Džak sa glasovima u Pančevu ukraden posle brojanja, fali još 20 vreća

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2012, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džak sa glasovima u Pančevu ukraden posle brojanja, fali još 20 vreća

BEOGRAD -

Republičko javno tužilaštvo saopštilo je danas da nije bilo falsifikovanja izbornih rezultata na biračkom mestu u Pančevu, sa kojeg je džak, koji su funkcioneri SNS pokazali kao navodni dokaz izborne krađe, iznet pošto su svi glasovi evidentirani, a zapisnik upućen RIK-u bez ikakvih izmena.

Portparol Tužilaštva Tomo Zorić rekao je novinarima da je posle policijske istrage i provera >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << utvrđeno da je džak koji se pojavio u javnosti ukraden sa biračkog mesta 57 u Pančevu.

"Zapisnik sa biračkog mesta 57 u Pančevu predat je RIK-u bez ikakvih izmena. To potvrđuje da materijal koji je predat policiji nije uticao na rezultate izbora", rekao je Zorić.

"To znači da se u ovom slučaju ne radi o krivičnom delu prekrajanja izbora, već se radi o krivičnom delu oduzimanja arhivskog materijala, za koje preti kazna do tri godine zatvora", precizirao je portparol Tužilaštva.

"Treba razlikovati dve pravne situacije: krađu izbora, to jest prekrajanje izbornog rezultata, od krađe odnosno oduzimanja arhivske građe. Glasački listići su već bili prebrojani, što je zapisnički konstatovano od strane predstavnika svih stranaka koje su učestvovale na izborima. Ovde se radi o oduzimanju glasačkih listća po završetku izbornog procesa", objasnio je Zorić.

Zapisnik sa tog biračkog mesta potpisali su svi članovi biračkog odbora, istakao je Zorić i ponovio:

"Do sada je u toku pretkrivičnog postupka veštačenjem nesumnjivo utvrđeno da nije bilo falsifikovanja zapisnika".

Prema njegovim rečima, do odnošenja glasačkih listića, odnosno krađe vreće sa listićima, došlo je po završetku izbornog procesa, kada su glasovi izbrojani, a to je i zapisnički konstatovano.

"Policija radi na utvrđivanju identiteta osoba koje su uzele listiće ili omogućile njihovo uzimanje", rekao je portparol Tužilaštva.

U istrazi je utvrđeno da je među listićima koji su predati policiji bilo 1. 057 listića za predsedničke izbore, a 1. 052 za izbor poslanika Supštine Srbije.

Prema Zorićevim rečima, operativnim radom došlo se do podatka iz koje su jedinice listići i utvrđeno je da u izbornim materijalima koji su RIK-u predati iz Pančeva nedostaju listići sa mesta 57.

Pretkrivični postupak je u toku, tako da Zorić i grupa tužiaca koji su prisustvovali konferenciji za novinare nisu mogli da iznesu detalje o slučaju, iako, kako su rekli, imaju određenih podataka u vezi sa tim kako su listići mogli da budu ukradeni.

Zorić je ukazao i na nedoslednosti u izjavama predstavnika SNS u ovom predmetu:

Predsednik SNS Tomislav Nikolić je javno saopštio da je nađeno oko 3.000 listića, a policiji je predato 2.109 istića, naveo je Zorić.

Takođe, predsednik SNS je izjavio da su ti listići nađeni u kontejneru, dok je njegov zamenik Aleksandar Vučić u policiji izjavio da je materijal SNS-u dostavljen ispred stranke, podsetio je Zorić.

"Nacionalni kriminalistički centar uradio je veštačenje i utvrđeno je da su obrasci 2.109 listića autetični, što znači da su to listići koje je obezbedila RIK", istakao je Zorić.

"Operativnim radom došlo se do podatka iz koje su jedinice listići i utvrđeno je da u materijalu koji je predat iz Pančeva nedostaju listići sa mesta 57. Od ukupno 16.782 vreće u RIK još nije pristiglo 20-tak, među kojima je i ova iz Pančeva", zaključio je Zorić.

Javnost će, kako je zaključio Zorić, biti blagovremeno obaveštavana o napretku u istrazi.

SNS: Tužilaštvo produžena ruka DS

Srpska napredna stranka (SNS) saopštila je danas da je Tužilaštvo postalo samo oruđe u rukama Demokratske stranke (DS) i da se ne služi ni jednom jedinom činjenicom.

Povodom ocene Tužilaštva da nije bilo izborne krađe glasova, već da je ukraden posle glasanja samo izborni materijal, SNS je navela da je Tužilaštvo time pokazalo da je "samo produžena ruka" DS i da će se posle izbora utvrditi "učešće Tužilaštva u ovoj izbornoj pljački".

U saopštenju SNS je Tužilaštvu postavila pitanje kako je moguće da su predstavnici Republičke izborne komisije, DS i Tužilaštva tvrdili da je samo u Zaječaru ukraden izborni materijal, a sad je "ođednom ukraden i u Pančevu".

SNS je upitala i kakva je to "regularna procedura" kada se glasački listići ne poklapaju ni sa jednim biračkim mestom u Pančevu, ko je, kako i kad ukrao izborni materijal i jesu li i u Ivanjici nestali birački materijali, kao i gde i sa kojim biračkim mestom se poklapa sadržaj nađenih listića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.