Lako je srušiti koaliciju, moramo potisnuti sujete

Izvor: Politika, 23.Jul.2013, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lako je srušiti koaliciju, moramo potisnuti sujete

Nikada nisam čula da je Vučić rekao da treba Dinkiću uzeti finansije a ostaviti privredu

Zorana Mihajlović, ministarka energetike i zaštite životne sredine i potpredsednica Srpske napredne stranke (SNS), prva je otvoreno progovorila o odnosu prema kolegama iz Ujedinjenih regiona Srbije (URS). U razgovoru za „Politiku” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << objašnjava zašto nema poverenja u njih, zašto je do sada čekala da to prizna, a na pitanje da li je tačno da postoji dogovor između naprednjaka i socijalista da nastave dalje bez URS-a, ne odgovara direktno. Podseća samo da je lider SNS-a Aleksandar Vučić vrlo jasno rekao „da mi sve odluke donosimo na stranačkim organima, a to su predsedništvo i glavni odbor koji imamo u petak”.

– Ne treba da se igramo u trenucima kada treba da smo istinski posvećeni rekonstrukciji. Ako su oblast ekonomije i privrednog rasta i finansijska stabilnost prioritet vlade za naredni period, očekivala sam temeljno i sveobuhvatno ocenjivanje rada ovih sektora, pošteno ukazivanje na probleme, kako bi se u rekonstrukciji pronašli najbolji načini za rešavanje problema. Princip „svi ili niko u vladi”, bez analize učinaka rada i realnog sagledavanja mogućnosti da se odgovori na nove izazove, za mene je neočekivano ponašanje – odgovara ona na pitanje šta su to ministri iz URS-a uradili (ili nisu uradili), pa je izgubila poverenje u njih.

Zašto ste čekali do sada da to javno kažete?

Ulazimo u novu fazu i čini se da tog sinergetskog kvaliteta nema. Ako nema razumevanja ovih potreba, onda imamo mogućnost koalicionog sporazuma sa postojećim akterima, ali sa novim načinom rada, što jeste temeljna rekonstrukcija. Ulog je veliki da bismo se igrali kompromisa, jer je kompromis manje od prostog zbira.

Je li tačno da Vučić želi da „uzme” resor finansija, a Dinkiću ostavi privredu?

Nikada nisam čula da moj predsednik stranke tako govori. Njegova vizija Srbije jeste Srbija bez korupcije i kriminala, u kojoj se radi i gradi, koja ide ka EU i koja brine o svakom građaninu bio on na teritoriji Kosova i Metohije, Kragujevca ili Beograda, i u kojoj svako dete ima pravo na lečenje, u kojoj investitori nemaju prepreke za ulaganja, jer su sigurni u finansijski sistem i privredni ambijent. Zbog te vizije i ja sam uz njega. Zbog toga smo kao stranka i pokrenuli priču o rekonstrukciji nas samih, a ne prvo drugih.

Da li je smena nekog ministra iz URS-a uslov da se ponovo uspostavi poljuljano poverenje?

Aleksandar Vučić je govoreći o mogućoj prodaji „Telekoma” izneo zapažanje da mi ne bismo znali šta da radimo sa dve milijarde evra, jer nemamo projekte za investiranje i za kapitalne investicije, ali ni jasne strategije za mala i srednja preduzeća, start-ap programe... Mi moramo da prevaziđemo to stanje, jer samo tako možemo privući investitore i zaposliti Srbiju.

Ko od njih, po vašem mišljenju, ne zaslužuje da ostane u vladi?

Možda bi mogli da pogledamo i temeljna istraživanja javnog mnjenja, da vidimo kome se najviše veruje a kome ne, ko se dobro ocenjuje a ko lošije, ko je proizveo veću količinu kontroverzi i negativnih reakcija u javnosti, bilo da je direktno odgovoran bilo da je odgovoran po komandnoj odgovornosti. Mislim da smo jedan jednostavan proces nepotrebno mistifikovali nedostatkom želje da se učestvuje u procesu osnaživanja vlade i da smo dozvolili da se kriterijumi odgovornosti i kvaliteta pretvore u stranačke ključeve.

Rekli ste da ne biste voleli da se ispostavi da URS, kao u dva navrata ranije, hoće da napusti vladu. Zašto vam je stalo da ostanu kada i bez njih imate većinu?

Skupljanje političkih poena na uštrb građana Srbije je neodgovorno. Najlakše je rešavati probleme tako što će se raskinuti koalicija sa nekim od partnera. Naša želja i odgovornost jeste da se postigne efikasnost u novoj fazi, za šta nam treba sva energija, sposobnosti i volja da se krene dalje. Ako to ne bude moguće, najlakše je izvesti zamenu, ali potrebno je sve učiniti da se postigne što više, da svoje sujete, lične i partijske, potisnemo u drugi plan i da svi zajedno nastavimo da radimo za dobrobit građana.

Kako ćete da nastavite da radite sa URS-om u atmosferi nepoverenja?

Uvek sa željom da efikasnost bude veća.

Pošto se ne izjašnjavate o SPS-u, znači li to da u socijaliste imate poverenja?

Verujem da bi medijima bilo jako zanimljivo da prave priče o tome da li je neki ministar URS-a ili SPS-a, ali ja vas vraćam na početak – pitajte svakog građanina u Srbiji, boje se upravo za finansijsku stabilnost i brinu o tome hoće li imati posao ili ne. I to, podvlačim, nije pitanje imena i prezimena ministra već kako da vlada bude više od zbira delova to jest koalicionih partnera. Ali se slažem da je svakako potrebno napraviti velike pomake i u SPS-u, kao uostalom i u našoj stranci.

Smatrate da energetika i rudarstvo treba da budu u jednom ministarstvu. Jeste li o tome razgovarali sa kolegom Bačevićem, slaže li se on sa vama?

Radeći godinu dana kao ministar energetike i zaštite životne sredine, vidim da bi bilo efikasnije da su energetika i rudarstvo zajedno, kako je u većini zemalja sveta, a da je životna sredina koja se takođe proteže kroz tri ministarstva u stvari jedno ministarstvo. I opet to nije pitanje ni Milana Bačevića ni Zorane Mihajlović, već podizanja efikasnosti rada vlade.

Zašto ste pre godinu dana uopšte razdvojili te resore? Iz istog razloga zbog koga imamo tri ministra za tri koridora?

Koalicioni sporazum je tako predviđao. A ne vidim problem u tome da se nešto što je život, a to je rad vlade, vremenom i menja. Kada vidite u praksi da nešto može bolje, valjda ćete to da promenite, a ne da ostavite.

Bačević jeupravo izjavio da su stranački organi jedino mesto gde treba da se vode rasprave o rekonstrukciji i da javnost treba da se odmori makar od izjava ministara. Reklo bi se da je kritika upućena vama, hoćete li je uvažiti?

Slažem se da se o rekonstrukciji govori na stranačkim organima i ja o personalnim promenama nisam ni govorila. Kao neko ko se bavi energetikom preko 20 godina, ali i iz iskustava drugih zemalja, uvek ću reći svoj stav, a to je da moramo biti efikasniji, brži, a da to znači objedinjavanje nekih, a podelu drugih resora. Ako govorimo o personalnim promenama, ako GO bude tako smatrao, nemam ništa protiv da kolega Bačević upravo vodi i energetiku i rudarstvo, a može i životnu sredinu...

Biljana Baković

objavljeno: 24.07.2013

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Mihajlović: Moramo potisnuti sujete

Izvor: B92, 24.Jul.2013, 10:01

Beograd -- Ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla da nije tačno da je lider SNS Aleksandar Vučić rekao da želi da "uzme resor finansija, a Dinkiću ostavi privredu"...Ona je kazala da je očekivala temeljno i sveobuhvatno ocenjivanje rada svih sektora u Vladi i da je princip "svi ili niko...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.