Levica jača i brojnija od desnice

Izvor: Danas, 10.Nov.2015, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Levica jača i brojnija od desnice

Beograd - Političke partije koje se ideološki deklarišu kao levičarske trenutno su brojnije i imaju veću podršku birača u Srbiji od desničarskih, ne posmatrajući dve veće vladajuće stranke SNS i SPS već samo manje partije. S druge strane, u opoziciji ipak prevladava desnica, sudeći prema poslednjim istraživanjima agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus.

Partije koje se predstavljaju kao levo orijentisane - DS, SDS, SDPS, PUPS, LDP, Jedinstvena Srbija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << imaju ukupno podršku među biračima od 17 odsto, pokazuje novo istraživanje, dok desničarske SRS, Dveri, DSS i SNP Nenada Popovića zajedno imaju rejting više od 14 odsto. Ukoliko se izuzmu partije koje trenutno čine vladajuću većinu, kao što su SDPS, PUPS i Jedinstvena Srbija, "leva opozicija" beleži snagu od sedam odsto, što je upola manje od opozicionih desno orijentisanih stranaka.

Međutim, politikolog Filip Balunović navodi za Danas da u Srbiji ne postoji levica ako se u obzir uzmu političke partije, a da formalno gledano, tipične desnice takođe nema u parlamentu, jer su izvan njega ostali DSS i SRS. Međutim, kako dodaje, ono što je relevantnije od toga jeste sistemski okvir u kom tumaraju stranke.

"Taj je okvir nastao na ruševinama socijalizma, on je otelotvorenje demonizacije levice. Sve političke snage koje svoju agendu grade unutar njega, automatski su sebe lišile mogućnosti da budu levica jer je levica antifašistička i internacionalistička. Poredak u kom danas živimo je, naprotiv, nacionalni i 'anti - antifašistički', ako baš ne želimo da ga definišemo oštrije. Na snazi je vladavina 'ekstremnog ideološkog centra', koji narativno može varirati od političkog liberalizma do političkog nacionalizma - ali mu je zajednički imenitelj ekonomski (neo)liberalizam", objašnjava Balunović.

On dodaje da, stoga, u našem kontekstu ne vredi govoriti o uverenjima ili političkim platformama jer su one determinisane pristankom na strukturno određenu ekonomsku periferizaciju u neoliberalnom kapitalizmu.

"Stranke desnog centra bliže su idejama desnice nego stranke levog centra levim idejama. Osnove su za obe strane iste i tiču se neoliberalnih ekonomskih agendi. S druge strane, na kartu nacionalne kohezije ili jedinstva trebalo bi da igraju desne ili desnije političke snage - ali neretko vidimo da je levi centar taj koji možda u pojedinim momentima i prednjači u nacionalnoj retorici. Levi centar je dakle bliži desnici, neretko bliži i od desnog centra. To je u neku ruku i logično s obzirom na to da obe strane ideološkog centra operišu u postsocijalističkom nacionalnom okviru", ocenjuje sagovornik Danasa.

Kombinacija različitih ideologija

Vladajuću većinu u Srbiji čine SNS kao partija koja se uglavnom definiše kao stranka desnog centra i SPS kao proklamovana levičarska partija. Interesantno je i da SNS u svojoj koaliciji sa kojom je izašao na poslednje izbore takođe ima različito orijentisane partije. Tu su SPO i Nova Srbija kao desničarske, SDPS Rasima LJajića kao socijaldemokratska i Pokret socijalista Aleksandra Vulina kao stranka leve orijentacije.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.