Izvor: Politika, 09.Feb.2014, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić kao šlag na SNS torti

Srpska napredna stranka na ove izbore izlazi u koaliciji sa SDPS-om Rasima Ljajića, Novom Srbijom Velimira Ilića, Pokretom socijalista Aleksandra Vulina i SPO Vuka Draškovića.

Neko bi se mogao zapitati zašto je Aleksandru Vučiću potrebno da na ove izbore izlazi u koaliciji sa četiri manje stranke.

Na prethodnim izborima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << SNS je izašao sa jedanaest manjih stranaka (Pokret snaga Srbije – Bogoljub Karić, Pokret privredni preporod Srbije, Romska partija, Nova Srbija, Asocijacija malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije, Koalicija udruženja izbeglica u Republici Srbiji, Narodna seljačka stranka, Bošnjačka narodna partija, Demokratska partija Makedonaca, Pokret vlaškog ujedinjenja i Pokret socijalista) ali tada, po istraživanjima javnog mnjenja, nisu imali toliku prednost u odnosu na prvu sledeću stranku kao što imaju sada. Zašto onda Vučić opet ide u koaliciju sa strankama koje se odavno nisu same pojavile na izborima i ne zna se koliko glasova imaju?

Đorđe Vukadinović, glavni urednik „Srpske političke misli”, kaže da je razlog za udruživanje malih stranaka sa većim cenzus, i da velike stranke imaju više razloga za udruživanje s manjim.

„I velika stranka misli da može da poboljša rezultat ako se udruži s manjom, da ona može doneti nekoliko procenata, naročito ako se bori za prvo mesto. Drugi razlog, kada je reč o SNS-u, jeste pozitivan imidž koji može doneti neka stranka, a ne samo dobit od nekoliko procenata. Ljajić ima koalicionu privlačnost, a sada može doneti i glasove, što do ovih izbora nije mogao. On dođe kao jagoda na šlag. Uvek je bio koaliciono privlačan i mnogi su se otimali o njega. Treći razlog za koaliciju velike stranke s malom, iako ona ne donosi ni glasove ni imidž, jeste da bi se pokvarila kombinacija protivnicima. Mala stranka tako se uzima preventivno. Za Ljajića bi se moglo reći da zadovoljava sva tri motiva. On je najbolja udavača. Kod Ilića motiv nije imidž, već da njegovi glasovi ne odu drugom. Koji je motiv za koaliciju sa SPO – ne znam.”

„Četvrti razlog za koaliciju jesu kadrovi koji nedostaju velikim strankama, peti razlog su novac i veze, a šesti personalne veze. Vulin je blizak s Vučićem, a verovatno SNS i ne želi da ode s nekom drugom partijom. Svaki od ovih faktora je važan, svaka stranka uzima drugu u koaliciju s razlogom. Niko ne daje mandate bez razloga”, kaže Vukadinović.

Vladimir Goati, direktor Transparentnosti Srbija, kaže da se ide na šarolike koalicije jer sve veće stranke žele da imaju etničku stranku, da ističu da imaju nekog iz manjinske populacije, da nisu antimanjinci. To je strategija i zato velike stranke ljude koji su odavno potonuli kupuju jednim mestom

„Ljajić ide kao socijaldemokratska stranka i ima verovatno oko tri odsto, Drašković donese do 20.000 glasova, on je deo legende, slično je i s Vulinom. Te koalicije se isplate, a govore i da ste otvoreni za druga ubeđenja. Ostali se natežu, dok je ovo igra obmanjivanja. To je igra pokera. Velike stranke idu na što više aktera, a na primer, Ljajiću je korisno da godinama „igra bez lopte”.

Goati kaže da su svi pohrlili ka Vučiću „kao da im je tata”, da pretrčavanje nema ideoloških granica, kao i da nema antisistemske stranke.

„Na ovim izborima biće veliki broj bačenih glasova zbog ovog usitnjavanja. Sumnjam da će Tadić dobiti pet odsto glasova jer se stranka ne formira pred izbore, a DS će verovatno biti sveden na 10 odsto. Promenićemo partijski sistem koji će ostati višepartijski, sa jednom najjačom strankom. DSS će se verovatno sa 6,5 spustiti na oko pet odsto kao i LDP.”

Vladimir Vuletić, sociolog, kaže da se u koalicije ide kada su lideri lično povezani.

„Ministri u Vladi su Ljajić, Ilić i Vulin, a Drašković verovatno ima dobre veze u američkoj administraciji. Male stranke idu ka velikim i mogu da pomognu ili brojem glasova ili nekim uticajem. I DSS bi prihvatio koaliciju kada bi bilo zainteresovanih, ali oni hoće i da vide koliko vrede na tržištu. Pitanje je da li su Dveri i SRS zainteresovani da idu s njima i šta mogu da donesu. To bi verovatno bio fijasko. SRS im ne bio odgovarao, to su različite kategorije glasača i to im ne bi naročito doprinelo. Dveri i DSS su konkurenti. Dveri su se pojavile kao stranka koja je iznad sličnih i koja ima alternativni a ne klasični put stranke.

Ivana Anojčić

objavljeno: 09/02/2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.