Deset stvari zbog kojih Knežević mora da ode

Izvor: Blic, 03.Mar.2013, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset stvari zbog kojih Knežević mora da ode

Imena odgovornih za aferu „mleko“ predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić saopštiće sutra, najavljeno je nakon jučerašnjeg sastanka vrha stranke, a ostaje da se vidi kakva će biti sudbina resornog ministra Gorana Kneževića koji je napravio niz propusta u aferi „mleko“.

Posebnu pažnju Vučića u stranačkim prostorijama juče je imao ministar poljoprivrede Goran Knežević, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji oprečnim informacijama o mleku i aflatoksinu već mesec dana zbunjuje i uznemirava javnost. Razgovarali su u četiri oka, pre sednice Predsedništva stranke, oko sat vremena. Epilog sastanka, međutim, bar što se tiče jučerašnjeg dana, nije bila Kneževićeva smena, što su neki očekivali. Imena odgovornih u aferi „mleko“ Vučić će, navodno, saopštiti sutra.

Da je ministar Knežević jedan od onih koji je napravio ozbiljne propuste može se zaključiti samo na osnovu njegovih odluka donetih u poslednjih nekoliko dana. Od informacije da je zabranjen promet mleka na 73 farme zbog povišenog aflatoksina, ministar je već narednog dana došao na ideju da promeni pravilnik o nivou aflatoksina u mleku, poveća granicu za deset puta i tako proglasi sve mleko u zemlji zdravim.

Razlozi zbog kojih Knežević mora da ode

1 Dve nedelje je bilo potrebno da prizna da je mleko kontaminirano, a zatim ga je proglasio zdravim.

2 Prvo je tvrdio da je zdravo, popio mleko pred novinarima, a dan kasnije sve sumnjive serije povukao.

3 Prva upozorenja o zaraženom kukuruzu sa aflatoksinom stigla su u septembru 2012. Od tada Ministarstvo nije uradilo ništa.

4 Četiri meseca je trebalo da da farmerima preporuku da u ishranu životinja uvedu zdrav kukuruz.

5 Javnost još nije upoznata s rezultatima analize mleka koju je naručilo Ministarstvo.

6 Tek sada se čekaju rezultati analize kukuruza.

7 Optužio je Ješića da se za aflatoksin interesuje u dogovoru s lobistima koji žele da uvezu stočnu hranu sa GMO.

8 Proglasio je aferu udarom na Vladu iza kojeg stoji DS.

9 Promenio pravilnik i ponovo vratio deset puta veći nivo dozvoljenog aflatoksina.

10 Koristio se netačnim informacijama o količini dozvoljenog aflatoksina u Bugarskoj.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić za „Blic“ kaže da je aferu „mleko“ pratio niz katastrofalnih grešaka nadležnih.

- Umesto da zajedno reše problem uz pomoć stručnjaka, ministri poljoprivrede pokrajine i republike javno su polemisali. U odgovornoj i pravno uređenoj državi čak i političari iz suprotnih stranačkih tabora to treba da rade kada su ovako važne stvari u pitanju. Međutim, umesto da krenu ka rešavanju problema, eliminisanju zaraženog kukuruza iz stočne hrane, Knežević predlaže solomonsko rešenje kojim se vraća pravilnik od pre dve godine - zaključuje Ševarlić i dodaje da to što je neko prvi izašao sa analizom koja pokazuje povišen nivo aflatoksina u mleku, ne znači da toga nije bilo i ranije. „Nemoguće je da u poslednjih pet meseci nije bilo problema. I pitanje je ko je odgovoran za prikrivanje informacija?“, kaže Ševarlić.

Pročitajte još SNS: Vučić će u ponedeljak saopštiti imena odgovornih, na tapetu i ministri Knežević posle sastanka u sedištu SNS: Vučić u ponedeljak rešava Vlada Vojvodine dobila rezultate iz Nemačke: Povišen nivo aflatoksina u svim uzorcima mleka Knežević opet pobrkao lončiće: Bugarska demantovala ministra, dozvoljeno 0,05 aflatoksina Knežević: Nemoguće kontrolisati 500.000 malih farmi krava u Srbiji

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.