Na pomolu savez SNS i Zukorlića?

Izvor: B92, 07.Okt.2011, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na pomolu savez SNS i Zukorlića?

Beograd -- Muftija Muamer Zukorlić kaže za B92 da se nakon susreta sa liderom SNS Tomislavom Nikolićem mogu očekivati neki konkretni oblici saradnje.

On, međutim, kaže da prilikom susreta u četvrtak uveče u Novom Pazaru nisu razgovarali o politici niti o bilo kakvim koalicijama.

"Razgovarali smo o otvorenim pitanjima i problemima koji tište Bošnjake u Srbiji", navodi Zukorlić i ističe da je DS sama odlučila da prekine saradnju sa njim, a da je za dalju saradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa naprednjacima potrebno više od jednog sastanka.

Međutim, nakon susreta koji su u Novom Pazaru imali lider SNS Tomislav Nikolić i muftija Muamer Zukorilić otvorilo se pitanje da li je na pomolu novi savez na politčkoj sceni.

I SNS i sandžački muftija tvrde da je razgovor bio konstruktivan i otvoren, ali ne o političkim savezima.

"Moj je utisak da je razgovor bio vrlo otvoren i iskrene i nadam se da će dati rezultate. Složili smo se oko brojnih pitanja iako istina ima i razlika, ali sa ove vremenske distance i nakon refleksija koje dobijam od građana mislim da je susret nešto što je trebalo građanima Sandžaka i Srbije u celini", rekao je za B92 Muamer Zukorlić.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji kaže da on nikada nije zatvarao vrata za razgovore sa drugim politčkim opcijama, da su demokrate same prekinule saradnju sa njim, te da je to, kako kaže, "iskustvo sa DS-om nakon što smo dva puta bili prevareni" doživelo poraz.

"Mi nećemo dozvoliti da budemo treći put prevareni. Sada je gospodin Nikolić sa svojom političkom organizacijom dobio šansu, a što da ne i neka druga politička opcija, da može doprineti rešavanju otvorenih pitanja u Sandžaku i među Bošnjacima. Tu nema nikavih ideoloških ili drugih sličnosti, mi to posmatramo isključivo kao interes bošnjačkog naroda, a i te kako vodimo račiuna da to ne bude na račun srpskog naroda i države Srbije", rekao je Zukorlić.

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić kaže da naprednjaci ne traže savez sa Zukorlićem već da žele da rešavaju probleme u Srbiji "kako bi kao buduća vlast imali što manje nasleđenih problema".

"Boris Tadić je pred prethodne izbore mnogo molio i tražio savez sa Zukorlićem, mi to nećemo, već želimo da dijalogom i razgovorom rešavamo problematična pitanja. A jedno od njih je i popis, o čemu je bilo reči. Tomislav Nikolić je tražio od Zukorlića da svi Bošnjaci učestvuju u popisu, jer je to važan državni posao", navodi Vučić.

Vučić dodaje i da se ovim susretom SNS nije opredelila za stranu među podeljenim islamskim zajednicama. "Mi se ne mešamo u odnose u islamskoj zajednici, to nije naša tema niti je iko ijednom rečju to pomenuo", kaže on.

"Zukorlić i Nikolić se samo bore za vlast"

Generalni sekretar Sandžačke demokratske partije Mirsad Jusufović optužio je glavnog muftiju Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića i predsednika Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića da se isključivo bore za vlast, a ne za interese građana.

"Zukorlić treba da zna da Bošnjaci nisu za saradnju sa Nikolićem, kao što nisu ni za to da se preko vrhovne ustanove Islamske zajednice u Srbiji brane lični interesi relativno male grupe ljudi", rekao je

Jusufović.

Funkcioner Sandžačke demokratske partije je ocenio da Zukorlića i Nikolića "spaja želja za vlašću".

"Očigledno da Nikolić, večiti gubitnik, i muftija Zukorlić koji je u pozivu za bojkot stanovništva takođe izgubio, žele da sarađuju u borbi za vlast. Očigledno je da Zukorlić u svim pozivima, govorima, širenju nacionalizma nema nikakve borbe za bolji status Bošnjaka, već se bori za lokalnu vlast da bi još više proširio uticaj u ekonomskoj sferi, koja se tiče ekonomsko pravnih odnosa, zemljišta, zgrada", rekao je Jusufović.

Jusufović tvrdi da se Bošnjaci nadaju da Nikolić nikada neće pobediti na izborima u Srbiji.

"Zukorlić se sada krije iza rečenica da je za dijalog sa Srbijom, ali ako je Srbija Tomislav Nikolić onda ja ne želim da živim u toj zemlji. Mene zanima kako je to moguće da jedna organizacija na čelu sa vrhovnim verskim poglavarom u isto vreme sarađuje sa krajnje liberalnom partijom poput LDP-a i krajnje desnom poput SNS-a", rekao je Jusufović.

Lider Sandžačke demokratske partije je Rasim Ljajić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.