Institucionalna kriza u Mitrovici

Izvor: B92, 25.Okt.2010, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Institucionalna kriza u Mitrovici

Kosovska Mitrovica -- DS izgubila većinu u Kosovskoj Mitrovici. Demokrate osporavaju smenu vlasti, dok nova većina traži da se prizna činjenično stanje.

Posle poslednjih vanrednih lokalnih izbora u Kosovskoj Mitrovici, tu opštinu drma institucionalna kriza.

Naime, na osnovu izbornih rezultata, vlast koju čini 16 odbornika formirala je koalicija predvođena DS-om. Naprednjaci i DSS osvojili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su ukupno 14 mandata. Do problema je došlo kada je pre četiri dana podrškom dvojice odbornika Socijaldemokratske partije smenjena lokalna vlast.

Dok takav obrt pojedini predstavnici bivše vlasti vide kao posledicu raskola u bivšoj koaliciji, nova vlast traži da se prizna novo činjenično stanje.

Od proevropske vlasti, do naprednjaka i DSS-a, tako se u najkraćem može opisati trenutna situacija u Kosovskoj Mitrovici posle smene vlasti koju je predvodila Demokratska stranka.

Šefica pokrajinskog odbora G17 za Kosovo Stojanka Petković objašnjava za B92 da je raskol bivših koalicionih partnera, zbog nesaglasja u podeli rukovodećih funkcija, osnovni uzrok smene lokalne vlasti.

Napominjemo da su nam predstavnici DS-a na Kosovu bili nedostupni za komentar.

"Gde je Demokratska stranka preuzela apsolutnu odgovornost u donošenju odluka u vezi sa raspodelom svih institucija, što je zaista prilično dugo trajalo. Da li je neko vršio pritisak na dvojicu odbornika Rasima Ljaljića ja zaista ne znam", kaže Petkovićeva.

"Ono što je meni poznato jeste da nije ispoštovana procedura i da šef odborničke grupe Rasima Ljaljića nije imao pravo da potpiše verifikaciju mandata i mislim da ta greška treba da se ispravi. Čekamo šta će Republička izborna komisija da kaže", poručuje ona.

Tvrdnje da mandati odbornika koji su odigrali presudnu ulogu u konstituisanju nove lokalne vlasti nisu verifikovani na vreme, novi predsednik opštine, naprednjak Krstimir Pantić odlučno odbacuje.

On tvrdi da je ceo tok sednice na kojoj je došlo do smene bio potpuno legalan.

"Opštinsko rukovodstvo je smenjeno u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, statutom opštine i Poslovnikom o radu. RiK nema nikakvo zakonsko utemeljenje da poništi sosptvenu odluku o dodeli mandata dvojici pomenutih odbornika", navodi on.

"Mi smo 21. oktobra skupili 16 odbornika i srušili staro rukovodstvo i ja mislim da bi gospodin Oliver Ivanović trebalo da prizna da je u ovom slučaju na delu bila demokratija, odnosno da je 16 odbornika većina u odnosu na 13, koliko su oni toga dana imali", kaže Pantić.

Međutim, nova politička stvarnost Kosovske Mitrovice je za Meha Omerovića, poslanika Socijaldemokratske partije Srbije, čiji su odbornici podržali naprednjake i DSS, plod čiste političke trgovine.

Takvu situaciju vidi kao direktnu posledicu nedavne odluke Ustavnog suda po kojoj mandati pripadaju odbornicima, odnosno poslanicima.

"Ne treba tu mnogo pameti, iskustva i filozofije da se shvati da je tu reč o trgovini i to klasičnoj prodaji nečega što nije njihovo. Na taj način se pravi presedan i otvara se neka vrsta berze mandata", ocenjuje Omerović.

"Reč je o tome, kao što je rekao jedan od ova dva odbornika, da je čovek dobio stan, neki novac, obećana su neka radna mesta za njegovu familiju i to samo po sebi postavlja pitanje kako mi kao država treba da reagujemo i da li će nadležni organi ispitati šta se desilo", kaže on.

Podsetimo, vanredni lokalni izbori u Kosovskoj Mitrovici su, posle uvođenja vanrednih mera, održani 30. maja. U poslednjih pet meseci odbornici su svega dva puta redovno zasedali, a na drugoj sednici 21. oktobra je i došlo do smene vlasti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.