Može li Pajtić spasiti Verka?

Izvor: Politika, 22.Jul.2014, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li Pajtić spasiti Verka?

U DS-u bi lakše podneli pakt sa Zajedno za Šumadiju ako Veroljub Stevanović više ne bi bio gradonačelnik. U tom slučaju bilo bi dovoljno da predsednik Skupštine grada Saša Milenić za novog gradonačelnika Kragujevca predloži sam sebe

Kragujevac – Krug najnovijih političkih dešavanja zavrteo se početkom prošle sedmice, kada je GO SNS-a pokrenuo inicijativu za promenu vlasti u Kragujevcu. Bila je to još jedna varnica na ionako uzburkanoj političkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sceni grada, doduše ovoga puta u nešto zvaničnijoj formi – naprednjaci su izdali saopštenje za javnost. Krajnje je vreme da dođe do promena, jer Kragujevcu preti bankrot. Pregovaramo sa svima, a zahtev za sazivanje skupštinske sednice po hitnom postupku biće prosleđen nadležnima sledeće (ove) nedelje. Ovo je parafraza odlučnog stava naprednjaka, koji su preneli gotovo svi mediji u Srbiji.

Upućeniji u prilike bili su suzdržani, jer je i pored želje SNS-a da se konačno domogne vlasti u Kragujevcu ostalo nejasno ko, zapravo, podržava tu njihovu inicijativu. Novine i agenciju su izvestile kako je opozicija, oličena u SPS-u i DS-u, listom uz naprednjake, ali se vrlo brzo ispostavilo da stvari ne stoje tako. Sa socijalistima nije bilo dvojbe na čijoj su strani, oni su odmah rekli da sa naprednjacima imaju dogovor o „strateškom partnerstvu”, ali je u kragujevačkom DS-u počelo opasno da se komeša.

Neki odbornici ove stranke bili su za podršku Nikoliću, ali pojedini nisu hteli ni da čuju za naprednjake. Konfuziju je vešto iskoristio gradonačelnik Stevanović, koji je početkom ove sedmice otputovao u Beograd, na sastanak sa liderom demokrata Bojanom Pajtićem. Počelo je „okupljanje za Srbiju”! (krilatica kojom Stevanović i lider LDP-a Čedomir Jovanović promovišu novu ideju na političkoj sceni Srbije, kao alternativu postojećoj vlasti). Tim rečima je prvi čovek Kragujevca izrazio svoj optimizam u pogledu budućih dešavanja, nagoveštavajući da bi dogovor između Zajedno za Šumadiju (ZZŠ) i demokrata mogao biti brzo postignut.

Dušan Obradović, predsednik kragujevačkog DS-a, ostao je bez teksta. Njega i njegovu porodicu Stevanović je više puta izvređao za skupštinskom govornicom, ali kakve to veze ima kada vrh njegove stranke želi da formira front protiv SNS-a na republičkom nivou. U toj igri Kragujevac je važan grad, jedan od retkih u Srbiji kojim naprednjaci još nisu ovladali. Da li će Obradović moći da „proguta knedlu” i zaboravi na uvrede, ili će, možda, što je takođe jedna od opcija, biti razrešen dužnosti lidera kragujevačkih demokrata? Zarad „viših interesa”, vrh DS-a je u više navrata ostavljao Kragujevac Stevanoviću na tacni (Boris Tadić je, na primer, pustio niz vodu kragujevačke demokrate 2008, kada mu je u izbornoj trci sa Tomislavom Nikolićem trebala podrška tada silnog gradonačelnika Kragujevca).

Na drugoj strani ove političke vrteške desio se neverovatan obrt. Bivši odbornici G17 plus, danas okupljeni oko nove odborničke grupe u gradskom parlamentu – „Pokret za naš grad – dr Nebojša Zdravković” (zamenik gradonačelnika Kragujevca), podržali su Radomira Nikolića, iako su do juče bili sastavni deo vladajuće koalicije u Kragujevcu. I to sa naprednjačkom argumentacijom – grad je pred bankrotom, nešto se mora preduzeti. Uz „mali” dodatak koji bi im pomogao da lakše obrazlože „izdaju” – Stevanović nas nikad nije pitao za mišljenje.

Uz „prikriveni” DSS, to su stranke i političke grupacije koje ovih dana odlučuju o budućoj vlasti u Kragujevcu. Sa njima i mladi Nikolić i iskusni Stevanović imaju većinu. Manje stranke, poput LDP-a i SPO-a, nisu potrebne ni jednom ni drugom. GO LDP-a je, doduše, rekao da je uz Stevanovića, a u SPO-u se povodom ovih dešavanja nisu oglašavali. Obe ove partije, kao i DSS, danas pripadaju vladajućoj većini.

Da li će se vlast u Kragujevcu potpuno promeniti ili samo modifikovati? Naprednjaci još ne „sazivaju” vanrednu sednicu, a u ovdašnjem DS-u bi lakše podneli pakt sa Zajedno za Šumadiju ako Stevanović više ne bi bio gradonačelnik. Tako bi i Obradoviću pao kamen sa srca. Prema saznanjima do kojih je došla „Politika”, kragujevačke demokrate se, u pregovorima koji traju, pripremaju da pred ZZŠ, stranku koja još nije skupila dovoljan broj potpisa za registraciju (10. 000), postave upravo takav zahtev. U tom slučaju bi bilo dovoljno da predsednik Skupštine grada Saša Milenić za novog gradonačelnika Kragujevca predloži sam sebe.

Za većinu potrebna 44 odbornika

U kragujevačkoj skupštini, koja broji 87 odbornika, trenutni raspored snaga izgleda ovako:

ZZŠ – 24 odbornika

SNS – 19

Pokret za naš grad – 11

DS – 10

SPS – 6

DSS – 5

LDP – 3

SPO – 3

nezavisni odbornici iz redova PUPS-a, JS-a, NDS-a i NS-a – 6

Brane Kartalović

objavljeno: 23.07.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.