Nadležni organi o prodaji Politike

Izvor: B92, 22.Jul.2012, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadležni organi o prodaji Politike

Beograd -- Promenom vlasništva Politike baviće se narednih dana nadležni državni organi, najavljeno je iz Srpske napredne stranke.

"U sledećim danima to će biti ispitano, tako da za sada ne možemo mnogo više o tome da kažemo", rekao je novinarima, u svojoj prvoj izjavi za javnost po kandidaturi, budući ministar kulture Bratislav Petković.

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi u novoj vladi trebalo da bude zadužen za odbranu i bezbednost i borbu protiv korupcije i kriminala, je takođe poručio da će se Politikom baviti nadležni državni organi:

"Nikako još da se javi taj vlasnik, da kaže ' ja sam je kupio, zato što sam mnogo voleo da je čitam i bio sam zainteresovan za 'Politiku'", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, svaki čovek bi bio ponosan da kaže da je on taj koji je vlasnik najstarijeg srpskog lista.

"Ali, ovaj je izgleda nešto zakukuljio i zamumuljio, pa se ne javlja nikome", rekao je Vučić.

Ruska kompanija "Ist medija grup" kupila je 50 odsto udela u preduzeću "Politika novine i magazini" za ukupno 4,7 miliona evra.

Srpska napredna stranka saopštila je da je "skandalozno i sramotno to što je najstarija novinska kuća u Srbiji 'Politika' preko noći, bez ičijeg znanja, netransparentno, promenila vlasnika" kao i da iza promene vlasnika "Politike" stoji pokušaj Demokratske stranke da "uguši medijsku slobodu". Aleksandar Vučić je najavio istragu povodom kupoprodaje 50 odsto vlasništva "Politike", čim se formira nova vlast.

I koalicioni partner SNS-a u Vladi Srbije URS saopštava da iza prodaje Vacovog udela "Politike" stoji Demokratska stranka.

DS se oglasio demantujući ove navode i ocenjujući ih kao "opasne po demokratiju".

Nemačka kompanija VAC saopštila je sredinom 2010. godine da je odlučila da okonča angažman u Srbiji i da se postupno povuče iz zemlje nezadovoljna uslovima poslovanja.Direktor nemačkog VAC-a Bodo Hombah je tada o tome "u poverljivom pismu" obavestio predsednika Srbije Borisa Tadića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.