Ministri na raportu kod šefova

Izvor: B92, 23.Jan.2013, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri na raportu kod šefova

Beograd -- Dok političari sve češće govore o izborima, mnogi lideri zatražili su izveštaje od svojih ministara, pišu Novosti i dodaju da se "raport" podnosi i premijeru.

Obavezno podnošenje izveštaja članova izvršne vlasti, koju je nedavno uveo SNS, već se odomaćilo kod njihovih partnera. Socijalisti, regionalisti i penzioneri ovaj sistem kontrole uveli su još tokom prethodnog mandata, kada su bili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na vlasti, a referisanje su i nastavili, pišu Novosti.

Prvi "presek rada" ministri iz redova SNS, na zahtev lidera Aleksandra Vučića, uskoro će poslati u centralu. Izveštaji se podnose Glavnom odboru i biće razmatrani već na sledećoj sednici GO.

"Međutim, to je samo početak nove prakse koja će i ubuduće postojati, a svi dokumenti biće javno dostupni kako bi građani imali uvid u dinamiku sprovođenja našeg programa u resorima za koje smo zaduženi", kaže za Novosti Radomir Nikolić, predsednik Izvršnog odbora SNS.

DAČIĆU se obraćaju n atri meseca

Redovne izveštaje premijeru Ivicu Dačiću ministri su obavezni da dostavljaju na svaka tri meseca. Međutim, predsednik Vlade se, mimo toga, svake nedelje sastaje sa liderima vladajućih stranaka i to je prilika da on iznese kritike na njihov rad.

Članovi Vlade iz redova socijalista imaju drugačiju praksu. Oni svom stranačkom lideru i premijeru Ivici Dačiću neformalno podnose "račun" svakog utorka.

"Naši ministri obavezni su da podnose izveštaje Predsedništvu i Glavnom odboru, a pošto je predsednik stranke istovremeno i premijer, oni ga, takoreći, kontinuirano obaveštavaju o svom radu", rekao je Branko Ružić, šef Izvršnog odbora SPS.

Nekoliko puta mesečno svom Predsedništvu referišu i troje ministara Ujedinjenih regiona Srbije. "Na sednicama, koje se održavaju najmanje dva puta tokom 30 dana, analiziramo izveštaje o radu resora koje vodimo. Kada se i zvanično registrujemo kao politička stranka, pošto smo sada udruženje, raporti će se podnositi češće", tvrdi portparol URS-a Marko Selaković.

Potpredsednik PUPS-a Momo Čolaković potvrdio je Novostima da i njihov lider Jovan Krkobabić redovno obaveštava stranku o svom učinku.

"Zvanično se izveštaji podnose Predsedništvu i Glavnom odboru, ali naš predsednik često rezimira svoje rezultate i tokom tribina koje organizujemo, ali i na sednicama Izvršnog odbora", kazao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.