Demokrate i naprednjaci nastavili rat oko reči „genocid”

Izvor: Politika, 21.Nov.2013, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demokrate i naprednjaci nastavili rat oko reči „genocid”

Zoran Babić je odbio da se izvini DS-u, a predsednik skupštine Nebojša Stefanović kaže da je ova reč u diskusiji upotrebljena kao metafora

Demokratska stranka zatražila je juče javno izvinjenje Zorana Babića, šefa poslaničkog kluba SNS-a, zbog izjave da je DS odgovoran za genocid jer je četiri stotine hiljada ljudi ostavio bez posla. Babić je odbio da se izvini, a Nebojša Stefanović, potpredsednik SNS-a, rekao je da je upotrebljena metafora, a da demokrate to koriste >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da bi skrenule pažnju sa bogaćenja Dragana Đilasa. Ovim povodom je zasedao i skupštinski kolegijum, koji se, posle dva sata mahom nadgornjavanja demokrata i naprednjaka, završio bez ikakve odluke.

Demokrate i naprednjaci su, prethodnog dana, potrošile gotovo ceo dan polemišući o temama koje nisu imale nikakve veze sa dnevnim redom, pa je DS govorio o diktaturi koju „režim uvodi”, o diktatoru Vučiću, a naprednjaci o katastrofalnom stanju u zemlji i pljački u vreme vlasti DS-a sa naglaskom na „38 milijardi dinara, koliko se obogatio Dragan Đilas”. Genocid, reč kojom je Babić okarakterisao „otpuštanje stotine hiljada radnika”, izazvao je oštru polemiku, koja se završila odlaskom poslanika DS-a sa sednice. Međusobne optužbe su nastavljene i juče.

Prvo je Borislav Stefanović konstatovao da je „DS bio suočen sa uvredom svih građana Srbije, posebno žrtava genocida” i istakao da je Babić upotrebio preskupu reč. Stefanović je zatražio da se Babić javno izvini građanima Srbije, žrtvama genocida i DS-u, da se SNS ogradi od postupka šefa svoje poslaničke grupe, da Babić bude odmah smenjen sa mesta šefa Komisije za izradu kodeksa ponašanja poslanika i da se hitno sastane skupštinski kolegijum, da bi videli „kako skupština, u ovim narušenim okolnostima, može da nastavi rad”. Stefanović je kazao da je ono što je uradio Babić „skandalozno, bezobzirno i nedopustivo” i dodao da je to „deo atmosfere straha i progona, koju oni stvaraju”. On je zaključio: „DS neće mirno gledati njihov pokušaj da se ovo društvo gurne u međusobne sukobe, u fašizaciju i u ruke onima koji se obračunavaju motkama na ulici.”

Na ovo je reagovao Nebojša Stefanović kao, kako je rekao, potpredsednik SNS-a, navodeći da „u Narodnoj skupštini u poslednjih nekoliko meseci vlada potpuno zatrovana atmosfera u kojoj DS pokušava da linčuje i Aleksandra Vučića i svakog ministra iz SNS-a”. Nebojša Stefanović je optužio demokrate da koriste direktne TV prenose sednica da bi Vučića i druge funkcionere SNS-a nazivali diktatorima i zločincima, a da su pokušali i da na najgori način SNS nazovu fašistima, optužujući ih za fašizaciju društva. Stefanović je kazao da Zoran Babić, „govoreći o genocidu nad radnim mestima, nije rekao da je bilo ko iz DS-a ubio nekoga, niti to iko misli”.

Stefanović je naglasio:„Babić je upotrebio metaforu, a DS, kao vešti majstori manipulacije i marketinga, iskoristili su to zato što ih je zabolelo to što građani Srbije sada mogu da čuju da je Dragan Đilas u periodu dok je DS bio na vlasti zaradio, samo u jednoj firmi, 38 milijardi dinara. Ovo je jedna isforsirana priča koja služi za prikrivanje korupcije i svega lošeg što se dogodilo u prethodnom periodu. Bolje je da se priča o bilo čemu, nego o milijardama Dragana Đilasa.”

Zoran Babić nam je rekao da nema nameru da se izvini jer je govorio istinu: „Istina je da je DS sistematski uništavao radna mesta, otpustio stotine hiljade radnika i stvorio ogromnu nezaposlenost, a sistematsko uništavanje radnih mesta jeste genocid.“

Po podne je Nebojša Stefanović, kao predsednik Skupštine Srbije, sazvao kolegijum kako bi se razgovaralo o ovom slučaju. Sednica je traja oko dva sata, a, kako su nam nezvanično rekli neki od učesnika, sve to vreme su se svađali naprednjaci i demokrate, dok su ostali to gledali. Naravno, nikakav dogovor nije postignut. Borislav Stefanović je kazao da njegov predlog da se kolegijum ogradi od toga što je Babić upotrebio reč „genocid” nije prihvaćen i da ga „nijedna stranka nije prihvatila”. Prema njegovim rečima, „većina na kolegijumu to je doživela kao deo političkog folklora”.

Nebojša Stefanović rekao je da na kolegijumu nije postignut konsenzus o zahtevu demokrata, ponovio da Babić nijednom nije rekao da je zločin učinjen nad ljudima, već nad radnim mestima, i zaključio: „Da li je genocid lepa reč? Nije. A da li je istina da su uništena radna mesta? Jeste.”

M. Čekerevac

objavljeno: 22.11.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.