Do rekonstrukcije vode tri putića...

Izvor: Blic, 21.Jul.2013, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do rekonstrukcije vode tri putića...

Triler-završnica u rekonstrukciji Vlade - ministri iz SNS su uspešno prebacili sav pritisak na Mlađana Dinkića i URS, koji danas imaju glavni odbor, s porukom iz najjače stranke da rekonstrukcija može da ih pregazi.

- Aleksandar Vučić je na sastancima u SNS, kada je tražio podršku za rekonstrukciju, navodio da očekuje od SPS i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << URS srazmerno isto čišćenje svojih redova. Nakon što se između redova Dinkićevih izjava može pročitati da on ne želi da menja sebe i dva svoja ključna čoveka - Suzanu Grubješić i Vericu Kalanović - u SNS su rešili da pojačaju pritisak i da ih podsete na računicu da SNS i SPS mogu da vladaju i bez njih - kaže naš izvor iz SNS.

U URS se juče niko iz vrha stranke nije javljao niti odgovarao na poruke, sem portparola Marka Selakovića.

- Naš rad je potpuno otvoren za kritiku kako unutar naše stranke, tako i za kritiku naših partnera i javnosti - kaže Selaković i dodaje da će “Stav glavnog odbora URS biti jedini zvanični stav koji će URS zauzeti kada je reč o rekonstrukciji Vlade”.

Dok su danima u prvom planu bile muke Vučića i Dačića sa promenama u njihovim strankama (Vučić treba da promeni “Tomine ljude”, dok Dačić treba da se odrekne najbližih saradnika iz vrha SPS), sada je loptica rekonstrukcije u dvorištu URS, naročito nakon ove izjave Vučića: “Neću i ne pada mi na pamet da Dinkiću bilo šta obrazlažem i dokazujem, narod je taj kome nešto treba da dokažemo i pokažemo.” Lider SNS je tako reagovao na izjavu Dinkića da neće smenjivati svoje ministre ako mu koalicioni partneri to dobro ne obrazlože i ne pokažu bolje kandidate ako ih imaju.

Prva opcija SNS menja tri ministra (Alisa Marić, Bratislav Petković, Goran Knežević) SPS menja dva ministra (Milutin Mrkonjić, Žarko Obradović) URS menja jednog ministra (Suzana Grubješić ili Verica Kalanović)

+ Dinkićevo ministarstvo se deli na dva, spajaju se neki resori, uvodi se ministarstvo za evrointegracije.

Druga opcija SNS ustupa SPS-u kulturu, sport i rudarstvo SPS ustupa SNS-u resore zdravstva i prosvete URS ustupa SNS-u privredu (deo Dinkićevog) URS bi dobio rudarstvo

+ građevina i saobraćaj bili bi spojeni, a vodio bi ih Velimir Ilić; Slavica Đukić Dejanović bila bi ambasador, dok bi se Obradović bavio SPS.

Treća opcija URS biva izbačen iz Vlade SNS menja tri ministra (Marić, Petković, Knežević) i preuzima finansije SPS menja dva ministra (Mrkonjić, Obradović) i preuzima Ministarstvo regionalnog razvoja od URS

+ nova koalicija bi u Skupštini imala većinu od 128 poslanika, a tražili bi i podršku poslaničkog kluba Dušana Petrovića.

Dok traje borba za pozicije, ministri iz SPS se trude da pokažu smirenost - Žarko Obradović i Slavica Đukić Dejanović kažu da će ministri poštovati odluku Ivice Dačića. Oni su novinarima na obeležavanju Mišićevih dana u Struganiku rekli da do sada nije bilo razgovora o eventualnoj zameni resora stranaka u koaliciji na vlasti, te da će o daljoj saradnji sa URS odlučiti lideri stranaka.

- Buduća uloga URS u Vladi zavisiće pre svega od stava te stranke, a odluku će doneti predsednici partija koje čine koaliciju, Dačić, Vučić i Dinkić - reklo je dvoje ministara.

Naš sagovornik iz vrha vlasti kaže da su trenutno tri opcije u igri (vidi grafiku), ali da je ipak i dalje najizglednija ona po kojoj će SNS smeniti tri, SPS dva a URS jednog ministra.

- Dačiću, Vučiću i Dinkiću je jasno da bi u očima EU, nakon dobrog zaleta sa Briselskim sporazumom, dosta pokvarili novim izborima. Prepucavanja u javnosti i van nje se vode samo zbog što boljih pozicija uoči konačnog dogovora - svako želi da spase što više svojih ljudi - kaže naš izvor.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.