Mladi SNS nacrtali tradicionalnu zastavu Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Mar.2015, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi SNS nacrtali tradicionalnu zastavu Vojvodine

Članovi omladine SNS danas su na pločniku ispred zgrade pokrajinske vlade nacrtali tradicionalnu zastavu Vojvodine, izražavajući time protest zbog toga što pokrajinska skupština nije prošle nedelje donela odluku o upotrebi vojvođanskih simbola.

Na tom političkom performansu, pod nazivom “Tradicija ne počinje od Pajtića”, nekoliko desetina mladih je došetalo od sedišta novosadskog odbora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << SNS do zgrade pokrajinske vlade noseći zastave Republike Srbije i svoju partijsku, a potom su razvili veliki transparent “Vojvodina je Srbija”.

Pošto su na pločniku iscrtali veliku tradicionalnu srpsku trobojku iz 1848. godine, predsednik mladih Gradskog odbora SNS Bojan Marjanović izjavio je novinarima da su tim činom želeli da podsete predsednika pokrajinske vlade Bojana Pajtića “da autonomija Vojvodine nije nastala zato da bi on imao svoju administraciju, već da bi se Srbi na ovim prostorima ujedinili”.

Marjanović je rekao da su, neusvajanjem odluke o upotrebi simbola Vojvodine, “Pajtić i Demokratska stranka grubo prekršili Statut AP Vojvodine, za koji su i sami glasali, a u kojem piše da Vojvodina ima svoje tradicionalne simbole, zastavu i grb”.

Nosioci pokrajinske vlasti prvi su koji bi trebalo da štite Statut AP Vojvodine a ne da ga krše, naglasio je on i dodao da se tim nepoštovanjem odredaba tog akta pokazalo da pokrajinska vlast ne samo da nema legitimitet već ni legalitet. “

Bojan Pajtić je time lupio šamar istoriji srpskog pitanja u Vojvodini”, kazao je Marjanović, napominjući da su simboli, čiju upotrebu pokrajinska skupština nije usvojila, "simboli korišćeni 1848. godine, kada su Srbi u Habzburškoj monarhiji proglasili svoju autonomiju, boreći se za svoja prava".

Povodom performansa omladine SNS reagovao je pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i funkcioner DS-a Branislav Bugarski, koji se u tim trenucima vraćao sa međunarodnog Foruma mladih lidera regiona, višednevnog skupa u Master centru Novosadskog sajma.

“Mladi iz celog regiona u Novom Sadu, u organizaciji Evropskog pokreta, razgovaraju o budućnosti i o tome kako da prevaziđu one razlike koje su nam ostavili naši dedovi i očevi - ratove, stradanja i 300.000 žrtava”, izjavio je Bugarski novinarima.

“Osnovna razlika između Demokratske stranke i Srpske napredne stranke je u tome što SNS gleda u 1848. godinu, a DS gleda u 2020-tu”, rekao je Bugarski.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.