Odbornici SNS van opšinskih klupa

Izvor: B92, 30.Mar.2011, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbornici SNS van opšinskih klupa

Beograd -- Upravni sud odbacio žalbe Srpske napredne stranke o statusu odbornika. Čak 612 naprednjaka ostaje bez mandata, saznaju "Večernje novosti".

Iz dvogodišnje borbe za mandate naprednjaci će izaći praznih šaka. Upravni sud odbacio je žalbe njihovih 612 odbornika, pa se oni neće vraćati u klupe

To je epilog pravne bitke koja se razbuktala još od raskola u SRS, kada su za Tomislavom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nikolićem, osim dela poslanika, pošle i stotine "deputata" na lokalnom nivou.

Oni su aktiviranjem blanko ostavki redom ostajali bez mesta u skupštinama opština. Ali Ustavni sud je 22. aprila prošle godine procenio da su blanko ostavke odbornika - neustavne, pa su naprednjaci presavili tabak i od Upravnog suda tražili da im vrati mandate, pišu "Novosti".

"Upravni sud počeo je pojedinačno da obaveštava naše odbornike da je nenadležan po pitanju mandata. Poslali su zapanjujuće objašnjenje da Ustavni sud u svojoj odluci o blanko ostavkama nije precizirao kako se ona izvršava. Da paradoks bude veći, Upravni sud nam je već bio vratio jedan mandat u Rači", kaže za "Novosti" Vladimir Cvijan, član Pravnog saveta SNS.

Portparolka Upravnog suda Vesna Dabić objašnjava da ovaj Sud nije nadležan da vrati mandate.

"Postupak zaštite prava odbornika kojima je prvobitno mandat oduzet po Zakonu o lokalnim izborima, a čiji je deo odlukom Ustavnog suda utvrđen kao neustavan, može da se ostvari pred Ustavnim sudom", rekla je ona.

Idu u Strazbur

Cvijan tvrdi da su mu o dopisu Suda javili odbornici iz Prokuplja, Kule, Leskovca, Smedereva i drugih mesta.

"Kakvo je to reformisano pravosuđe i kakva je to vlast koja ne sprovodi odluke Ustavnog suda? Posle ovakvog skandala nije isključeno i da ćemo se obratiti i sudu u Strazburu", izjavio je on.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.