Đilas: DS ravnopravan protivnik SNS

Izvor: B92, 24.Dec.2013, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas: DS ravnopravan protivnik SNS

Beograd -- Lider Demokratske stranke Dragan Đilas izrazio je uverenje da će demokrate na izborima u Beogradu imati kapacitet da budu ravnopravan protivnik naprednjacima.

On je dodao da će ti izbori biti prvi u poslednje vreme čije rezultate će moći da prihvati kao realne.

"Kad budemo imali beogradske izbore, verujem da će DS imati kapacitet da bude ravnopravan protivnik SNS-u, a da imamo neposredne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izbore, siguran sam da bih bio gradonačelnik", rekao je Đilas za RTS.

Đilas je dodao da je ono što se u poslednje vreme dešavalo na lokalnim izborima "daleko od izbora" i da nedavni izbori na Voždovcu mogu da budu reprezentativni u odnosu na strukturu građana, ali da ako je izlaznost 35 odsto, taj rezultat ne može da bude reprezentativan.

"Da sačekamo izbore u Beogradu i parlamentarne koje vladajuća stranka najavljuje, ali ima problem kako da ih objasni. Ne možete da pravite izbore tvrdeći da reforme idu sjajno, a da ih neko usporava. Ko ih usporava pa zato treba da idete na izbore? SNS ima dve trećine ministara, nek se zamene Dačić i Vučić ako je to problem, ali ako je nešto drugo problem izađite i kažite to", rekao je Đilas.

Đilas je rekao i da se slaže sa izjavom premijera Ivice Dačića da "ko god je raspisao izbore u Srbiji prevremeno taj se strašno opekao".

"Siguran sam da, ako imamo parlamentarne izbore, da će njihovi rezultati biti mnogo drugačiji nego što danas neko priželjkuje ili kroz medije najavljuje", rekao je Đilas.

Upitan da li očekuje da će biti lider DS u ovo vreme 2014. godine, Đilas je odgovorio potvrdno, ali i dodao da će posle parlamentarnih izbora, DS opet imati izbore u stranci pa će članovi reći šta misle da je urađeno dobro ili ne.

Đilas nije želeo da komentariše ostavku Aleksandra Šapića sa mesta generalnog sekretara DS, navodeći da je to lični čin i da će Šapić ostati predsednik opštine Novi Beograd.

Upitan o najavama počasnog predsednika DS Borisa Tadića da će se aktivnije uključiti u politiku, Đilas je odgovorio: "Predlažem da ga pozovete u emisiju i da ga pitate".

Lider DS je ponovo odbacio navode članova Privremenog organa o zaduženju glavnog grada, navodeći da je prema podacima Ministarstva finansija, grad zadužen 400 miliona evra, a ne 960 kako je rekao predsednik Privremenog veća Siniša Mali.

Na pitanje da li se dugogodišnji partneri kao što su LSV, SVM, SPO udaljavaju od DS, Đilas je rekao da je DS u Vojvodini i dalje vlast sa LSV i SVM i da ta vlast funkcioniše uprkos svim mogućim pritiscima.

Lider demokrata je ocenio i da tokom godine nije bilo tolerancije prema političkim proitvnicima i oponentima, te da smo se "vratili u vremena gde su politički protivnici postali neprijatelji".

Kako je ponovio, u prethodnom periodu došlo je do brutalnog obračuna sa DS preko tabloida i nekih elektronskih medija, kao i konstantnih hapšenja i progona, a nema nijedne presude.

"Ako neko drugačije misli, to ne znači da vam je neprijatelj, nego ima pravo na to mišljenje. Ako imate situaciju da na sve što kaže DS, sledi brutalan odgovor vlasti, i verbalan i na drugi način, da ste vi neprijatelj, to liči na period pre 20 godina, samo su tada bili neprijatelji oni koji ne podržavaju Miloševića i Šešelja, a sada su neprijatelji koji ne podržavaju današnju vlast i Vučića", tvrdi Đilas.

On je dodao i da ne može da utiče na ono što pišu tabloidi, ali i da "ne zamera aktuelnoj vlasti i Vučiću samo taj odnos i dozvoljavanje tabloidizacije Srbije, već što za dve godine vlasti, osim dobijanja datuma, imamo zemlju u kojoj je milion datih obećanja, a maltene nijedno ispunjeno".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.