Napad na Stefanovića na osnovu falsifikata

Izvor: Beta, 06.Jun.2014, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na Stefanovića na osnovu falsifikata

BEOGRAD, 6. juna 2014. (Beta) - Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Zoran Babić rekao je u petak da Demokratska stranka koristi analizu falsifikata doktorske disertacije ministra Nebojše Stefanovića za napad na Vladu i na premijera Aleksandra Vučića.

Babić je na sednici Odbora Skupštine Srbije za obrazovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << ocenio da tekst o Stefanovićvom doktoratu, objavljen na sajtu "Peščanika", "obiluje falsifikatima" i upozorio da je falsifikovanje krivično delo.

"U tom političkom dokumentu (Peščanika) koji samo što nema žutu tačku, jedna i po strana je politički govor. Nije mogla da se pogodi strana na kojoj se nalaze empirijski dokazi i metode koji su upotrebljeni", rekao je Babić u Skupštini Srbije.

Tvrdnju da je analiziran falsifikovan tekst, a ne pravi tekst doktorata, Babić zasniva i na tome što sporni delovi Stefanovićeve disertacije, za koje su tri autora na Peščaniku ukazala da mogu biti plagijat, nisu na stranicama koje ti autori navode.

Na dnevnom redu današnje sednice Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo bili su neregulisani standardi i procedure za sticanje naučnih zvanja, ali najviše se raspravljalo o navodnom falsifikatu Stefanovićevog rada.

Vlasnik i rektor Univerziteta "Megatrend" Mića Jovanović koji je Stefanoviću bio mentor, optužio je DS da godinama napada njegov univerzitet.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović upitao je da li je disertacija prevedena na engleski, budući da su u komisiji za odbranu rada bila dva stranca, na šta je Jovanović odgovorio odrečno.

Dodao je da je sadašnji ministar unutrašnjih poslova, a tada predsednik Narodne skupštine Srbije, te profesore prilikom redovnih konsultacija informisao o svom radu.

Borislav Stefanović je rekao da rektor "Megatrenda" duguje izvinjenje studentima, i da treba da pisanim putem odgovori na navode o plagijatu, a ne da vodi političku odbranu u Skupštini.

Poslanik Nove stranke (NS) Vladimir Pavićević ocenio je da "nema očiglednijeg slučaja plagijata" od onog koji su uočili autori u tektu objavljenom na sajtu "Peščanika", na šta su poslanici SNS bučno reagovali.

Poslanici Socijalističke partije Srbije (SPS) Žarko Obradović i Divna Vuksanović ocenili su da se zasedanje pretvorilo u anketni odbor, a poslanik SNS Aleksandar Martinović rekao je da DS od sednice pravi stranačku tribinu.

On je za govornicom pokazao doktorsku disertaciju koju je uzeo iz biblioteke "Megatrenda", za koju je rekao da je jedina "zvanična", kojom se "takozvani eksperti" nisu bavili.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.