Ne pozivam naprednjake u koaliciju

Izvor: Politika, 02.Apr.2012, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne pozivam naprednjake u koaliciju

Jedan od lidera predizborne koalicije Preokret Čedomir Jovanović je u emisiji „Stav Srbije”, na Prvoj televiziji, pre nekoliko dana je najavio da bi mogao da sarađuje sa naprednjacima. Na pitanje novinara „Politike” šta bi ta saradnja mogla da podrazumeva i da li bi sa Srpskom naprednom strankom pod nekim uslovima mogao da pravi i vladu, Jovanović je odgovorio da „nema poziva na koaliciju”.

„Poziv za saradnju je bio jasan i znači da Nikolić nema pravo da nudi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sebe kao kopiju Tadića i da ima obavezu da kaže kako misli da reši probleme Srbije. Dvadeset godina je vodio pogrešnu politiku, onda je uz pomoć Tadića odjednom zaboravio, ali nam danas ni jedan ni drugi ne kažu kako ćemo rešiti posledice te politike ili one koju su zajedno vodili u međuvremenu”, rekao je Jovanović.

Kako biste onda mogli da sarađujete s njim?

Moja ponuda za politički konsenzus, ne za koaliciju, je fer: neka kažu da li su spremni da ponude drugačiju kosovsku politiku, bolju ekonomsku politiku, da li će se problem najveće nezaposlenosti, inflacije, tempa zaduživanja, pada industrijske proizvodnje, propadanja obrazovanja rešiti tako što zajedno beže od istine. Ono što danas živimo je posledica sloma njihove politike. Ja ih samo pitam na početku kampanje da li imaju snage da budu iskreniji i prihvate istinu da Srbija više ne može da živi u lažima. Ako mogu, neka kažu. Ako ćute, biće jasno da ne mogu. Ako nisu spremni da u prihvatanju stvarnosti pomognu, neka vode svoje kampanje onako kako su zamislili. Mi im u tome nećemo pomagati, naprotiv. To će značiti da su oni svoju međusobnu koaliciju već dogovorili i da su Srbiju i vlast u njoj posle 6. maja projektovali po svojoj i meri svojih partija. Samo, ni mi, ni ogromna većina građana neće da živi u tim kulisama „DS Srbije” ili „SNS Srbije”.

Najava da biste sarađivali sa njima dočekana je sa nemalim iznenađenjem. Pa, upravo ste vikritikovali DS zbog istorijskog sporazuma o političkom pomirenju sa SPS-om? Zar ovo ne bi bilo isto?

Suprotno, mi želimo da sprečimo sklapanje nekog novog, isključivo na podelu vlasti usmerenog pomirenja posle izbora. Zato tražimo da svi kažu šta im je plan za reforme i modernizaciju. Mi sa svakim možemo sarađivati oko racionalnih ciljeva i preciznih i merljivih mehanizama da se oni ostvare. Drugi od toga beže. Ne žele da kažu šta ih konkretno spaja, verujući da će im posle izbora biti lakše da se dogovore vodeći isključivo računa o predsedničkoj fotelji i zbiru od 126 poslanika.

Osim toga, Tadiću ste svojevremeno zamerali da je upravo on napravio naprednjake. S kim vi onda ne biste mogli da sarađujete?

Ne možemo da budemo deo politike, koalicije ili kohabitacije, koja slatko zvuči, ali ima nemoguće i međusobno isključujuće ciljeve. Prvo definisanje politike, merenje podrške za nju, pa tek onda maštanje o koalicijama. Čini mi se da su mnogi potcenili Srbiju, pokušavajući da sedam miliona ljudi svedu na disciplinovanu partijsku vojsku čije glasove zauvek drže lideri partija.

B. Mitrinović

-----------------------------------------------------------

Šta je Čedomir Jovanović rekao u emisiji „Stav Srbije”

Jovanović: Apsolutno sam spreman da sarađujem sa DS-om, ali hajde da sada kažemo koje poslove želimo da uradimo i da te poslove...

Pitanje: Da li ste spremni da sarađujete sa SNS-om?

Jovanović: Pa već smo sarađivali. Naravno da sam spreman i mislim da je to potrebno. Ne možemo da modernizujemo zemlju u procesu evrointegracija, ako nemamo tu vrstu dogovora.

objavljeno: 03.04.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.