Obustavljen postupak protiv Kopernikusa zbog emisija Vladimira Đukanovića

Izvor: RTS, 11.Jun.2020, 13:50

Obustavljen postupak protiv "Kopernikusa" zbog emisija Vladimira Đukanovića

Savet Regulatornog tela za elektronske medije odlučio je da obustavi postupak za izricanje mere televiziji "Kopernikus" zbog emisija Vladimira Đukanovića, funkcionera Srpske napredne stranke i narodnog poslanika.
Predstavnik televizije Kopernikus Vladan Mitić na jučerašnjoj sednici Saveta REM-a se izjasnio da su pogrešili kada su prikazivali Đukanovićeve emisije. Članovi Saveta REM-a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obustavili su postupak za izricanje mere televiziji, koji je u maju pokrenut, zato što je prikazivanje Đukanovićevih emisija prekinuto, saopštava Udruženje novinara Srbije.

Prethodno se REM-u obratila Fondacija Slavko Ćuruvija koja je u prijavi navela da se prikazivanjem emisija Đukanovića, istaknutog funkcionera SNS-a, krše Zakon o elektronskim medijima i Pravilnik REM-a o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, koji je donet na osnovu tog zakona.
U Pravilniku, navodi Fondacija u prijavi REM-u, stoji da „funkcioner ili istaknuti predstavnik određene političke stranke ne može biti voditelj, spiker ili reporter u vestima ili programu aktuelnosti". Emisije Đukanovića koje su emitovane su "Na vezi sa Đukom", "Na kraju dana sa Đukom" i "Dobro jutro sa Đukom".
"Imajući u vidu položaj Đukanovića u političkoj stranci čiji je član, smatramo da kao urednik utiče diskriminatorski na izbor tema, način na koji se teme obrađuju i na taj način lično i subjektivno prenosi gledaocima stavove koje kao pripadnik političke stranke koju zastupa, čime ugrožava opšti interes u javnom informisanju", istakla je Fondacija.
Pozvala je i REM da televiziji Kopernikus izrekne meru zato što emisiju Đukanović koristi za "obračun sa političkim neistomišljenicima", kao i da je u maju građane "direktno pozivao" na kršenje zakona, jer ih je pozvao na paljenje pirotehničkih proizvoda.
Đukanović je Udruženju novinara Srbiju, komentarišući prijavu Fondacije REM-u ranije rekao da će biti "još žešći" u "obračunu sa političkim neistomišljenicima" u emisiji na Kopernikusu.
U međuvremenu je ukinuta emisija "Na vezi sa Đukom", čije su teme najčešće bile političke, a sastojale su se i od monologa Đukanovića o aktuelnim događajima i uključivanja gledalaca, navodi UNS.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.