Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2013, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalanović: Bezidejnost Vlade Vojvodine, Bugarski: Moram da se uštinem!

NOVI SAD -

Vlada Vojvodine nema ideje i bez razloga je kritikovala predugovor sklopljen između Vlade Srbije i kompanije "Al Dahra" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, izjavila je večeras u emisiji Radio-televizije Vojvodine "Sučeljavanje", ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović, a sa njom se složio i potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović.

Kalanovićeva je rekla da je u kritikama koje je uputila Vlada Vojvodine, bilo malo čitanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << informacija i znanja, a mnogo politike i loših tumačenja nečega što treba da bude ozbiljan pomak u razvoju poljoprivrede u Pokrajini.

Kalanović: Radna grupa je u redu, ali da vidimo analizu svih privatizacija i davanja u zakup vojvođanskog zemljišta

Kalanović je dodala i da podržava formiranje radne grupa eksperata koja treba da razmotri sve elemente predugovora Vlade Srbije i "Al Dahre", ali i da vojvođanska vlada treba da napravi analizu svih privatizacija i davanja u zakup vojvođanskog zemljišta.

"Podržavam što je osnovana radna grupa, ali hajde da Vlada Vojvodine napravi analizu svih privatizacija i davanja u zakup vojvođasnkog zemljišta i da se utvrde ekonomski efekti. Neka radna grupa utvrdi sve", rekla je Kalanović za Radio televiziju Vojvodine.

Ona je navela i da je nedavno rekla da vojvođanska vlada pokazuje bezidejnost u prethodnom periodu, "jer zaista ne vidi ozbiljne srateške pravce u razvoju Vojvodine, a to je potkrepljeno time da je Pokrajina prvi put od postanka u stepenu razvoja ispod republičkog proseka".

Kalanović je istakla i da predugovor sklopljen sa "Al dahrom" svako može da pročita i da je "neverovatno da se tolika polemika diže oko nečega što je na sajtu Ministarstva finansija i privrede".

Kako je naglasila, ugovori sa stranim investitorima koji se prave na dva jezika ni u slovu ne smeju da se razlikuju i zato ne treba stvarati atmosferu da je domaću upotrebu potpisan jedan ugovor, a na engleskom jeziku drugi.

Bugarski: Arapi su dobrodošli, ali dajte ugovor

S druge strane, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski rekao je da je Vlada Vojvodine samo tražila uvid u original potpisanog ugovora na engleskom jeziku, te da je očigledno da se u Vojvodini drugačije gleda na stvari u odnosu na Beograd.

On je napomenuo da je svaki strani investitor dobro došao u Pokrajinu i da to važi i za investitore iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i da je u tom slučaju vojvođanska vlada tražila da dobije original ugovor koji je potpisan sa "Al Dahrom".

"Sve što smo tražili je da vidimo šta piše u predugovoru... Mi u tri dana imamo tri različite verzije u ovom slučaju. Dajte u originalu predugovor", poručio je Bugarski.

Prema njegovim rečima, Vlada Vojvodine odgovorno smatra i tvrdi da su svakom stranom investitoru širom otvorena vrata i da je dobro došao u Vojvodinu, ali da je minimum pristojnosti da se vojvođanskoj vladi dostavi original predugovora.

"Mi znamo da podaci o razvoju AP Vojvodine, kojima barata Vlada Srbije, ne odgovaraju stvarnom stanju na terenu i da u toj statistici 47 odsto zaposlenih u Beogradu radi u javnom sektoru, dok je u Vojvodini taj procenat više nego dvostruko manji, kao i da 160.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava nije sagledano u toj statistici", naveo je Bugarski.

On je ponovio javnosti poznate podatke o nivou stranih ulaganju AP Vojvodinu, istakavši da taj procenat prelazi 45 odsto, sa preko 6.5 milijardi evra investicija, kao i da je kroz to osigurano 66.000 radnih mesta.

Mirović: Otpor vojvođanske vlade sa ciljem da se investitor otera

Potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović smatra da je povodom sklapanja predugovora sa "Al Dahrom" vojvođanska vlada pokazala "organizovan, planski otpor sa ciljem da se investitor otera".

"Otpor ima za cilj da Vojvodina bude na začelju ekonomskog razvoja u Republici. Neprihvatljivo je i neverovatno da se kompaniji koja hoće da uloži 100 miliona evra od Vlade Vojvodine pruža organizovan politički otpor formiranjem komisije i to u situaciji kad su te kompanije pre nekoliko godina prodate Darku Šariću i njegovim firmama, a danas te kompanije ne funkcionišu i ne stvaraju dobit", naveo je Mirović.

On je naveo da se predugovoru sa "Al Dahrom" pruža politički jalov, marketinški otpor, protiv čega će se boriti svim političkim sredstvima.

"Umesto da se pre svega pozitivno odredi prema činjenici da je ta velika kompanija izabrala Srbiju za investiranje i zatražila da i Vlada Vojvodine učestvuje u tom procesu, šta je rešenje? Da se formira komisija? Kako to izgleda u očima stranih investitora?", rekao je Mirović i upitao zašto vojvođanska vlada nije tražila tekst predugovora kada je Šarić kupio sedam kombinata u Pokrajini za 23 miliona evra.



Kalanović: Projektovanje auto-puta Novi Sad-Ruma samo "top" firmama

Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave je istakla da Vlada Srbije i resorno ministarstvo neće dozvoliti da bilo koja firma bez ekstremno dobrih referenci radi projektovanje auto-puta od Novog Sada do Rume, za koji trenutno nema projektne dokumentacije.

"Vlada Srbije i Ministarstvo neće dozvoliti da bilo koja firma bez ekstremno dobrih referenci, a postoje na žalost dve takve u Srbiji u ovom trenutku, radi projektovanje ovako važne saobraćajnice i jednog od najdužih tunela. Lokacijska dozvola i pripreme za eksproprijaciju su nešto što moramo u narednom periodu da uradimo", rekla je Kalanović.

Ona je navela da se u prvoj fazi pravi auto-put od Novog Sada do Rume sa dve trake i dve cevi tunela kroz Frušku goru dužine 2,7 kilometara, a da će se taj autoput u sledećoj fazi produžiti do Šapca i Loznice do granice sa Republikom Srpskom i od Novog Sada prema Zrenjaninu.

Ona je posebno naglasila da se radi o pravom auto-putu, sa po dve trake i dva tunela, kakvih ima širom Evrope, a ne o polu auto-putu, kako ga nazivaju u Vladi Vojvodine.

Direktor Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine Nebojša Malenković smatra da je projekat izgradnje "polu auto-puta od Novog Sada do Rume" sa dve trake i tunelom kroz Frušku goru, jedan od najvažnijih projekata od nacionalnog prioriteta.

Prema rečima Kalanovićeve, trenutno nema projektne dokumentacije za taj auto-put, što će značajno usporiti realizaciju projekta.

"Građani i Vlada Vojvodine kažu da je to prioritet... Imamo generalni projekat, trenutno nemamo projektnu dokumentaciju. U pregovorima sa kineskom firmom u cenu izgradnje puta ušlo je i projektovanje i mi u ovom trenutku imamo obezbeđena sredstva za projektovanje", rekla je Kalanović i najavila do kraja februara sastanak sa predstavnicima Pokrajine i gradova i opština u Vojvodini.

Potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović smatra da za tako velike projekte treba doneti poseban zakon, kojim bi se predviđale obaveze državnih organa radi njihove realizacije, kao i da te poslove treba poveriti najboljim kompanijama.

Malenković: Novac za Fond nije pristizao onako kako je budžet predviđao

Malenković je, govoreći o radu Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine, naveo da je "na snazi medijski linč" protiv te institucije, što je, kako tvrdi, ogromna šteta za ugled države i loša poruka koja se šalje investitorima.

Fond je, prema njegovim rečima, od osnivanja kontrolisan 11 puta od strane različitih institucija i nalazi pokazuju da nije bilo grubog kršenja zakona koji bi za posledicu imao krivičnu prijavu.

Rad Fonda je, kako je dodao, prilično javan i transparentan, a ta institucija je imala dugovanja, koja su posledica "činjenice da novac koji je transfernog karaktera iz republičkog budžeta nije pristizao onako kako je budžet predviđao".

"Uspeli smo da dug od šest milijardi dinara svedemo na dug od oko 300 miliona dinara", rekao je Malenković i dodao da je, ako su postojala saznanja da nisu opravdano korišćena sredstva iz Fonda, trebalo poslati inspekciju.

Ministarka Kalanović je, međutim, navela da je iz NIP-a u Fond tranferisano više od 33 milijarde dinara za projekte koje je ta institucija dostavila na spisku, a Vlada Srbije podržala.

Mirović: Neko sprečava kontrolu rada Fonda

Mirović smatra da Fond nije ispunio glavnu misiju - da podigne ukupan stepen ekonomskog razvoja Vojvodine, iako su u mnogim mestima sanirane škole, obdaništa, domovi zdravlja, kanalizaciona mreža.

"Ako se pokaže da je sve ok, ja ću prvi ustati i reći čestitam. Zašto se sada sprečava da po određenim prijavama ne bude otvorena kontrola od nadležnih organa. Očigledno je da neko sprečava tu kontrolu", naveo je Mirović.

Emisiju "Sučeljavanje" Radio-televizije Vojvodine možete da pogledate ovde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predstavnici Jablaničkog i Pčinjskog okruga u Vladi Vojvodine

Izvor: juGmedia, 25.Jan.2013

LESKOVAC/NOVI SAD- Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski primio je danas predstavnike Radne grupe za formulisanje Regionalne strategije za bezbednost iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga...U okviru projekta „Bezbedniji gradovi“, gosti su se upoznali...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.