Duh Ilije Čvorovića u Skupštini

Izvor: B92, 15.Maj.2013, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Duh Ilije Čvorovića u Skupštini"

Beograd -- Raspravu poslanika Skupštine Srbije o izveštaju o kontroli službi bezbednosti obeležila je polemika Jadranke Joksimovć (SNS) i Borisava Kovačevića (PUPS).

Posle polemike, poslanik opozicione, Liberalno-demokratske partije Bojan Đurić kazao je da "provejava stari duh Ilije Čvorovića" i da se u parlamentu uznemire strasti kada se raspravlja o bezbednosti i službama.

Predsednice Odbora za kontrolu službi bezbednosti Jadranka Joksimović, koja je poslanica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vladajuće Srpske napredne stranke, kazala je u raspravi da je "zgranuta načinom" na koji je poslanik PUPS-a Kovačević interpretirao nedostatke izveštaja i da je njegov govor "na ivici bezobrazluka u pogledu iznošenja netačnih stvari".

"Rekli ste da je ovaj izveštaj napisan tako da pokazuje da se nema dovoljno iskustva, to mogu i da uvažim", kazala je Jokismovićeva i dodala da izveštaj nije podnet da bi dobio nečije hvalospeve, a posebno ne od "neke ujedinjene partije".

Na to je Kovačević, inače nekadašnji radnik obaveštajnih službi, kazao da je "predsedavajuća trebalo da opomene gospođu Joksimović jer je upotrebila neke neprilične izraze karakterišući ono što sam ja rekao. Drugo, uvredljivo se izrazila i indirektno o PUPS jer je rekla 'nekakva partija' ".

On je rekao da je ranije u govoru iskazao poštovanje prema funkciji predsednika Odbora za kontrolu službi bezbednosti, i da ne treba replicirati plediranjem da se dokaže da je on govorio neodgovorno i ne poznajući sadržinu izveštaja.

"Što se tiče kompetencije: ceo radni vek sam proveo upravo na tim poslovima i to najdirektnijim i najstručnijim. Najmanje može replicirati neko ko nikad nije radio te poslove, bez obzira što se deset meseci upoznavao s tim", ocenio je Kovačević.

Joksimovićeva je negirala da je omalovažila poslaničku grupu PUPS i rekla da je trebalo da navede pun naziv PUPS, zbog čega se izvinila.

Govoreći o kompetentnosti i o tome ko je gde proveo radni vek, Joksimovićeva je rekla da je zbog civilne i demokratske kontrole bolje da oni koji kontrolišu službe bezbednosti budu oni koji nisu bili direktno uključeni u rad službi.

"To je moj principijelni stav. Naravno, dopuštam da se drugačije misli, a savetodavne uloge svih onih koji su bili pripadnici i službi bezbednosti i svih drugih organa bezbednosti uvek su dobordošli", rekla je poslanica.

Kovačević je kazao da bi u Odboru za kontorlu sluzbzi bezbednosti trebalo da bude i neko iz struke.

"Izveštaj upravo pokazuje i nedostatak tog pogleda. Mislim da se brže prikupljalo iskustvo i brže išlo u kvalitetniji rad da je u odboru i neko iz struke", ocenio je Kovačević.

Jadranka Jokismović je na početku današnje rapsrave predstavila izveštaj Odbora za kontrolu službi bezbednosti o nadzoru nad radom službi bezbednosti za 2012. godinu.

Ona je na početku svog izlaganja negodovala zbog prisustva fotoreportera i zatražila od predsedavajuće Vesne Kovač da ih "ukloni".

Posle polemike Jadranke Joksimović i Kovačevića, poslanik LDP-a Bojan Đurić podsetio je da parlament razmatra izveštaj o kontroli službi bezbednosti dva dana posle nekadanšnjeg praznika - Dana bezbednosti.

"Čini mi se da ovde još malo provejava taj stari duh Ilije Čvorovića i da se uznemire strasti kada se raspravlja o temama bezbednosti i službama", kazao je Đurić.

Đurić je potom govorio o predlogu odluke za učešće pripadnika Vojske Srbije u misiji EU u Maliju.

On je kazao da je svaki evro uložen u srpskog vojnika u Maliju ili u bilo kojoj misiji širom sveta mnogo korisniji za Srbiju i pametnije uložen novac, nego jedan evro ili dolar koji Srbija već godinu dana troši "na prilično besmislenu misiju i angažman recimo gospodina Vuka Jeremića" koji je predsedavajući Generalne skupštine UN.

Poslanici opozicione Demokratske stranke Srbije najavili su da neće podržati učešće u misiji EU u Maliju i ocenili da je to što se ta odluka donosi po hitnom postupku, posledica želje vlasti da se "dodvori Evropskoj uniji".

"DSS neće podržati Predlog odluke o učešću pripadnika Vojske Srbije u misiji EU u Maliju jer je apsurdno da Srbija kojoj je ugrožen teritorijalni integritet, ide da brani teritorijalni integritet druge zemlje", kazao je šef poslaničke grupe DSS-a Slobodan Samardžić novinarima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

POSLANIČKA RASPRAVA: Duh Ilije Čvorovića provejava Skupštinom Srbije!

Izvor: Telegraf.rs, 15.Maj.2013

- Čini mi se da ovde još malo provejava taj stari duh Ilije Čvorovića i da se uznemire strasti kada se raspravlja o temama bezbednosti i službama - rekao je Bojan Đurić, poslanik LDP-a

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.