Faktor plus: Neznatno promenjen odnos snaga

Izvor: Politika, 26.Mar.2012, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Faktor plus: Neznatno promenjen odnos snaga

BEOGRAD – Agencija „Faktor plus” saopštila je danas rezultate najnovijeg istraživanja prema kojima se odnos snaga dve najveće stranke nije bitno promenio u odnosu na period pre raspisivanja izbora - koalicija okupljena oko DS uživa 29,1 odsto podrške, stranke okupljene oko opozicione SNS imaju 33,2 odsto.

Istraživanju, koje je rađeno na uzorku od 1.184 ispitanika u periodu od 18 do 25. marta sa greškom od plus/minus tri odsto, pokazalo je da se na trećem mestu sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 11,1 procenata nalazi koalicija SPS-PUPS-JS, četvrtom pokret Preokret sa 6,4 odsto, peto dele SRS i DS S sa po 5,8, dok se URS i dalje nalazi ispod cenzusa sa 3,8 odsto.

Građani još nemaju ni potpuno izgrađen stav ni po pitanu istovremenog održavanja predsedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora, pa 46 odsto njih smatra da oni ne bi trebali da budu istovremeni, 38 odsto bi želelo istog dana da glasa za sve nivoe vlasti, dok 16 procenata i dalje nema stav.

Istraživanje je takođe pokazalo da u ovom trenutku 34,8 odsto ispitanika planira da izađe na izbore i zna za koga će glasati, 14 odsto zna da će izaći ali ne i kome će dati svoj glas, 28 odsto i dalje nije sigurno, dok 22 neće izaći na izbore.

S druge strane, dva odsto ispitanika planira da poništi glasački listić.

Građani, međutim, ne veruju previše u ono što političari pričaju o kampanji, pa 42 odsto njih tvrdi da im ne veruje „jer su se već pokazali”, 34 odsto im ništa ne veruje, 19 ponešto, a tek pet odsto sve.

Prilikom opredeljenja za koju će stranku glasati, ispitanici najčešće razmišljaju o životnim pitanjima i standardu, pa tako 91 odsto njih presudnim smatra suzbijanje kriminala i korupcije, po 90 odsto njih kao najvažnije vidi mogućnosti za dobru zaradu i razvoj tržišnu privredu, a 78 odsto ispitanika se opredelilo za socijalnu pravdu i solidarnost.

Za 68 odsto ispitanika na vrhu liste je priključenje Evropkoj uniju, za 65 odsto mir i politička stabilnost, dok se na osnovu mogućnosti rešavanja kosovskog pitanja opredelilo 43 odsto.

Kada su u pitanju evropske integracije, 48 odsto ispitanika ih u potpunosti podržava, 24 odsto ih pordžava ali ne po svaku cenu, dok je 28 odsto protiv.

Tanjug

objavljeno: 26.03.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.