CESID: SNS ubedljiva sa 48,2 odsto

Izvor: B92, 17.Mar.2014, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CESID: SNS ubedljiva sa 48,2 odsto

Beograd -- SNS je prema konačnoj proceni CESID-a, na parlamentarnim izborima osvojila 48,2 odsto, ili 156 poslaničkih mandata. Druga je koalicija SPS-PUPS-JS sa 13,6%.

Njima pripada 44 mandata u Skupštini Srbije.

Trećeplasirana je Demokratska stranka, koja je na parlamentarnim izborima osvojila 6,3 odsto glasova, a NDS 5,7 odsto, rečeno je na konferenciji za novinare u Tanjugovom pres centru. DSS je, prema podacima CESID-a, osvojila 4,2 odsto glasova, LDP 3,4 odsto, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << URS tri odsto, a SRS dva odsto.

Prema podacima CESID-a, u parlament ulaze i manjinske stranke SVM, SDA i PDD.

Kada je reč o raspodeli mandata, koalicija okupljena oko SNS će, prema CESID-ovim rezultatima dobiti 156 mandata, koalicija SPS-PUPS-JS 44, dok će demokrate imati 20 poslanika, a NDS 18. Od manjinskih stranaka, SVM će pripasti sedam mandata, SDA će imati tri, a PDD Rize Halimija dva poslanika.

Prema podacima CESID-a, najviše glasova za odbornike Skupštine grada Beograda osvojili su naprednjaci sa 42,5 odsto glasova, a sledeća po broju glasova je DS sa 16,1 odsto.

Koalicija okupljena oko socijalista je na beogradskim izborima osvojila 11,6 odsto glasova, a DS S 6,6 odsto. Ostale stranke su u Beogradu ostale ispod cenzusa. Prema broju osvojenih glasova, SNS bi u Skupštini grada trebalo da ima 62 odbornika, DS 23, SPS-PUPS-JS 16 i DSS devet.

Kada je reč o izlaznosti na izbore za odbornike Skupštine grada, CESID-ova je procena da je izašlo 50,5 odsto građana.

Izvršni direktor CESID-a Marko Blagojević istakao je da još nisu procesuirani glasovi birača na Kosovu i Metohiji, kojih je na juče održanim izborima bilo oko 30.000.

Ti glasovi, međutim, prema njegovim rečima, neće bitnije uticati na rezultate izbora, jer ne postoji šansa da neka od lista koje su ostale ispod cenzusa, zahvaljujući biračima sa Kosova i Metohije, uđe u parlament, niti da neka od stranaka koja je iznad izbornog praga, to više ne bude. Glasovi sa Kosova i Metohije, kako je objasnio, u najboljem slučaju mogu da znače "mandat gore-dole" za neku listu.

Blagojević je napomenuo da nepravilnosti, kojih je sporadično bilo na juče održanim izborima, nisu bile takve da dovode u pitanje regularnost čitavog izbornog postupka i da eventualno mogu biti povod za ponavljanje glasanja na nekim biračkim mestima.

Komentarišući političku kompoziciju novog saziva parlamenta, Blagojević je rekao da se s manjim brojem parlamentarnih stranaka otvara prostor za efikasniji rad Skupštine Srbije, što će biti od velikog značaja za nastavak reformskih procesa.

Posebnost novog saziva parlamenta je i činjenica da više nema nijedne parlamentarne stranke koja se protivi procesu evrointegracija, međutim, to i neće biti naročita novina, budući da jedina stranka koja se u prošlom sazivu zalagala za političku neutralnost DSS nije bila u stanju da zbog malog broja poslanika ometa taj proces.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.