General Lazarević po povratku iz Haga: Preteko sam i ovo gubilište

Izvor: RadioCity.rs, 04.Dec.2015, 02:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

General Lazarević po povratku iz Haga: Preteko sam i ovo gubilište

General Vladimir Lazarević vratio se iz Haga posle, kako je rekao “10 godina života i slobode otetih od mene i moje porodice, 10 godina pukog preživljavanja u uslovima neistine nepravde, nemorala, nemoći i neizvesnosti”.  
On je pred okupljenim građanima, predstavnicima državnog i vojnog vrha, predstavnika čelnika grada, i brojnim članovima SNS-a, rekao da u  Haškom tribunalu nije osuđen ni za >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << jedno nedelo.

“Ni moje ili bilo kog pripadnika prištinskog korpusa preko 70 hiljada boraca, ni za jedno nedelo protiv života, integriteta bilo kog civila ili ratnog zarobljenika, ni za jedno nedelo protiv bilo čije imovine, ni za jedno kršenje pravila i običaja ratovanja”.
Kako je rekao u Haškom tribunalu je  “osuđen zato što je, navodno, pomagao trojici optuženih u proterivanju albanskog stanovništva“.
„Time što sam komandovao prištinskom korpusu, i to bez ijednog materijalnog dokaza, bez ijednog dokaza van razumne sumnje, kako to oni kažu“, rekao je Lazarević.

„Priznajem nisam osuđen za proterivanje više stotina Srba i drugih nealbanaca, koji su procentualno u većem broju od komšija Albanaca ostali bez svojih ognjišta i koji se ni do danas nisu vratili na svoja vekovna ognjišta 16 godina po završetku sramne NATO  agresije - njihovog milosrdnog anđela sa uranijumskim bombama“, rekao je Lazarević.
Kako je rekao „preteko je i ovo gubilište duboko uveren u nemerljivu vrednost žrtvovanja za slobodu svoje zemlje u slavu naših predaka i čast naših potomaka“.

„Stalno su mi bili prisutni neprolazni vrednosni sudovi,viševekovni, milenijumski, poput sledećih: Prava pravda je istina, prava pravda je čast, možete lagati sve ljude, neko vreme, možete lagati neke ljude sve vreme, ali ne možete lagati sve ljude i sve vreme, do vrednosnog suda poteklog iz srpskog naroda: čast se ne može oduzeti, može se jedino izgubiti. Izvor mog opstanka bile su i moje misli na 600 poginulih naših saboraca, preko 2000 ranjenih i na sve one koji su pretekli Kosmetsku golgotu“, rekao je u Nišu, po povratku iz Haga general Lazarević.
„Ako me pitate kako sam, parafraziraću jednog ruskog velikana: Poštujem prošlost, nisam zadovoljan sadašnjošću, nadam se budućnosti. To je moj život“. 

General Vladimir Lazarević je dobrovoljno otišao u Hag  februara 2005. godine, gde je posle četiri godine osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je kazna posle žalbe smanjena na 14 godina. U međuvremenu se razboleo, i bio je nekoliko puta operisan. Nakon što je odležao dve trećine kazne, odlučeno je da bude pušten na slobodu.
Lazarević je osuđen po komandnoj odgovornosti, jer je tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine bio komandant Prištinskog korpusa, a zatim i komandant Treće armije Vojske Jugoslavije.

Nastavak na RadioCity.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.