DS: Cvijan pomagao dileru

Izvor: B92, 22.Jan.2013, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Cvijan pomagao dileru

Beograd -- DS će sutra podneti krivičnu prijavu protiv poslanika SNS Vladimira Cvijana zbog ometanja pravde, najavila Snežana Malović.

Funkcionerka DS i bivša ministarka pravde Snežana Malović optužila je funkcionera SNS i predsednika skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Vladimira Cvijana da je kao advokat Ivana Pavlovića, zvanog Iker, optuženog za šverc kokaina, pretnjama sudiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokušao da izdejstvuje ukidanje pritvora svom branjeniku.

Snežana Malović je rekla na konferenciji za novinare da je Cvijan u dva navrata od sudije Vladimira Mesarovića pokušao da izdejstvuje ukidanje pritvora Pavloviću i da je sudiji 29. novembra 2012. godine rekao da ima politički zadatak da smeni predsednicu Vrhovnog kasacionog suda Natu Mesarović, sudijinu majku, što će i učiniti.

"Pitamo potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića: da li je to neselektivna borba protiv korupcije i kriminala? Tražimo, pored nulte tolerancije prema korupciji, i nultu toleranciju prema organizovanom kriminalu. Da li Cvijan posle ovoga može da ostane predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo? Očekujemo reakciju predsednika parlamenta Nebojše Stefanovića", rekla je Snežana Malović, koja je i bivša ministarka pravde.

Snežana Malović je rekla da je 28. novembra 2012. godine advokat Aleksandar Stanimirović, koji je nastupio po zameničkom punomoćju Cvijana, sudiji Mesaroviću u njegovom kabinetu rekao da je Pavlović predugo u pritvoru i da bi ga trebalo ukinuti i zameniti blažom merom, i "istakao da Pavlović ima prijatelje na vrlo uticajnim mestima" koji smatraju da bi se pritvor mogao zameniti "narukvicom".

"Stanimirović je rekao da će Nata Mesarović uskoro biti smenjena, ali da sudija to ne zameri, jer je reč o političkoj odluci", rekla je Snežana Malović.

Cvijan je, kako je rekla, sutradan nastupio u svojstvu narodnog poslanika kod sudije Mesarovića, kome je rekao da mu može "pomoći ljudski i bezbednosno", i preneo sudiji da je Pavlović "rođak nekoga iz vrha", a da će se on kao branilac povući iz tog predmeta, jer jer on "zbog stranke u nekim predmetima".

"Nemam nameru od sada i ubuduće da komentarišem besmislene izjave Snežane Malović, jer kada je bila u prilici da nešto uradi kao ministarka, napravila je to što je napravila u pravosuđu", kratko je prokomentarisao najavu iz DS-a Vladimir Cvijan agenciji Beta, da bi potom SNS odbacila optužbe Snežane Malović. Naprednjaci su zatražili i da se ispita njena odgovornost za lošu reformu pravosuđa.

Snežana Malović je rekla da ne zna čiji bi Pavlović mogao biti rođak i podsetila da je on optužen kao član međunarodne grupe koja je švercovala kokain iz Argentine i Brazila u Evropu, od koje je zaplenjeno 274 kilograma kokaina, a da je Pavlović uhapšen pošto je njegova devojka otkrila eksploziv u njegovom automobilu "maserati" u garaži u centru Beograda.

"Cvijan je Mesaroviću rekao da ima politički zadatak da smeni Natu Mesarović i da će on to i učiniti, jer su oni na svoje funkcije politički i došli, i da bi to mogao da uradi i uz medijski džumbus i cirkus, ali da to ne želi jer smatra da nije potrebno, da je politika jedno a posao drugo i da ničija porodica ne bi trebalo da trpi, kao i da novonastalu situaciju može da iskoristi i za političke poene i da se sada pojavi sa novinarima ako treba", rekla je Snežana Malović.

Snežana Malović je rekla da je nepun mesec posle toga, 20. decembra 2012. godine, Ustavni sud Srbije ocenio kao neustavan član Zakona o sudijama, po kojem je Nata Mesarović izabrana za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda i upitala: "Da li su ti događaji koincidencija?"

Snežana Malović je rekla da Cvijan, iako se javnosti predstavio kao principijelan čovek koji je podneo ostavku u kabinetu tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića zbog nezakonitosti i zloupotreba u procesu reforme sudstva", iskoristio svoj položaj poslanika, predsednika odbora i visokog funkcionera SNS da ostvari korist za svoje brojne klijente, optužen za organizovani kriminal.

Bivša ministarka pravde je podsetila da je Cvijan bio branilac Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, i da je u njegovo ime obećao da će Jocić podići most kada izađe iz zatvora, a zastupao je i Bogoljuba Karića, bivšeg direktora Železnica Milanka Šarančića, bivšeg direktora Puteva Srbije Branka Jocića, vlasnika beogradskih bioskopa Nikolu Đivanovića i Slavišu Purića, okrivljenog za nezakonite privatizacije.

"Cvijan nije bio samo advokat nego i branilac takvih. Nema mosta koji je Jocić obećao, ali će Jociću, posle usvajanja Zakona o amnestiji, kazna za podstrekivanje na ubistvo sa 15 godina biti smanjena na sedam godina zatvora", rekla je Snežana Malović.

Na pitanje da precizira razliku između advokata i branioca, Snežana Malović je odgovorila da je advokat onaj ko ostvaruje da lica u krivičnom postupku mogu da koriste svoja prava garantovana zakonom i Ustavom, a branilac je kada pokušava da, menjajući teze, prikaže javnosti njegovu društvenu ulogu.

Ona je navela da će DS od predsednika parlamenta Nebojše Stefanovića zatražiti da se izjasni da li na osnovu tih saznanja Cvijan može da ostane predsednik Odbora koji se bavi procenom ustavnosti i zakonitosti svih akata i zakona.

"Pitamo potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da li je to neselektivna borba protiv korupcije i kriminala? Tražimo, pored nulte tolerancije prema korupciji, i nultu toleranciju prema organizovanom kriminalu", rekla je Snežana Malović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Malović: Cvijan pretnjama tražio ukidanje pritvora

Izvor: Beta, 22.Jan.2013

BEOGRAD, 22. januara 2013. (Beta) - Funkcionerka Demokratske stranke (DS) Snežana Malović optužila je u utorak funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) Vladimira Cvijana da je kao advokat Ivana Pavlovića, zvan.

Nastavak na Beta...

Cvijan: Besmislena optužba Malovićke

Izvor: Akter, 22.Jan.2013

Predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Vladimir Cvijan ocenio je optužbe nekadašnje ministarke pravde Snežane Malović besmislenim

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.