Naprednjacima se pozlatio Majdanpek

Izvor: RTS, 08.Sep.2014, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naprednjacima se pozlatio Majdanpek

Na lokalnim izborima u Majdanpeku pobedila je Srpska napredna stranka osvojivši više od 48 odsto glasova. Na drugom mestu je Demokratska stranka, dok su socijalisti treći. U parlament s jednim mandatom ulazi i Vlaška stranka. Na izbore je izašlo više od 58 odsto građana.

Srpska napredna stranka je osvojila 17 od 31 mandata, što >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << joj je dovoljno da sama formira vlast.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Zoran Babić izjavio je da je ta partija zadovoljna rezultatima. 

"Izbori potvrđuju kontinuitet podrške građana daljoj politici Aleksandra Vučića i SNS-a", rekao je Babić novinarima u Skupštini Srbije.

Izbori u Majdanpeku prvi su lokalni izbori od formiranja Vlade Srbije. Doneli su veliku izlaznost, kao i prethodni, ali i velike promene rezultata koji su ostvarile stranke. Srpska napredna stranka je osvojila tri puta više glasova nego 2012, DS za trećinu manje, a SPS je svoj rezultat nešto popravio.

Socijalisti, koalicioni partneri naprednjaka u prethodnom mandatu, veruju i ovaj put u dogovor. Za širi krug ljudi, u vlasti je SNS. Odluku, međutim, prepuštaju lokalu.

"Mi smo godinu dana zajednički radili, naši ciljevi su identični, to je realizacija naših programskih ciljeva kad je u pitanju infrastruktura i privreda", kaže funkcioner SPS-a Slaviša Božinović.

Drugo mesto i osam mandata, za DS su pokazatelj da podrška partiji nakon parlamentarnih izbora raste.

"S obzirom na okolnosti u kojima su se izbori dešavali – zadovoljni smo. Bila je to borba naše liste protiv čitave Vlade, sa svim ostalim što se dešavalo – zastrašivanjem i plašenjem ljudi", kaže Dragan Popović iz DS-a. 

"SNS i ne pomišlja da se bavi takvim stvarima, bavimo se čistom i fer kampanjom, promovišući svoju politiku i ljude koji će u budućnosti voditi Majdanpek", rekao je Zoran Babić.

Zamerke na izgled glasačkih listića, tj. što pod rednim brojevima nisu upisana imena prvih ljudi sa lista već stranačkih lidera, imale su dve grupe građana i Vlaška partija. Zato traže poništavanje izbora. Opštinska izborna komisija odgovara da je žalba stigla kasno jer je rok za to istekao pre više od 10 dana.

Vanredni izbori su održani pošto je Vlada raspustila lokalnu skupštinu, jer nekoliko meseci nije bilo kvoruma za sednice. Uvedena je privremena uprava. Naprednjaci veruju da se takav scenario neće ponoviti, a konstituisanje vlasti najavljuju do kraja septembra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.