Izvor: RTS, 25.Avg.2022, 19:49

Mandatara nove Vlade čeka diplomatska partija šaha

Od aprilskih izbora, čini se, ne jenjavaju glasovi da novom rukovodstvu Srbije međunarodne okolnosti ne idu na ruku. Posle formiranja vlade, smatraju stručnjaci, na stolu će biti mnogo zahteva, kao najveći izazov - odmeravanja njihove težine. Predsednik Aleksandar Vučić rekao je, nakon sednice Predsedništva SNS-a, da zna ime mandatara za sastav nove Vlade, ali da će ga saopštiti u narednih 48 sati. Otkrio je da će i Ana Brnabić i Miloš Vučević biti deo nove Vlade. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Izvesno je i, kako je poručio, da će u njoj biti mnogo promena.
Predsednik Republike zna ime mandatara, ali će sa obelodanjivanjem sačekati - do sutra po podne ili subote ujutro. Kao realnu saradnju vidi onu sa tradicionalnim saveznicima. Zbog krize u svetu, nema ni dilemu - potrebna je, kaže, Vlada odgovornih ljudi.

"Ova je prva vlada koju formira SNS a koja će odmah u startu da se suoči sa svetskom ekonomskom i političkom krizom. Takva kriza će sigurno tražiti i drugačije ljude", kaže Bojan Klačar iz Cesida.
O teškoj situaciji u kojoj se nalazi Srbija govorio je i predsednik Aleksandar Vučić. 
"Znate, kada vam isključenje struje najavaljuju Velika Britanija i Finska, to više nije Priština ili Severna Makedonija, to su najrazvijenije evropske i svetske zemlje. Kao građani plaćamo cenu struje 41 evro po megavat satu, a nas košta kada je uvozimo 630 evra po megavat satu. U ovim vrlo teškim oklnostima za nas u kojima morate da trpite i neistine i direktne napade na naše stanovništvo na KiM, da biste saučuvali mir, da biste sačuvali stabilnost, ali i da biste uspeli da obezbedite sigurnu zimu", rekao je Vučić.
Bez obzira na izazove koji će biti pred novim kabinetom u Nemanjinoj 11, politikolozi ne očekuju velike zaokrete u vođenju ni unutrašnje ali možda važnije spoljne politike.
Tražiće se promene, ali na njih će se, kažu, odgovarati postepeno. Jedna od važnih poruka koje smo juče čuli od lidera naprednjaka, jeste da su pojedini tražili podelu odgovornosti.
"Mislim da je to jedan od političkih strateških ciljeva nove vlade, odnosno novog mandatara. Dakle, da se odgovornost podeli. Do sada smo imali i uspehe, i probleme, i odgovornost na strani SNS. Čini mi se da će u narednom periodu SNS da se trudi da tu odgovornost podeli sa drugima, pa čak i dobre i loše rezultate", smatra docent na Fakultetu političkih nauka Despot Kovačević.
"Ukoliko premijer postane Ana Brnabić ili Miloš Vučević, što će sasvim sigurno biti slučaj, po prvi put u proteklih 10 godina SNS će imati sve četiri najvažnije funkcije u Srbiji direktno iz svog članstva - gradonačelnika, predsednika Skupštine, premjera, predsednika", napominje Klačar.
Kretanje šahovskih figuraDiplomatska partija šaha - tako se, čini se, vidi prvo vreme mandata nove vlade. Do sada, figure na njoj su se pomerale po linijama osnovnih interesa.
"Po pitanju potencijalnih sankcija Ruskoj Federaciji, po pitanju neuvođenja sankcija, po pitanju Kosova i Metohije, po pitanju ekonomskih mera ili energetskih koje mogu da budu jako teške i za građane. To će sve biti na tapetu. Predsednik je juče nagovestio da su najvažnija pitanja isplata plata i penzija i investicije. Sva ova tri pitanja zapravo zavise od ekonomije, koja opet zavisi od spoljnopolitičkih orjentacija i spoljnopolitičkih dešavanja koje prvi put, čini mi se, ne zavise od Vlade Srbije u tolikoj meri kao ranije kada su se donosile neke strateške odluke", kaže Despot Kovačević.
Do sastava u Nemanjinoj 11 neće se čekati dugo - najduže, kaže Vučić, dve-tri nedelje od trenutka kada bude izabran mandatar.
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"BLIC" SAZNAJE Vučić "presekao", evo kada će saopštiti ime madatara

Izvor: Blic, 26.Avg.2022, 10:28

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti sutra u 10 sati, saznaje "Blic". On će tada saopštiti ime mandatara koji će formirati Vladu Srbije posle održanih aprilskih izbora.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.