Istraživanja: Ko će sve ući u parlament

Izvor: Mondo, 20.Apr.2016, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanja: Ko će sve ući u parlament

Prema rezultatima istraživanja "NInamedia" ,"Nove srpske političke misli" i Faktora plus na izbore će u nedelju izaći oko 60 odsto građana. Najviše glasova dobiće SNS, a u parlament će ući još pet partija i koalicija.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Na parlamentarne izbore u Srbiji izašlo bi 62 odsto građana, najviše glasova - 47,2 odsto osvojila bi lista Srpske napredne stranke, a u parlament bi ušlo još pet partija i koalicija, pokazalo je istraživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << koje je sprovela Ninamedia.

 Istraživanje "Ninamedia Risrč" sprovedeno je od 6. do 13. aprila, kada je intervjuisano 1.050 ispitanika.

Pored liste "Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje", u parlamentu će se naći lista oko SPS-a sa 13,3 odsto, zatim Srpska radikalna stranka sa 9,3 odsto glasova, koalicija Dveri i DSS-a za koju bi glasalo 6,3 odsto birača, savez Socijaldemokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Liberalno demokratske partije sa 5,6 odsto i koalicija oko Demokratske stranke sa 5,1 odsto glasova, pokazalo je istraživanje.

Pokret "Dosta je bilo" osvojio bio 4,9 odsto glasova, a ostale partije dva odsto i manje, pokazalo je istraživanje.

Ispitanici su odgovarali i na pitanje u vezi sa presudom Haškog tribunala lideru SRS Vojislavu Šešelju, pa je tako 60 odsto njih reklo da podržava oslobađajuću presudu, ali je skoro 90 odsto reklo da ta odluka ne utiče na promenu njihove političke opredeljenosti.

I rezultati istraživanja Nove srpske političke misli pokazuju slične rezultate.

Naime,  prema NSPM na izbore će u nedelju izaći više od 60 odsto građana, a ubedljivo najbolji rezultat će ostvariti bi Srpska napredna stranka (SNS), dok bi pored nje u parlament ušle još koalicija oko socijalista, zatim Srpska radikalna stranka (SRS), koalicija oko Demokratske stranke (DS), savez oko Socijaldemokratske stranke (SDS) i još koalicija pokreta Dveri i Demokratske stranke Srbije (DSS).

Istraživanje, koje je dostavljeno Beti, sprovedeno je od 7. do 14. aprila na reprezentativnom uzorku od 1.500 građana, kombinovanom metodom terenskog i telefonskog intervjua.

FAKTOR PLUS: ZA SNS 50,9 odsto

Prema istraživanju agencije Faktor plus, 50,9 odsto građana Srbije izjasnilo se da bi svoj glas dali koaliciji okupljenoj oko Srpske napredne stranke (SNS), saopštila je danas ta agencija. Za koaliciju Socijalistička partija Srbije (SPS) - Jedinstvena Srbija (JS) glasalo bi 12,3, dok bi za Srpsku radikalnu stranku (SRS) glasalo 7,9 ispitanika. Prema istraživanju, cenzus bi prešle i koalicija Demokratska stranka Srbije (DŠ) - Dveri i koalicija oko Demokratske stranke (DS) koje bi dobile poverenje 5,2, odnosno 5,5 odsto ispitanika. Među strankama koje bi prešle potrebni cenzus od pet odsto, našla se još koalicija Socijaldemokratska stranka (SDS) - Liberalno demokratska partija (LDP) - Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) sa 5,1 odsto glasova. Istraživanje je pokazalo i da građani najviše ne odobravaju stavove i dela lidera DS-a Bojana Pajtića, SRS-a Vojislava Šešelja, SDS-a Borisa Tadića i potpredsednice SNS-a Zorane Mihajlović. Najviše poverenja u ono što radi i govori dobio je lider SNS-a Aleksandar Vučić. Kako je pokazalo istraživanje, izlaznost na izborima bila bi oko 55 odsto. Istraživanje je obavljeno telefonskim putem, u periodu od 17. do 20. aprila 2016. godine, na uzorku od 1.100 ispitanika iz Srbije bez Kosova i Metohije.

Prema rezultatima istraživanja, za SNS bi u nedelju glasalo 44,8 odsto birača, sledi koalicija oko Socijalističke partije Srbije koja bi osvojila 12,7 odsto, zatim SRS sa 9,8 odsto glasova, potom koalicija oko DS-a sa 7,5 odsto, savez SDS-a, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Liberalno demokratske partije (LDP) koji bi osvojio 6,9 odsto i koalicija Dveri i DSS-a sa 6,4 odsto.

Za pokret Dosta je bilo glasalo bi 4,2 odsto birača, za stranke manjina ukupno 3,6 odsto i za Levicu Srbije 1,3 odsto građana, pokazalo je istraživanje.

Glavni i odgovorni urednik NSPM Đorđe Vukadinović rekao je agenciji Beta da je prvi utisak da je u predizbornoj atmosferi teško istraživati javno mnjenje jer se mnogi građani ustručvaju da se izjasne, a neki daju i neiskrene odgovore.

Prema njegovim rečima, najteže je "uhvatiti" rejting SNS i DS.

"Interesanto je da u čisto telefonskoj anketi rejting SNS ide i do 50 odsto, a DS postoji samo u tragovima. Kod terenske ankete SNS jedva stiže do 40 odsto, a znatno su jači DS, Dveri-DSS i Dosta je bilo", rekao je Vukadinović.

On je objasnio da je NSPM zato pokušao da problem reši tako što je kombinovano metodologiju, telefonsku i terensku anketu i na taj način kompenzovao slabosti oba pristupa kako bi se najpribližnije shvatilo realno stanje.

Vukadinović je objasnio da dosta zavisi od izlaznosti koja je u poslednjem istraživanju neobično visoka, ali da treba znati da birački spisak ne odgovara broju faktičkih birača, odnosno da u biračkom spisku ima nekoliko stotina hiljada više birača nego što ima stvarnih glasača.

Urednik NSPM-a je rekao da veruje da će izlaznost 24. aprila biti viša nego 2014. godine.

Prema istraživanju prva tri mesta osvojiće tri stranke "starog režima" - SNS, SPS i SRS, pri čemu je skok SRS verovatno posledica "najnovije Šešeljeve haške pobede", a SPS je veštom kampanjom uspeo da spreči pad, pa čak i popravi rejting, rekao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, najzanimljivija borba će biti za cenzus gde DS, uprkos određenom padu od par procenata zbog konfuzne kampanje, i dalje ima najbolje šanse jer ima stranačku organizaciju i podršku većeg dela liberalne javnosti.

Kako je naveo, DSS-Dveri su takođe izgubile oko jedan procenat od prošlog istraživanja, verovatno kao posledicu negativne kampanje kojoj su izloženi, dok su SDS-LDP-LSV gde su i bili sa realnim šansama da prođu, sem ako "baš neeksplodira DS ili Radulović" koji je verovatno ispod cenzusa ali sa tendencijom rasta u poslednjih mesece dana.

Od ostalih "znake života" daje jedino Borko Stefanović zahvaljućim odličnim javnim nastupima, ali bez realne šanse da se umeša u borbu za cenzus, rekao je Vukadinović i dodao da Stefanović i te kako može da spusti jednu od tri građanske opcije - DS, SDS-LDP-LSV i Pokret Dosta je bilo.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.