Dinkić neće sa Nikolićem

Izvor: RTS, 09.Jun.2009, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić neće sa Nikolićem

Nakon vanrednih lokalnih izbora još uvek nepoznati koalicioni partneri. Za G17 plus neprihvatljiva saradnja sa Srpskom naprednom strankom. Demokratska stranka odbija saradnju sa SRS-om. Radikali opozicija u Zemunu. Naprednjaci se protive ponavljanju izbora. Vladajuća većina sa DS-om najbolje rešenje za socijaliste.

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić rekao je da za tu stranku nije prihvatljiva saradnja sa Srpskom naprednom strankom, upozorivši partnere iz Demokratske stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će, ukoliko u opštinama Voždovac u Zemun formiraju koaliciju sa naprednjacima, morati da traži nove partnere na svim nivoima vlasti, uključujući i Vladu Srbije.

"Mi nismo menjali naš stav od pre godinu dana niti ćemo ga menjati", rekao je Dinkić.

Dinkić je istakao je da onaj ko sedi na dve stolice neće moći da sa G17 plus sedi na istoj stolici.

Srpska radikalna stranka neprihvatljiv partner

Šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija istakla je da još nije bilo nikavih formalnih pregovora o formiranju koalicija u opštinama u kojima su u nedelju održani vanredni lokalni izbori.

"Ono čega se drži Demokratska stranka (koja predvodi koaliciju ZES) je kao i u prethodnom periodu - postoje partije sa kojima su koalicije nemoguće i to ostaje i dalje na snazi", rekla je Kolundžija.

Kolundžija je navela da eventualna koalicija sa Srpskom naprednom strankom nije bila tema razgovora i dodala da je za DS "Srpska radikalna stranka ta koja je i dalje neprihvatljiv partner".

Radikali kao opoziciona stranka u Zemunu

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je da će radikali u opštini Zemun delovati kao opoziciona stranka.

Todorović je rekao da radikali ne sumnjaju da će Srpska napredna stranka sarađivati sa Demokartskom strankom iako će obe partije to pravdati "nakakvim višim interesima".

Osvrćući se na izborne rezultate u opštinama Kosjerić, Voždovac i Zemun, Todorović je rekao da SRS još nije uradila detaljnu analizu izbornih rezultata.

"To treba raditi na svakom biračkom mestu, pa ćemo videti šta je uticalo na naše birače da ne izađu na izbore", istakao je Todorović.

SNS: Ponavljanje izbora nepotrebno

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić ocenio je da je odluka o poništavanju lokalnih izbora na tri biračka mesta u opštini Voždovac pokušaj Demokratske stranke  da se spasi od izbornog poraza.

Nikolić je rekao da ponavljanje lokalnih izbora na tri biračka mesta na Voždovcu neće promeniti izborne rezultate i da je takva odluka "grubi pokušaj da se DS spase od onog od čega ne može da se spase - poraza na parlamentarnim izborima od SNS".

Predsednik SNS je naveo da će uspeh SNS na lokalnim izborima još više učvrstiti opozicione stranke u uverenju da treba da sarađuju sa naprednjacima, a da onaj koji to ne bude hteo pruža podršku DS-u.

Nikolić je ocenio da je malo realno govoriti o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, jer je, kako je rekao, DS u panici i "neće joj pasti na pamet da se tako lako upusti u bilo kakvo izborno takmičenje.

Dačić: Najbolje bi bilo da se vlast formira kao u Republici

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je da bi za koaliciju SPS-PUPS-JS najbolja politička opcija za formiranje vlasti u pojedinim opštinama bila kao što je na republičkom nivou, odnosno da oni uspostave vladajuću većinu s Demokratskom strankom.

"Za nas bi najbolja politička opcija bila kada bi se oko naše koalicije i DS napravila vlast u pojedinim opštinama. Da li će to biti moguće ili ne, videćemo u narednim danima. U svakom slučaju, za nas nije bitno da li ćemo biti deo vlasti u tim opštinama. Mi smo samo hteli da pokažemo svima da treba da računaju na nas", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da predstavnici koalicije SPS-PUPS-JS do sada nisu ni sa kim razgovarali o formiranju vlasti u tim opštinama i da je zadovoljan rezultatima izbora..

"Veoma sam zadovoljan tim rezultatima, ali moram da kažem da smo mogli i bolje. Nama nije cilj da prođemo cenzus, već da budemo jaka politička opcija, zato bih zamolio analitičare javnog mnjenja da ponekad i promene svoje uzorke ispitanika", poručio je Dačić.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma istakao je da je za tu stranku najvažniji interes građana Voždovca i Zemuna i da stoga za JS nije problem da u tim opštinama formira koaliciju sa svim strankama koje su prešle cenzus.

Marković je pozvao sve partije da uđu u koaliciju, jer su, kako je ocenio, novi izbori neprihvatiljivi.

"Ukoliko se ne napravi koalicija, a mi kao SPS-PUPS-JS nismo najveća partija, nego smo treća i četvrta partija po broju glasova, za nas nije problem da napravimo koaliciju sa partijama koje su prešle cenzus zato što hoćemo da pomognemo građanima i zato što građani na Voždovcu i u Zemunu nemaju vremena da čekaju", rekao je Marković .

Marković je naveo da će, ukoliko u dvema beogradskim opštinama ne bude formirana vlast, odgovornost za to snositi Demokratska stranka i Srpska napredna stranka, koje su i dobile najveći broj glasova.

Omerović: Saradnja sa SNS ne bi bila ništa novo

Potpredsednik Sandžčke demokratske partije Meho Omerović rekao je da saradnja Liste za toleranciju SDP-a sa Srpskom naprednom strankom u beogradskim opštinama  ne bi bila ništa novo.

"Mi smo tu saradnju otpočeli na proleće u Prijepolju. I Demokratska stranka i SDP i SNS čine vlast u toj opštini", rekao je Omerović.

Omerović je istakao da razgovori o formiranju koalicija još nisu počeli, ali je dodao da SDP najpre očekuju razgovori sa DS-om.

Potpredsednik SDP-a je kritikovao odluku o ponavljanju izbora na tri biračka mesta u opštini Voždovac, ocenjujući je kao "nepotrebnu, štetnu i politički lošu".

"Trebalo je priznati rezulate izbora, čestitati onima koji su osvojili najveći broj glasova, jer nije sramota izgubiti izbore. Na ovaj način se baca senka na izbore i volju birača", istakao je Omerović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

G17 Plus: Nema saradnje sa naprednjacima i radikalima

Izvor: EMportal, 09.Jun.2009

Potpredsednica G17 plus Verica Kalanović izjavila je danas da ta stranka nije spremna da učestvuje u lokalnoj vlasti na Voždovcu i u Zemunu ni sa Srpskom radikalnom strankom (SRS) ni sa Srpskom naprednom strankom (SNS).

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.