Bitka za fotelju

Izvor: RTS, 19.Okt.2012, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bitka za fotelju

Novoimenovani školski odbor u kuršumlijskoj Osnovnoj školi "Miloje Zakić", na silu je sinoć ušao u školsku zgradu, sa namerom da održi konstitutivnu sednicu. Umesto tri člana za novi školski odbor, na koliko je po zakonu imala pravo, vladajuća većina u SO Kuršumlija, koju čine SNS, DSS i NS, predložila je i imenovala svih devet.

Devetoro članova školskog odbora OŠ "Miloje Zakić" u Kuršumliji, koje je pre nekoliko dana imenovala Skupština opština Kuršumlija, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ušli su sinoć na silu u školsku zgradu, sa namerom da održe konstitutivnu sednicu.

Vladajuća većina u SO Kuršumlija, koju čine SNS, DSS i NS, umesto tri člana za novi školski odbor, na koliko je po zakonu imala pravo, predložila je i imenovala svih devet.

Predsednik SO Kuršumlija Goran Bojović kaže da je pravna služba opštine dala takav predlog.

"Odbornici su  glasali, s obzirom da je škola dva puta opominjana da dostavi imena u nekim rokovima, ona to nije uradila", kaže Bojović.

Direktor škole Slobodan Šindić demantuje ove navode i kaže da, zbog kratkog vremena koje im je dato, jednostavno nije bilo moguće sprovesti proceduru izbora članova iz saveta roditelja, dok su o izboru predstavnika zaposlenih na vreme obavestili lokalnu samoupravu.

"To su neki rokovi koje mi nikako nismo mogli da ispunimo. S obzirom da smo prvog oktobra predali, a da je desetog bila sednica, oni su mogli da izaberu kadrove makar iz redova Nastavničkog veća", kaže Šindić.

Profesorka srpskog jezika Biljana Maksimović, iako je na tajnom glasanju dobila najveću podršku svojih kolega, ipak se nije našla u novom školskom odboru, što je, po njenom mišljenju, verovatno jedinstven slučaj u dosadašnjoj školskoj praksi.

"Videla sam odluku Skupštine opštine Kuršumlija u kojoj su iz redova zaposlenih imenovani kandidati koji su na tajnom glasanju na Nastavničkom veću dobili najmanje glasova. Nema imena nas troje koji smo dobili najviše glasova. U pitanju je grubo kršenje i zakona i procedura u vezi sa ovim izborom", kaže Biljana Maksimović.

Među novoimenovanim članovima školskog odbora nalaze se, između ostalih i bivši direktor škole Života Vuksanović, koji je zbog kršenja zakona, po nalogu Prosvetne inspekcije, prošle godine smenjen, kao i dva člana iz tadašnjeg školskog odbora, koji su iz istih razloga takođe bili razrešeni.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.