Galić: Tenderskim uslovima favorizovana firma Varjan

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Mar.2015, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Galić: Tenderskim uslovima favorizovana firma "Varjan"

U postupku javne nabavke aparata za zračenje, namenjenih institutima u Sremskoj Kamenici, favorizovana je američka firma “Varjan”, koju u Srbiji zastupa kompanija "Simens2, rekao je danas na sednici Skupštine Vojvodine poslanik SNS Vladimir Galić.

Nadležne pokrajinske institucije "već dve godine razvlače taj postupak, jer po svaku cenu hoće da izaberu Varjan", kazao je Galić u okviru višečasovne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rasprave povodom predloga zaključaka o odgovornosti za propuste u sprovođenju javne nabavke opreme za dva kamenička instituta.

On je napomenuo da je tender za kupovinu te opreme obaran 2013. i tokom 2014. godine potpuno, a krajem prošle godine delimično, pre svega zbog primedbi drugih ponuđača opreme.

Galić je istakao da je poseban problem i to što se u tom postupku “favorizuje ponuđač opreme” koji nudi zastareLE analogne akceleratore kakvi su, kako je rekao, pre nekoliko godina izbačeni iz VMA.

Poslanici SNS, koji su zatražili su skupštinsku raspravu, naveli su i to da je ukupan iznos za nabavku tri aparata za zračenje predviđen na 11 miliona evra a, kako su istakli, njihova realna cena ne može da premaši 7,5 miliona evra.

Direktor Instituta za onkologiju Vojvodine Miloš Lučić, učestvujući u raspravi, istakao je da su svi akceleratori u svojoj osnovi analogni a da je na onim najsavremenijim digitalno samo upravljanje tim uređajima.

On je napomenuo da svi proizvođači mogu da isporuče te aparate i dodao da je u zahtevu za javnu nabavku zatraženo da se obezbede aparati koji mogu da leče i specifične vrste tumora.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.