Mirović se izvinio, Pajtiću to ne pada napamet

Izvor: Politika, 01.Feb.2015, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirović se izvinio, Pajtiću to ne pada napamet

Neko bi hteo da umesto Aleksandra Vučića u Srbiji ima marionetu koja će ispunjavati nečije želje – nešto izdati, nešto prodati, a s Vučićem se ne može tako

U Narodnoj skupštini Srbije opozicija može da kaže šta god hoće, niko je u tome ne sprečava, važno nam je da čujemo svako mišljenje, svaki predlog, a da smo spremni da prihvatimo sve što je dobro, najbolje svedoči to što smo usvojili zakon koji je podneo poslanik Demokratske stranke, čiji se poslanici >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najviše žale da ne mogu da govore, kaže Maja Gojković, predsednica parlamenta i član Predsedništva Srpske napredne stranke.

U razgovoru za „Politiku” ona ističe da „demokrate ne mogu da se pomire s tim da su izgubili izbore, da su im građani zbog bahatosti na vlasti uskratili poverenje i zato se žale da neko hoće da ih ućutka. A istina je, dodaje, sasvim drugačija: „Tamo gde su oni na vlasti, u Vojvodini, a SNS opozicija, oni na svaku kritiku odgovaraju pravom hajkom na kritičara. Moraju jednom da izađu iz te političke mržnje prema Aleksandru Vučiću i SNS-u”.

Gde vi vidite tu mržnju?

Iz Vojvodine sam, živim u Novom Sadu i znam tamošnje političare. Bojan Pajtić nije neki novi političar, on je, što u Novom Sadu, što u pokrajini, na vlasti od devedesetih godina i nema nepoznanica među nama. Svaka njegova reč je strela u SNS.

Vi upotrebljavate „tešku artiljeriju” kad govorite o Pajtiću, Igor Mirović je rekao da on vodi zločinačku organizaciju...

Mirović se izvinio zbog tih reči, a Pajtiću tako nešto ne pada na pamet i nikome ne smeta kad od DS-a na račun SNS-a stignu teške reči. Mirović je opozicioni političar u Vojvodini, ima pravo da kritikuje vlast koju drži Demokratska stranka. Ali, kad god neko kritikuje tu vlast, odmah određeni krugovi u ovoj zemlji reaguju zbog, kako kažu, teških kvalifikacija. Ako ste miljenik određenog kruga u Beogradu, sve vam je dozvoljeno, ali ako si u SNS-u, onda ti ništa nije dozvoljeno. U Vojvodini se mnogo šta ne sme.

Opozicija u srpskom parlamentu reći će da joj mnogo šta nije dozvoljeno.

Molim vas, Bojan Pajtić nije samo pokrajinski premijer, već i predsednik Demokratske stranke, a za Vojvodinu je ovo predizborna godina, pa se koristi sve što se iskoristiti može, zato što Pajtić zna da na izborima treba da se suoči s građanima, a ne sa Mirovićem ili sa mnom.

Zato je u republičkom parlamentu „vojvođansko pitanje” postalo, takoreći, neprekidna tema?

Ne. Razlog je to što Bojan Pajtić i Demokratska stranka imaju vlast u Vojvodini i što je vrše tako da je građanima Vojvodine sve gore. U Skupštini Srbije sede poslanici iz Vojvodine, iz svih stranaka, koji predstavljaju njene građane i imaju pravo da govore o tamošnjoj situaciji.

Izgleda da će ova tema sve do pokrajinskih izbora biti najvažnija. Kad će ti izbori?

To morate da pitate Bojana Pajtića, koji sa šest odsto podrške grčevito drži vlast. Srpska napredna stranka tako nešto sebi ne bi dozvolila. Mi smo spremni da izađemo na te izbore odmah, ali Pajtić je svestan da od 2011. godine na teritoriji Vojvodine nije dobio izbore. Naša poruka Demokratskoj stranci jeste da ne pokušava da ućutka opozicione političare u Vojvodini, već da shvati da će jednom morati da se suoči s građanima.

Nije baš da se demokrate tek onako žale da im se uskraćuje mogućnost da kritikuju u srpskom parlamentu, kad Igor Bečić vodi sednicu, on isključuje mikrofon opozicionarima čim pokušaju da repliciraju naprednjacima...

To nije istina. Ja njih razumem, dugo su bili vlast i teško im je da budu opozicija. Činjenica je, međutim, da ko god predsedava ima problem sa tri poslanika, čije ime neću reći, ali to je istina. Oni ustaju s mesta, dobacuju, vređaju.

Činjenica je i da Bečić, za razliku od drugih predsedavajućih, ne čuje kad naprednjaci dobacuju opozicionarima.

Kosta Arsenović (PUPS) takođe je morao da kažnjava poslanike. Kako to da se predsedavajući menjaju, a uvek tri ista poslanika dobijaju kazne? Mi smo članovi mnogih parlamentarnih skupština pri različitim evropskim organizacijama i svi naši poslanici tamo poštuju pravila. Imaju minut za diskusiju, kad istekne sednu. Čim dođu u ovaj parlament, na pamet im ne pada da sednu kad im istekne vreme za diskusiju, a ako im isključite mikrofon, onda skaču s mesta, viču na vas. Najviše mi smeta to što Evropu poštujemo, a Srbiju ne. Koliko znam, Bečić je razgovarao s poslanicima, a i kaznu je, na molbu, povukao. Ovo je parlament, tu je uvek burno i tako je u svim parlamentima na svetu. Imala sam priliku da pratim deo sednice škotskog parlamenta, ništa burnije nisam videla, poslanici skaču s mesta, viču dok druga strana govori, ali niko nikome ne govori da je „stoka”, „ološ”, „đubre”.

Na Administrativnom odboru Vesna Martinović (DS) predlagala je da se vi sastanete sa potpredsednicima parlamenta i šefovima poslaničkih grupa i da porazgovarate o atmosferi i o tome da se nađe rešenje za ove probleme?

Imali smo jedan takav sastanak pre pola godine, pokušala sam da razgovaram i da se dogovorimo svi zajedno, ali do dogovora nije došlo. Ne mogu ja da zavrćem ruke poslanicima.

Opozicija vam zamera i što se zakoni uglavnom donose po hitnom postupku, ali i u izveštaju Evropske komisije stoji ista primedba?

Svi važni sistemski zakoni, kao što je Zakon o radu ili medijski zakoni, doneti su posle javne rasprave, usklađivali smo naša rešenja s evropskim. Podsetila bih da su oni koji nam to spočitavaju donosili važne zakone po hitnom postupku, bez javne rasprave. Izmene zakona donošene su po skraćenom postupku, ali nijedna faza iz rasprave nije izostala. Razgovarala sam o tome s ministrima u Velikoj Britaniji i oni su to razumeli. Na naše reformske zakone niko u Evropi nema zamerke i mi nikakve probleme s Evropskom komisijom nećemo imati.

Mogli biste imati zbog odnosa prema regulatornim telima, jer Evropska komisija je rekla da bi trebalo pojačati saradnju s njima, promovisati njihove zaključke i preporuke.

Od kada je SNS na vlasti, parlament nikad bolje odnose nije imao s regulatornim, nezavisnim telima. Razmatrali smo njihove izveštaje i prvi put su oni mogli da učestvuju u raspravi na plenarnoj sednici…

Teško da će ta slika o saradnji biti bolja posle ovih svađa s ombudsmanom.

Nikakvih svađa sa zaštitnikom građana nije bilo. Zaštitnik građana je neko ko štiti sve nas, pa i nas u parlamentu, koji smo predstavnici građana, a koji smo birali njega. Potpuno je normalno da zaštitnik građana odgovara na pitanja predstavnika građana, a građani hoće da znaju i kolika je njegova plata, pa svakoga dana se u medijima piše o tome kolike su plate predsednika države, premijera, moja… To je javna stvar, šta je tu čudno?

Čudno je to što, i za vreme vlasti DS-a i sada, poslanici pitanje plate ombudsmana postavljaju kad god im se ne svidi njegov izveštaj.

Čudno je to što zaštitnik građana kad god neko pita za njegovu platu, a građane to zanima, kaže da je to zato što je pokrenuo neko pitanje. I odmah svi kažu kako je to hajka na ombudsmana. Aleksandar Vučić uvek kaže kolika mu je plata i nikad zbog tog pitanja nije rekao kako je to hajka na njega zato što je, ne znam, sprečio otimanje „Trepče” od Srbije. Šta je zaštitnik građana učinio povodom prebijanja građana koji se prezivaju Vučić i Mali? Ja ga pažljivo slušam i on stalno govori kako mora da se poštuje zakon. Slažem se, ali svi moramo da poštujemo zakon, pa i ombudsman.

Gde je to zaštitnik građana prekršio zakon?

Imali smo sednicu Odbora za kontrolu službi bezbednosti, svi su mogli da kažu šta imaju. Odbor je doneo i zaključke, nema nikakve osude zašto je ombudsman pokrenuo neko pitanje i svi su se složili da svi moraju da poštuju zakon. Sam zaštitnik građana Saša Janković je na toj sednici prešao put od tvrdnji da je VBA prekršila zakon do toga da postoji sumnja u to. To je drastična razlika. Svi, pa i ombudsman, treba da budemo oprezni kad izlazimo s nekim ocenama.

Mislite da je ovde reč o nekoj zaveri, a u poslednje vreme vlast često priča o nekim, da tako kažem, čudnim „koincidencijama”.

Nisam sklona teorijama zavere, ali moram da primetim da se neke čudne stvari događaju. Evo, poslednji u nizu je napad na Vojsku Srbije i načelnika GŠ Ljubišu Dikovića, ničim neizazvan. Svi smo mi dugo u politici i umemo da prepoznamo kad neko ima nameru da, ovakvim i sličnim stvarima, oslabi poziciju Srbije. Srbija je s premijerom Aleksandrom Vučićem krenula u dobrom pravcu, cenjena je u svetu. Imam priliku da se u to uverim kad odem u inostranstvo. Nedavno sam bila u Parizu, na protestu povodom terorističkog napada na „Šarli ebdo”, divno je kad vam priđu lideri velikih zemalja, znaju da ste iz Srbije i hoće da vas podrže, a imaju samo lepe reči za Srbiju. Meni je čast kad se rukujem i razmenim dve-tri rečenice s Angelom Merkel, a ona mi na kraju kaže da prenesem lične pozdrave Aleksandru Vučiću.

Kome to onda smetaju stabilnost u Srbiji i Vučić?

To ćemo sigurno saznati, znate onu izreku – u cara Trojana kozje uši. Nema tajni. Vučić pokušava da od Srbije napravi mesto za pristojan život građana, bori se da zaštiti i nacionalne interese, a to nekome ne odgovara. Nekome se ne sviđa što on ima tako veliku podršku građana, koja ne opada, ni to što SNS ima visok rejting i apsolutnu većinu u parlamentu, mi imamo 136 poslanika, možemo i sami da vladamo, plus koalicioni partneri, a to znači da imamo i stabilnost u parlamentu, što je veoma važno za donošenje reformskih zakona. Tako jak čovek ne odgovara nekome, neko bi hteo da umesto Aleksandra Vučića ovde ima marionetu, koja će brinuti o svojoj vlasti, ispunjavati nečije želje, nešto izdati, nešto prodati, a s Vučićem se ne može tako. On ima i ogromnu podršku u svojoj stranci.

Može li je izgubiti, tako što će naljutiti svoje naprednjake zbog toga što važne funkcije dodeljuje kadrovima, kako vi to kažete, bivšeg režima?

Ne može. Vučić je, kad je sastavljao vladu, rekao da će dovesti eksperte, vanstranačke ličnosti, sve koji mogu da pomognu. Niko se nije ljutio, niti se ljuti. Možda ljudi to ne veruju, ali mi na našim stranačkim organima o svemu raspravljamo, svako može da kaže šta hoće, pa i da je ljut zbog nečega. Ja bih, na primer, rekla ako me nešto ljuti. Članovi SNS-a su to prihvatili.

----------------------------------

SNS je kao snop, ne može se slomiti

Na poslednjoj sednici Glavnog odbora SNS-a rečeno je da u stranci vlada jedinstvo, ali i da takvo jedinstvo vlada i s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Međutim, kad je uhapšen direktor „Resavice”, opet smo mogli da pročitamo kako je uhapšen „Tomin čovek u SNS-u”. Ima li „Tominih” i „Acinih”?

Naravno da nema. Tu priču u medije plasiraju neki koji imaju iluziju da mogu da razbiju SNS. To je strategija pravljenja razdora između predsednika države i premijera, ali i među drugim funkcionerima SNS-a. Tako se jednog dana vodi besomučna hajka protiv predsednika Nikolića i njegove porodice, pa protiv premijera Vučića i njegove porodice, onda protiv Zorane Mihajlović, Nikole Selakovića, protiv mene… Neverovatno je kako se u jednom danu nekoliko medija dohvati iste priče. To je strategija lomljenja jednog po jednog klasa. Znamo da takva strategija donosi rezultate, ali mi znamo i da snop niko ne može da slomi, a SNS je taj snop.

Mirjana Čekerevac

objavljeno: 01.02.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.