Izvor: Danas, 28.Okt.2015, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mikrometri

Sviđalo se to nekom ili ne, tek DS je izazivanjem afere "vetroparkovi" uspela da izađe iz defanzive u kojoj je od maja 2012. i gubitka izbora i vlasti. Bojan Pajtić, koji je liderstvo preuzeo od Dragana Đilasa 2014, otvaranjem ove afere, ali i insistiranjem na spornim poslovima Siniše Malog, kao temu je nametnuo korupciju u srcu vlasti. A to je, znamo, tema na kojom je SNS doskoro neprikosnoveno vladala i kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << pre nego bilo čemu drugom, duguje svoj ogromni politički uspon.

Uz seriju drugih, za javnost manje bitnih i manje zvučnih poteza, kao što je serija mitinga po Srbiji, Pajtić je praktično postao pravi opozicioni vođa tek kada je prošlog ponedeljka saslušan u svojstvu građanina u UKP. I kada je izašao pred novinare sa kopijom zapisnika u kojoj traži da se navodi o koruptivnim poslovima ljudi iz vlasti istraže. Doduše, sve se to može posmatrati kroz drugačiju prizmu. Recimo, da je u DS došlo do strateški pogrešne procene da će se Vučić odlučiti na sveopšte izbore. Te da su priče o vetroparkovima i kupovini stanova u Bugarskoj pokrenute uzalud, pošto su trebale da nose kampanju koje nema. Ali, nešto je i bez posebnog udubljivanja i očigledno - gotovo istovremeno kada je Pajtić poentirao pokrenula se priča o neslaganjima u DS. Stefanović je za jedan tabloid rekao da ga mikrometri dele od napuštanja stranke, što je zbunjujući tajming, pošto nije jasno zašto su to baš sada mikrometri. Još je za veće zbunjivanje to kad Stefanović primećuje u "alanfordovskom" stilu da su veće šanse opozicije ako njen lider istovremeno nije i vlast, te da je Pajtiću savetovao da napusti premijersko mesto u Vojvodini.

Potom je Miroslav Vasin morao u pisanoj izjavi da podseća da je navodno Pajtić nudio povlačenje, ali da je procenjeno da bi u tom slučaju naprednjaci imali veće šanse da prekomponovanjem "uzmu Vojvodinu". E sad, koliko god da verujemo ili ne da je to bilo baš tako, ono što je poznato i dokazano, jeste da su DS dosad najviše urušile ambicije njenih čelnika da sami "uzmu" političku poziciju, za koju veruju da su dorasli. Odnosno, da mogu biti predsednici, premijeri, imati međunarodnu karijeru i tako dalje. E pa, neće biti baš tako, nije sve u politici lično, nešto je i u objektivnoj stvarnosti, pa i u tome da nekad treba uzdići prvo stranku, pa tek onda sebe.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.