LDP: Namera da se stvori nova koalicija

Izvor: RTS, 03.Feb.2013, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: Namera da se stvori nova koalicija

Iz haosa u kojem se Srbija nalazi može se izaći jedino novim izborima, za koje bi trebalo da se ujedine sve demokratske snage Srbije, poručio Čedomir Jovanović. Sve što se dešava u Srbiji poslednjih dana govori o nameri da se umesto koalicije SNS-SPS uspostavi koalicija SNS-DS, kaže lider LDP-a.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pozvao je danas premijera Ivicu Dačića da sam ode sa vlasti, ocenivši da je najodgovorniji što mu se ruši vlada i rekao da sve što se dešava u Srbiji poslednjih dana govori o nameri da se umesto koalicije SNS-SPS uspostavi koalicija SNS-DS.

"Dačić je sam sebi najveći neprijatelj i najodgovorniji što mu se kao premijeru ruši Vlada", rekao je Jovanović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, Dačić je puno toga naučio od nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, ali, kako je dodao, najteže će mu biti da nauči "poslednju lekciju, a to je kako se odlazi sa vlasti", prenosi Tanjug.

Jovanović je rekao da je Dačić premijer bez inicijative i ideje i da je sam od sebe napravio "karikaturu".

Lider LDP-a je rekao da se mora dati odgovor na "razaranje zemlje" što je, prema njegovom mišljenju, direktna posledica ne samo delovanja Dačića, nego i onih koji su bili njegovi koalicioni partneri u prošlosti i danas, odnosno DS-a i SNS-a.

"DS ga je napravila onakvim kakav je danas, a SNS ga iskoristila, postavljajući ga na ovako važnu funkciju. Rešenje se nalazi na onoj strani na kojoj se moraju ujediniti sve demokratske snage", rekao je Jovanović.

Govoreći o izborima i stvaranju koalicije SNS i DS, Jovanović je upitao da li je takva koalicija želja glasača i članova demokrata. "Moja je želja da se dogovorim sa svima oko elementarnog posla koji moramo da uradimo", rekao je Jovanović.

Upitan da li je LDP spremna na izbore, Jovanović je rekao da jeste kao i svaka opoziciona stranka i poručio da, "ako idemo na izbore, dajte da znamo temu izbora".

On je poručio da je LDP, ukoliko ove godine bude izbora, osim sa DS-om spreman da razgovara i sa LSV-om, Savezom vojvođanskih Mađara, Socijaldemokratskom unijom, Mlađanom Dinkićem, Rasimom Ljajićem i Sulejmanom Ugljaninom.

Gde su "hrabri lideri"?

Prema njegovim rečima, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, kao i ranije Boris Tadić i Vojislav Koštunica nisu ponudili mir kao preduslov za normalan život što je, kako smatra, obaveza LDP.

"Naša je obaveza da im damo jasan plan poslova koje želimo da uradimo. Za zemlju je važnije zašto je Dačić sreo Bananu (Rodoljub Radulović), a DS krio u fioci Bananu pet godina, od toga šta će svako od nas raditi sutra. Situacija u Srbiji je teška i niko za sebe ne može da kaže da je nevin", naveo je lider LDP-a.

Čedomir Jovanović je upitao i šta će Srbiji "hrabri lideri" koji dva dana ćute na sve ovo što se dešava premijeru, tvrdeći da se radi o spletkama.

"U Srbiji nema predsednika, jer on dva dana ćuti pred raspadanjem institucije Vlade. Srbija nema ni vladajuće koalicione stranke koje u njoj ćute i čekaju najveću stranku (SNS) da za dan, dva izađe sa svojim stavom nakon predsedništva stranke", poručio je Jovanović.

On je dodao da su ova i prethodna vlast Srbiju "bacili u kantu" i poručio da spletke i intrige ne mogu biti osnov za postizanje bilo kakvog normalnog cilja.

"Kad hapšite (Miroslava) Miškovića da se ne bi videlo da uspostavljate granicu sa Kosovom, vi lažete narod i 30.000 Srba koji su preživeli dovoljno da zaslužuju istinu", kazao je Jovanović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.