Jovanović: Kazniti Cvijana

Izvor: B92, 28.Jan.2013, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Kazniti Cvijana

Beograd -- Čedomir Jovanović ocenio je da Vladimir Cvijan mora da bude kažnjen zbog otvorenih ucena i pretnji predsednici Vrhovnog kasacionog suda Nati Mesarović.

"Ideja da je tako nešto moguće mora biti sankcionisana smenom (Cvijana) i jasnom osudom partije koja ga je predložila za predsednika Odbora za ustavna pitanja", rekao je Jovanović. Danas je odbijen zahtev LDP za smenu predsednika Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Vladimira Cvijana, dok je Čedomir Jovanović podneo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostavku na mesto člana tog odbora.

On je kritikovao Srpsku naprednu stranku, čiji je Cvijan funkcioner, što nije reagovala na istupe Cvijana, "čoveka koji preti sudijama, tužiocima, zastupa najokorelije kriminalce i istovremeno zloupotrebljava političke pozicije na kojima se nalazi".

Jovanović je kazao da Cvijan to ne radi zato što je to njegov hir nego zato što su mu to omogućili predsednik Srbije Tomislav Nikolić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

"To je jasna politika u kojoj Cvijan ima svoju ulogu. U suprotnom bi ga sankcionisala SNS. Ne pada mi na pamet da tolerišem ljudi koji su uništavali zemlju 20 godina, koji to rade i danas", rekao je Jovanović.

On je naveo da neće da ćuti o korupciji.

"O čemu bismo ćutali? O korupciji? Ko je sedeo godinama u upravnom odboru Metals banke, ja ili Jorgovanka Tabaković? Ko je bio ključni čovek koji je vodio kreditnu politiku Agrobanke, ja ili savetnik Tomislava Nikolića? Kome su Šarići nosili novac iz Future, meni ili onima koji su bili osniivači i upravljali Pravdom? Na šta to misli predsednik Vlade kada kaže da se protiv njega vodi kampanja? Ko to vodi kampanju protiv premijera?", upitao je Jovanović.

Lider LDP-a je naveo da je njegova ostavka na članstvo u Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo jasan znak krize koja postoji u institucionalnom životu, neodrživosti postojećih odnosa i otvorene diktature u koju klizi Srbija.

"Posle 10 godina u Odboru za ustavna pitanja ne želim tamo više da budem paravan za haos koji je uspostavljen u Srbiji umesto reda koji je potreban", rekao je Jovanović.

On je kazao da je sva vlast koncentrisana izvan institucija u radne grupe, da se pod izgovorom borbe protiv korupcije kriminalizuju politički protivnici i da u parlamentu nema prostora za normalno vođenje politike.

Jovanović je kazao da je LDP spreman za izbore u koje će Srbija ući kao normalna zemlja, a ne da se do njih stigne tako što će oni na vlasti spletkariti jedni protiv drugih i kriminalizovati premijera.

"Šta ako se sutra suočimo sa činjenicom da su u vladajućoj koaliciji znali sve jedni o drugima a ipak bili na vlasti onoliko koliko im je to odgovaralo i bilo potrebno?", upitao je Jovanović.

On je najavio da će LDP imati potpuno drugačiju poziciju prema vlasti koju je i do sada kritikovala i da će morati svoju politiku da izmesti iz parlamenta na tribine, susrete s građanima, plakatiranje ulica i izdavanje alternativnih novina.

Odbijen zahtev za smenu Cvijana

(Tanjug)

Poslanička grupa LDP podnela je 23. januara zahtev za smenu Cvijana (SNS) i zatražila da se sednica tog odbora na čijem dnevnom redu će biti smena Cvijana održi najkasnije do 25. januara.

LDP je zatražila da se danas na zasedanju Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo pokrene rasprava o smeni Cvijana zbog javnih istupa.

LDP smatra da je apsolutno nedopustivo da Vladimir Cvijan ostane na toj važnoj funkciji posle javnih postupaka kojima je ugrozio integritet i ugled Odbora. Ta stranka je navela da je Cvijan u javnim istupima, u više navrata, teško narušio princip podele vlasti, nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva.

LDP je ranije saopštila da Cvijan, koga je nazvala "uzurpatorom pravosudnog sistema Srbije", mora da podnese ostavku na mesto predsednika skupštinskog odbora i najavila da će pokrenuti postupak za njegovu smenu ako sam ne podnese ostavku.

I Demokratska stranka je pre nekoliko dana najavila da će na sednici odbora pokrenuti inicijativu za smenu Cvijana jer je, kako je ranije izjavio šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović, Cvijan prekršio zakon pritiskom na sud i nedostojan je za obavljanje te funkcije.

DS je nedavno podnela krivičnu prijavu protiv Cvijana za krivično delo ometanje pravde za koje je zaprećena kazna od tri meseca do pet godina zatvora, kao i novčana kazna.

DS je u prijavi navela da je Cvijan, kao advokat, pretnjama pokušao da izdejstvuje puštanje iz pritvora Ivana Pavlovića, svog klijenta, optuženog za trgovinu drogom.

Cvijan je ranije odbacio te optužbe DS kao "besmislene".

Na sutrašnjoj sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo će se razmatrati amandmani na zakone koji su na dnevnom redu tekuće sednice parlamenta, koja je počela u utorak, 22. januara.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Čedomir Jovanović podneo ostavku na mesto člana Odbora za ustavna pitanja

Izvor: Blic, 28.Jan.2013

Odbor za ustavna pitanja Skupštine Srbije odbio da raspravlja o incijativi LDP za smenu Vladimira Cvijana, posle čega je lider LDP Čedomir Jovanović podneo ostavku na mesto člana Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo...Obrazlažući zahtev za smenu Cvijana, Jovanović je rekao da je važno da...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.