfrontacije sa međunarodnom zajednicom i njenim najznačajnijim činiocima.

"Ovo je politika 'srednjeg puta' koja neće ugroziti evropske integracije, a demonstriraćemo na politički i demokratski način borbu za očuvanje integriteta", rekao je Ljajić i dodao da Srbija radi nešto što bi radila svaka zemlja u savremenom svetu.

Ministar je izjavio da je Srbija spremna za svaki dogovor u vezi sa rezolucijom o Kosovu i Metohiji, ali da postoji "crvena linija" ispod koje neće ići, a to je ni direktno ni indirektno priznanje samoproglašene države Kosovo.

"Mi smo spremni za svaki dogovor, ali nećemo ni direktno ni indirektno priznati nezazvisnost Kosova i Metohije, pa samim tim ni u tekstu reozlucije", rekao je Ljajić.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kaže da je Srbija spremna na dogovore i kompromise, jer su "svi svesni" da je problem Kosova moguće rešiti jedino dogovorom.

"Srbija je najveća zemlja na Balkanu i najveći narod na Balkanu i siguran sam da i EU ima interes da Srbija bude deo evropske porodice", rekao je Dačić.

Miting opozicije pošto bude poznata sudbina rezolucije

Opozicija, međutim, čeka ishod u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Nova Srbija najavljuje miting opozicije ukoliko srpska rezolucija ne dobije podršku.

"Mi nismo sada hteli da pravimo neke mitinge, dok ne prođe ova procedura u UN. Pustili smo ih, neka to odrade do kraja, pustili smo ih da rade kako god hoće, ali tražimo rezultat, ako nema rezultata, tražimo izbore", rekao je predsednik NS Velimir Ilić.

Naprednjaci kažu da s pažnjom iščekuju deveti septembar.

"Ako neizmenjena rezolucija dobije podršku u UN, onda ćemo im čestitati i reći da bez obzira na to što ste obavili loš posao u MSP za našu zemlju, čestitamo za ono što ste uradili u UN", rekao je Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS-a.

Vučić je naveo da će u slučaju neuspeha srpske rezolucije u UN ta stranka u Skupštini Srbije tražiti ostavku ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića i drugih ministara i pokrenuti niz inicijativa.

Portparol Demokratske stranke Jelena Trivan kaže da prozivanja sadašnjih Evropejaca zvuči licemerno, jer su, kako kaže, lideri te stranke vladali Srbijom u trenutku kada je Kosovo palo pod međunarodni protektorat.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.