Najviše glasova SNS i DS, Tadić i policija, za EU 47 odsto

Izvor: Politika, 05.Mar.2012, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviše glasova SNS i DS, Tadić i policija, za EU 47 odsto

BEOGRAD – Dve najbolje plasirane stranke na parlamentarnim izborima - ukoliko bi oni bili održani danas - bile bi SNS sa 29, 3 odsto glasova i DS sa 26,4 odsto, građani su najzadovoljniji radom institucija predsednika Srbije i policije, a ulazak Srbije u EU u potpunosti podržava 47 odsto, a protivi se 27 odsto građana, rezultati su najnovijeg istraživanja agencije „Faktor plus"

Prema rezultatima istraživanja, koje je rađeno od 25. februara do 4. marta na uzorku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od 1.200 punoletnih ispitanka, cenzus bi prešli i SPS (7,1 odsto), SRS (6,8 odsto), LDP (6,2 odsto) i D S S (5,4 odsto).

Kada su u pitanju predizborne koalicije, najviše glasova dobila bi koalicija okupljena oko naprednjaka - 31,2 odsto, zatim koalicija DS-LSV-SDPS - 29,1 odsto, dok bi koalicija SPS-PUPS-JS dobila 13,5 odsto.

Pokret „Preokret”, prema rečima direktora „Faktor plusa” Vladimira Pejića, ne bi imao veću snagu od pojedinačnog rezultata LDP - rezultat koalicije bi bio 6,3 odsto.

Pejić je kazao da ostavlja prostor za grešku kada je u pitanju URS, koji će prema istraživanju osvojiti sveta tri odsto glasova.

Istraživanje je pokazalo da će na izbore izaći oko 40 odsto građana, od kojih samo 28 odsto zna tačno za koga će glasati, dok 25 odsto neće izaći na izbore.

Pokazalo se i da 40 odsto ispitanika uopšte ne veruje partiji kojoj daje glas, a zanimljivo je i da čak 80 odsto ispitanika uopšte ne veruje da je moguća postizborna koalicija DS i SNS, a devet odsto „malo veruje”.

Kada je reč o ugledu institucija, građani su najviše zadovoljni radom predsednika Republike Borisa Tadića i policije, koje su na skali od jedan do pet ocenili sa po 2,9 , a najmanju ocenu dobila je prosveta - 1,5.

Ispitanici su rad crkve ocenili sa 2,5, Vojsku Srbije 2,6, Vladu Srbije 2,4, Skupštinu Srbije i zdravstvo sa 1,8, a pravosuđe sa 1,7.

Najviše ispitanika (36 odsto) smatra da će se nakon predstojećih izbora živeti isto, dok 27 odsto smatra da će se živeti znatno gore, što, prema rečima Pejića, treba da zabrine sve faktore u društvu, posebno stranke na vlasti, ali i u opoziciji.

Kada su u pitanju evropske integracije, ulazak Srbije u EU u potpunosti podržava 47 odsto, a protivi se 27 odsto građana.

Građani se ulasku Srbije u EU najviše protive zbog toga što smatraju da Srbija neće imati nikakve koristi od toga (68 odsto), zbog krize u EU (65 odsto), gubitka ekonomskog suvereniteta (60 odsto), a zbog Kosova 44 odsto.

Najveći broj građana - 46 odsto - smatra da dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU neće uticati na ishod parlamentarnih izbora.

Građanima zbog ukupnog stanja u društvu preovladava osećanje nezadovoljstva i besa (82 odsto), ali i nemoć i beznađe (75 odsto), zabrinutost i strah (77 odsto)...

Građani kao ciljeve od najvećeg značaja za razvoj i budućnost zemlje vide suzbijanje kriminala i korupcije (90 osto) i ekonomski razvoj zemlje (85 odsto).

Da pad dinara u velikoj meri utiče na njihov standard smatra 62 odsto građana, delimično je pogođeno 21 odsto ispitanih, a devet odsto uopšte ne dotiče kurs dinara.

Istraživanje, prema rečima Pejića, nije poručio niko, a motiv „Faktor plusa” bila je promocija sopstvenog rada.

---------------------------------

Pad dinara utiče na životni standard građana

Više od 80 odsto građana Srbije, koji su učestvovali u istraživanju agencije „Faktor plus”, veruje da pad dinara u velikoj meri ili delimično utiče na životni standard.

Kako je pokazalo istraživanje te agencije, 62 odsto ispitanih smatra da pad dinara u velikoj meri utiče na životni standard, a 21 odsto anketiranih veruje da rast evra delimično utiče na njihov standard života.

Osam odsto ispitanh veruje da pad dinara malo utiče na životni standard, dok devet procenata anketiranih to uopšte ne pogađa.

Tanjug

objavljeno: 05.03.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.