Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2016, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Gradska vlast uništava spomenike kulture u Novom Sadu

Demokratska stranka (DS) optužila je danas gradske vlasti u Novom Sadu predvođene Srpskom naprednom strankom da ruše kulturno-istorijske spomenike u tom gradu, iako je Novi Sad izabran za evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

"Ukoliko taj pohod ne bude odmah zaustavljen, Novi Sad će 2021. godine postati prva kulturna prestonica Evrope koja je svesno uništila najvrednije istorijsko, kulturno i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << graditeljsko nasleđe u širem gradskom jezgru", naveo je DS u saopštenju za javnost.

Ta stranka je podsetila da je gradska vlast ranije obećala da će sačuvati vredan jermenski spomenik - spomenik porodice Čenazi u centru grada, koji je izmešten iz centra zbog izgradnje višespratnice.

Taj spomenik je predstavljao poslednji sačuvani deo kompleksa nekadašnje jermenske crkve i jednu od nekoliko sačuvanih originalnih celina iz perioda pre bombardovanja iz 1849. godine, u kojem je Novi Sad bio gotovo potpunu uništen.

"Devastacija i moguće uništenje poslednjeg autentičnog traga života Jermena u Novom Sadu samo je poslednji u nizu primera varvarskog odnosa prema urbanističkom i istorijskom identitetu Novog Sada", ocenio je DS.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GO DS: Prestonica kulture, a uništeno nam najvrednije nasleđe

Izvor: Radio 021, 23.Okt.2016

Spomenik porodice Čenazi u centru Novom Sada predmet je obmane gradske vlasti, poručuju u Gradskom odboru opozicione Demokratske stranke...Kako poručuju u GO DS, spomenik porodice Čenazi u centru grada je predstavljao poslednji sačuvani deo kompleksa nekadašnje jermenske crkve i jednu od svega...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.