LDP apstraktan, DS i SNS konkretni

Izvor: B92, 01.Apr.2012, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP apstraktan, DS i SNS konkretni

Beograd -- Ciljevi demokrata i naprednjaka su zapravo komplementarni, jer celovita kulturna politika mora da vodi računa i o identitetu i o imidžu, smatra dr Vesna Đukić.

Uoči predstojećih izbora DS, SNS, SPS, DSS i dve koalicije, Ujedinjeni regioni i Preokret nude različita rešenja po pitanju kulture ukoliko budu vodile ovaj resor u novoj vladi.

Kulturna politika svakako nije najvažnije pitanje za vodeće političke stranke u Srbiji, međutim, višegodišnja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lutanja u ovoj oblasti i nepostojanje jasne nacionalne strategije i konsenzusa partija povodom tog pitanja uzrok su mnogih nedovršenih poslova.

U opštoj analizi dr Neven Cvetićanin, iz Instituta društvenih nauka, uočava da stranke i po definiciji kulture imaju vrlo različite pristupe, ali da su dosledne svom svetonazoru.

"Kod DSS-a i kod naprednjaka isključivo je reč o nacionalnoj srpskoj kulturi, kod LDP-a imamo poziv na celokupnu reformu, shodno njihovom sloganu ’Preokret!’, dok je Demokratska stranka tu negde u centru – i reformska i tradicionalna. Smatram da će i posle ovih izbora pitanje kulturne politike biti pitanje političke volje koja će podržati tu kulturnu politiku. Biće sprovodivi oni programi koji iza sebe budu imali političku snagu", ocenjuje Cvetićanin, dodajući da su najapstraktniji principi LDP-a i DSS-a, dok DS i SNS imaju najviše konkretnih mera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.