Najbolja vlada DS-SNS-SPS

Izvor: B92, 20.Nov.2011, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Najbolja vlada DS-SNS-SPS"

Novi Sad -- Potpredsednik SPS-a Dušan Bajatović izjavio je da bi najbolje rešenje za Srbiju bilo kada bi nakon izbora vladu formirali DS, SNS i SPS.

"Ta vlada bi mogla da bude put za izlazak iz nacionalne i ekonomske krize, a izvesno je da bi otklonila i pretnje od političke nestabilnosti", rekao je Bajatović za novosadski "Dnevnik".

Bajatović kaže da su socijalisti opredeljeni da nastave saradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa Demokratskom strankom i da je vide kao partnera za budućnost.

"Saradnja sa DS ostaje naše opredeljenje i to je uostalom i bio jedan od metoda u reformi Socijalističke partije", rekao je Bajatović i dodao da SNS i pored velike popularnosti, neće moći da skupi većinu.

"Tu se javlja problem koalicionog kapaciteta. SPS je za mnoge rado viđen partner. A SNS, koga ima na raspolaganju? Sa Koštunicom ne mogu da se slože oko Kosova i Evropske unije, sa radikalima nikako... Znači, traže potencijalne partnere i van opozicionog kruga", objašnjava Bajatović za Press.

On ukazuje i na činjenicu da SNS okuplja glasove nezadovoljnih građana, koji verovatno mogu da budu i potencijalni glasači SPS.

"Jasno je da jedan deo tih birača lako može da glasa za nas, imajući u vidu naša programska načela i ciljeve".

Povodom ponašanja Srpskog pokreta obnove i nedavnog "iskakanja" iz koalicije, Bajatović kaže da SPO nije koalicioni partner SPS, niti socijalisti sa njima imaju bilo kakvu relaciju.

"Oni su deo koalicije "Za evropsku Srbiju". Kada dođe do nekih iskakanja u koaliciji SPS-PUPS-JS, mi to rešimo sami, tako očekujemo da se to reši i u okviru ZES-a. Međutim, ovde postoji jedno osnovno pitanje koje niko ne postavlja - šta je to Srpski pokret obnove? Koliko vredi", upitao je Bajatović.

Ocenio je da bi SPS bio "svojevrsni katalizator", koji bi "smirivao tenzije" među velikim partnerima.

"Takav rasplet pre svega zavisi od volje dve najveće stranke da li su spremne da prvo međusobno podele odgovornost, te da li žele da vide nas kao trećeg partnera koji bi, kada zatreba, mogao da preuzme ulogu arbitra", kazao je Bajatović.

On je ocenio da je problem aktuelne vlade što je sastavljena od velikog broja stranaka, koje su često suprotstavljenih političkih, ideoloških, ekonomskih koncepcija.

"Sve su te stranke tražile svoje. To je kao rezultat davalo vlast koja je pravila previše kompromisa i realno je bila skupa, i politički, ali i ekonomski gledano, jer nije efikasno rešavala probleme", rekao je Bajatović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.