Dvovlašće u Baču

Izvor: B92, 22.Dec.2012, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvovlašće u Baču

Bač -- Koalicija okupljena oko DS smenila je dosadašnju vlast u opštini Bač, predvođenu SNS. Naprednjaci tvrde da je njihova smena nelegitimna.

U međuvremenu se o ovom problemu oglasila i ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović, koja je potvrdila da je promena vlasti bila zakonita.

Jedna zgrada opštine, a dva predsednika. Jedan je u kancelariji, drugi pokušava da preuzme dužnost.

Dvovlašće u Baču traje već nedelju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dana, od kako je na sednici skupštine opštine odnos snaga promenjen - sada je 13:12, u korist Demokratske stranke, nakon što im je prišla jedna odbornica iz Srpske napredne stranke.

"Ta odbornica je od pre desetak dana član Demokratske stranke i našeg odborničkog kluba, tako da je naša većina veoma stabilna", kaže Ognjen Marković, predsednik opštine DS.

Koalicija okupljena oko SNS-a tražila je da se pomenuta sednica odloži jer nisu bili prisutni ni predsednica skupštine opštine, ali ni njen zamenik. Međutim, demokrate i ligaši, uz podršku jednog radikala, su to odbili i formirali novu opštinski vlast.

"Mi smo razrešili predsednicu skupštine opštine, zamenika, potpredsednika, a nakon toga smo razrešili i predsednika opštine, njegovog zamenika i celokupno opštinsko veće", kaže Marković.

Istina je očigledno negde tamo, jer i drugi predsednik opštine tvrdi da njegova stranka, uz podršku Socijalističke partije Srbije, ima većinu.

"Tomislav Bogunović nema trinaestog odbornika, to je jedna stvar, a druga stvar je to što je njihova sednica bila potpuno nelegitimna. Mi smo podneli žalbu sudu i ovih dana čekamo njihovu odluku. Odluku ćemo poštovati, kakva god da bude", kaže Mirko Pušara - predsednik opštine (SNS).

Prethodnih 12 godina, na čelu opštine Bač je bila Demokratska stranka. Pušara tvrdi da je pronašao brojne dokaze o korupciji u tom periodu. Do sada je podneo 64 krivične prijave i tvrdi da sr tu zapravo krije interes za njegovu smenu.

"Nije problem u tome ko ima 12, a ko 13. Problem je ovde - postoje krivične prijave, na čijem čelu je Tomislv Bogunović, nekadašnji predsednik opštine. Oštetili su državu za preko 50 miliona evra i ja molim državu da to rasvetli kriminal u Baču. Makar ja nikad ne bio predsedniik", kaže Pušara.

I dok se čeka odluka suda, građani Bača, jedne od najsiromašnijih opština u Vojvodini možda nemaju posao, ali zato imaju dva predsednika. Ako im je za utehu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.