Dogovor o vlasti u Zemunu

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 20.Jul.2009, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o vlasti u Zemunu

Beograd -- U Zemunu je dogovorena vlast naprednjaka, Demokratske stranke Srbije i koalicije SPS-JS. Predsednik opštine biće iz Srpske napredne stranke.

Nova vlast u Zemunu biće formirana u sredu jer su naprednjaci, narodnjaci i socijalisti postigli konačan dogovor za formiranje opštinske vlasti. Novi predsednik opštine biće iz Srpske napredne stranke, a ko će to biti, znaće se, najverovatnije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sutra.

Međutim, u Voždovcu, drugoj beogradskoj opštini u kojoj su takođe održani vanredni izbori, formiranje vlasti se ne očekuje uskoro.

I ovog leta, za istim stolom, sa naoštrenim penkalima za potpisivanje koalicionog dogovora naći će se Aleksandar Vučić, Andreja Mladenović i Aleksandar Antić.

Vučić ovog puta čvrsto veruje da se prošlogodišnji scenario, kada su socijalisti u poslednji čas promenili koalicione partnere, neće ponoviti.

"Nije bilo 'Pirovih pobeda’, kako su se neki ponadali i poradovali”, kaže sada Vučić.

Tehnički detalji sporazuma još nisu poznati - zna se samo da će se na čelu opštine Zemun naći predstavnik SNS-a, a kako B92 saznaje, opštinski odbor ove stranke konačan izbor između dva kandidata doneće sutra.

Među njima neće biti poznatih imena, već će to biti neko od odbornika naprednjaka.

"Predsednik opštine biće iz SNS-a. Dogovorili smo se oko nekoliko ključnih funkcija i mesta, a sve ostalo ćemo prepuštati stručnim ljudima i ljudima koji su već zaposleni u opštini Zemun, a koji svoj posao obavljaju na dobar način”, kaže Vučić.

"Koalicija SPS-PUPS-JS nema nekih posebnih zahteva kada su u pitanju funkcije. Mi hoćemo da se napravi platforma i da se Zemun bavi lokalnim pitanjima, ono što su ingerencije opštine Zemun”, rekao je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković.

I dok će Zemunci uskoro dobiti novu vlast, Voždovčani će na nove opštinske funkcionere morati da sačekaju nove stranačke dogovore, jer se Zemun i Voždovac nisu dogovarali u istom paketu.

Iako broj mandata omogućava naprednjacima, socijalistima i narodnjacima da sa 31 mandatom formiraju većinu i u Voždovcu, dogovora u ovoj opštini i dalje nema.

"Nadam se da ćemo na sličan način rešavati stvari u Voždovcu, ali još nismo konkretizovali ništa oko Voždovca, sem načelne namere”, kaže Vučić.

On navodi da je "95 odsto siguran” da će na Voždovcu biti formirana vlast, te da neće doći do novih izbora.

Dok je konstitutivna sednica u Zemunu zakazana za sredu 22. jul, na Voždovcu stranke zbog ponavljanja izbora na tri biračka mesta imaju više vremena - do 10. avgusta.

A portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović najavio je da će predstavnici koalicije DSS-NS-NP sutra održati sastanak sa predstavnicima SNS-a na kome će se informisati o rezultatima razgovara oko formiranja vlasti u Zemunu.

"Sutra ćemo imati sastanak sa SNS na kome ćemo se informisati kako su tekli razgovori te stranke sa koalicijom SPS-PUPS-JS, da li će i na koji način biti formirana vlast u Zemunu u sredu, 22. jula, kada je zakazana konstitutivna sednica", kazao je Mladenović na konferenciji za novinare.

On je ponovio da koalicija DSS-NS-NP nije prepreka za formiranje vlasti u opštini Zemun i Voždovcu.

Mladenović je podsetio da je ta koalicija sa naprednjacima postigla načelan dogovor, proistekao iz principa koji su predstavnici stranaka ranije potpisali.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dogovor o formiranju vlasti u Zemunu

Izvor: RTV Pink, 20.Jul.2009

Nikolić: Novi predsednik opštine Zemun biće iz SNS. . . Konstitutivna sednica Skupštine opštine Zemun biće održana u sredu pošto su Srpska naprednastranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) postigle dogovor. o formiranju vlasti, izjavio je predsednik SNS Tomislav Nikolić. .

Nastavak na RTV Pink...

Naprednjak prvi čovek Zemuna

Izvor: RTS, 20.Jul.2009

Srpska napredna stranka i koalicija okupljena oko socijalista postigle konačan dogovor o formiranju vlasti u Zemunu. Sutra finalizacija dogovora sa DSS-om. Predsednik opštine biće iz redova naprednjaka. Nova vlast od sredu. ..Konstitutivna sednica Skupštine opštine Zemun biće održana u sredu pošto...

Nastavak na RTS...

Sednica Skupštine Zemuna zakazana za sutra

Izvor: S media, 21.Jul.2009, 11:07

Srpski reprezentativci i stručni štab na čelu sa Radomirom Antićem, sleteli su na beogradski aerodrom. Fudbalere su na aerodromu "Nikola Tesla" dočekali mnogobrojni novinari i dvadesetak mladjih navijača koji su mahali srpskim zastavama i razvili transparent na kojem je pisalo "Vi ste za nas pobednici"....

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.