Jovanov: Strateško partnerstvo Srbije i Kine

Izvor: RTS, 14.Jul.2017, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanov: Strateško partnerstvo Srbije i Kine

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Milenko Jovanov izjavio je na sastanku predstavnika stranaka Centralne i Istočne Evrope i Kine, koji se održava u Bukureštu, da odnose Srbije i Kine karakteriše sveobuhvatno strateško partnerstvo i tradicionalno prijateljstvo.
"Kina je jedan od najznačajnijih stubova spoljne politike Srbije i jedan od najsnažnijih i najdoslednijih garanata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << njenog teritorijalnog integriteta, kao što i Srbija iskreno i dosledno podržava politiku jedne Kine", rekao je Milenko Jovanov.

Istakao je da kao potpredsednik SNS-a, noseće snage u vladajućoj koaliciji u Srbiji, može da konstatuje da se ritam bilateralnih susreta intenzivirao u proteklih nekoliko godina, a da su politički i ekonomski odnosi u procvatu.
"Lider moje stranke, predsednik Srbije, i donedavno premijer, Aleksandar Vučić ponosan je na bliske i prijateljske odnose sa članovima kineskog političkog rukovodstva, koji su proistekli iz iskrenog međusobnog uvažavanja naših dveju država", rekao je potpredsednik SNS-a.
Precizirao je da je Kina danas najveći ekonomski partner Srbije u Aziji, i da je nivo robne razmene u stalnom porastu.
Kako je rekao saradnja je rezultirala kapitalnim infrastrukturnim projektima u Srbiji - izgradnja Pupinovog mosta, projektom Termoelektrane "Kostolac", izgradnjom dve deonice auto-puta Obrenovac-Ljig na Koridoru 11.
Kao jedan od najznačajnijih projekata dve zemlje navodi modernizaciju i izgradnju pruge Beograd-Budimpešta, u koju je uključena i Mađarska a podvukao je i da je aprila 2016. potpisan ugovor sa kineskom kompanijom "Hestil" o prodaji imovine Železare Smederevo, a da je preuzimanje je završeno do kraja juna 2016. godine.
Ocenio je da Srbija, strateškom pozicijom na Zapadnom Balkanu, pruža izvanredne uslove za intenzivnu saradnju sa kineskom privredom na obostranu korist. Inicijativu "Jedan pojas, jedan put", međutim, ne doživljavamo samo kao ekonomsku i trgovinsku priliku, već i kao okvir za bolju saradnju i prožimanje dve velike civilizacije, jer činjenica je da se u Evropi o savremenoj Kini, ali i drevnim dostignućima kineske kulture, i dan-danas veoma malo zna, dodao je Jovanov.
Prema njegovim rečima na sastanku su partije najrazličitijih političkih orijentacija, al, veruje, da je zajednička ideologija želja za stvaranjem povezanijeg čovečanstva, u kojem će različitosti kultura i naroda biti most spajanja i naše zajedničko bogatstvo.
"Jedan od strateških prvaca kineskog povezivanja sa Evropom vodi upravo kroz region Jugoistočne Evrope, i to je prilika koju svi zajedno moramo da prigrlimo, jer istinski napredak naših zemalja u mnogome zavisi upravo od spremnosti da iskoristimo svoju geografsku poziciju, i da umesto margine Evrope postanemo centar povezivanja Istoka sa Zapadom" poručio je Jovanov.
Navodi da su Vlada Srbije, predsednik Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka zahvalni Narodnoj Republici Kini i njenom rukovodstvu na prilici koja je data ovom regionu i svakoj od naših zemalja pojedinačno.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Milenko Jovanov iz Bukurešta poručio: Kina je jedan je od najznačajnijih stubova spoljne politike Srbije

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jul.2017

Odnose Republike Srbije i Narodne Republike Kine karakteriše sveobuhvatno strateško partnerstvo i tradicionalno prijateljstvo..Milenko Jovanov, potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke, učestvuje na sastanku predstavnika stranaka Centralne i Istočne Evrope i Narodne Republike Kine, koji...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.