Opozicija: Ugovor s RTS-om na sunce

Izvor: B92, 05.Okt.2010, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija: Ugovor s RTS-om na sunce

Beograd -- LDP i naprednjaci zahtevaju da vide ugovor skupštine Srbije i RTS-a o isplati preko 3 miliona evra za prenose sednica.

Predsednica Skupštine priznala je da parlament duguje novac javnom servisu i najavila da će 3,3 miliona evra biti pokriveno rebalansom budžeta.

To je među poslanicima pokrenulo pitanja kada i kakav je ugovor potpisan sa Radio televizijom Srbije oko prenosa skupštinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zasedanja i ko ga je u ime parlamenta potpisao.

Samo dan nakon što je predsednica skupštine dogovorila sa direktorom RTS-a da im bude isplaćeno preko tri milona evra za četvorogodišnje skupštinske prenose, dve opozicione stranke - LDP i SNS - zahtevaju da vide potpisani ugovor.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović pita se zašto naplata zaostalih dugovanja nije zatražena od prethodne vlade.

''Mislim da je bezobrazluk doći u Skupštinu i reći da je neko dužan da plati RTS-u za emitovajne u 2006. Što to nije naplaćeno tada, što nije 2006, '07, '08, '09? Što te fakture nisu ispostavljene Koštuničinoj vladi nego se to danas čini vladi Mirka Cvetkovića'', pita se Jovanović.

''Zbog toga što je do vlade Cvetkovića, vlada mogla da opstane na toj sapunici na kojoj je (RTS) gradio svoj program. Danas to više nije moguće jer su komercijalni efekti estradizovanog javnog servisa postali isuviše mali izvor prihoda za zadovoljenje potreba tako glomaznog sistema'', ocenjuje on.

Direktor javnog servisa Aleksandar Tijanić nije hteo za B92 da objasni kojom metodologijom je utvrđen dug od preko tri miliona evra kao ni da li postoji neki potpisani dokument između te dve budžetske ustanove.

U veoma kratkom telefonskom razgovoru odgovorio da je sve što je imao da kaže, rekao juče.

Međutim LDP nije i jedini koji se interesuje o aranžmanu sa RTS-om. Odgovore na slična pitanja, prema rečima poslanice SNS-a Jorgovanke Tabaković, traže i naprednjaci.

''Svi poslanici i građani Srbije bi morali znati po kom to nepisanom pravilu, protokolu, potpisanom pismu o namerama ili ugovoru treba i po kojoj ceni plaćati tu uslugu'', smatra ona.

''Onaj kome je zakonom obezbeđeno, bez obzira na kvalitet programa, da mu se redovno sliva u kasu mesečni iznos pretplate treba da nije u istim uslovima i okolnostima kao i svi ostali koji se bave TV produkcijom. RTS je u povlašćenom položaju i on za taj položaj mora da ima i neke ustupke prema jednom domu kakav je Narodna skupština'', kaže Jorgovanka Tabaković.

Rukovodstvo RTS-a izračunalo je da sat prenosa skupštinske sednice javni servis košta oko 2.500 evra. Toliko koštaju tehnika i ljudi koji rade na direktnom prenosu kao i gubitak od izgubljenih reklama na drugom programu javnog servisa.

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov smatra da bi neko trebalo da se pozabavi i dugovanjima RTS-a.

''Svakako da Aleksandar Tijanić duguje građanima Srbije odgovore i za mnoge druge svoje troškove. I ne vidim razloga ukoliko je tajanstven oko svih drugih troškova RTS-a zbog čega je samo kada su u pitanju ovi troškovi veoma transparentan. Možda ne bi bilo loše da državna revizorska institucija obiđe i ovu kuću kao budžetskog korisnika i kao medijsku kuću koju izdržavaju građani Srbije'', poručuje ona.

Predsednica parlamenta i direktor RTS-a dogovrili su da skuština javnom servisu nadoknadi trošak od 3,3 miliona evra za prenos skoro 3.000 sati skupštinskih zasedanja od 1. januara 2006. do 21. jula 2010. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.