Joksimović: Očekujem saglasnost unutar SNS-a za podršku mandatarki

Izvor: RTS, 19.Jun.2017, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Očekujem saglasnost unutar SNS-a za podršku mandatarki

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže za RTS da se od devet časova održavaju razgovori predsednika Aleksandra Vučića sa članovima poslaničke grupe SNS-a, o podršci mandatarki za sastav nove vlade Ani Brnabić i njenom budućem kabinetu.
Gostujući u Dnevniku RTS-a, Jadranka Joksimović >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je rekla da ne očekuje veće probleme i da će na razgovoru biti postignuta saglasnost o podršci mandatarki Ani Brnabić.

"Ne očekujem veće probleme. SNS je uvek za dijalog, predsednik Vučić će u devet sati razgovarati sa poslanicima SNS-a i liste sa kojima smo ušli u parlament i saslušati argumente ali očekujem da će biti postignuta saglasnost i da ćemo imati čvrstu skupštinsku većinu za izbor mandatara", objašnjava Joksimovićeva.
Smatra da je predsednik Vučić ima potputno legitimno pravo da odluči o mandataru.
Dodaje da lideri političkih partija imaju pravo da se odrede o političkim i društvenim pitanjima, ali da očekuje da se oni ponašaju odgovorno u smislu države.
"SNS je uvek imala demokratski dijalog, postoje različita mišljenja, i treba saslušati sve, predstaviti dodatne argumente koje možda neki od članova i ne znaju ali generalno očekujem da saglasnost bude postignuta", navodi ministarka zadužena za evropske integracije.
Govoreći o sutrašnjem otvaranju Poglavlja 7 o pravima intelektualne svojine i poglavlje 29 koje se odnosi na carinsku uniju, navodi da je jasan napredak Srbije ka EU.
Ističe da građani Srbije imaju osećaj da je sve to moglo brže i bolje ali da je trebalo poštovati određena pravila i standarde EU.
"Postoji jedna dinamika u procesu evropskih integracija, sazivaju se međuvladine konferencije nekoliko puta godišnje i u tom vremenskom intervalu vi morate da pripremite sve što je potrebno da budete spremni. Takođe, Evropska komisija mora da ispuni svoje procedure. Tako da mislim da mi imamo jedan solidan tempo. Mi smo pripremili neke pregovaračke pozicije za koje očekujemo da će biti do kraja godine takođe otvorene". objašnjava Joksimovićeva. 
Navodi da se sutra otvaraju još dva važna poglavlja.
"Sutra otvaramo još dva jako važna reformska-tehnička poglavlja. Poglavlje 7 o pravima intelektualne svojine i Poglavlje 29 koje se odnosi na carinsku uniju. Otvaranjem tih poglavlja šalje se poruka da je Srbija stabilna zemlja koja sprovodi reforme u brojnim oblastima", navodi ministarka zadužena za evropske integracije.  
Navodi da su ta poglavlja vrlo konkretna i da će građani i privreda to osetiti u najboljem smislu kroz proces usklađivanja.
Ističe da uovog puta nije bilo bileteralnih uslovljavanja za otvaranje novih poglavlja.
"Bileteralnih uslovljavanja uvek postoje u procesu, imale su ih i neke druge države u procesu evropskih integracija. Ja ne mislim da se to nikada više neće ponoviti ali mislim da sada postoji jedan potpuni konsenzus među članicama EU da Srbija zaista dobro radi svoj posao, da dobro napreduje", zaključila je Joksimovićeva.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Joksimović: Očekujem saglasnost unutar SNS za podrššku Ani Brnabić

Izvor: Blic, 19.Jun.2017

Funkcionerka SNS Jadranka Joksimović očekuje da će unutar te stranke biti postignuta saglasnost i da će imati čvrstu skupštinsku većinu za izbor Ane Brnabić za premijera, te dodala da odgovorno ponašanje u interesu države očekuje i od drugih političkih strnaka...- Ne verujem da nema većine...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.