Bez vraćanja mandata SNS-u u novosadskoj skupštini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2012, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez vraćanja mandata SNS-u u novosadskoj skupštini

NOVI SAD -

Iako je Upravni sud doneo pravosnažno rešenje po kojem bi odbornicima Srpske napredne stranke trebalo da budu vraćeni mandati u Skupštini Novog Sada, to se neće dogoditi u ovom sazivu, saznaje RTV.

Komisija za kadrovska pitanja gradske skupštine zaključila je da rešenje suda ne može biti sprovedeno, jer parlament nikada nije doneo odluku o oduzimanju mandata, pa samim tim ne može takvu svoju odluku ni da izmeni. Ako gradski odbornici sutra potvrde >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zaključak Komisije, sastav novosadskog parlamenta ostaće nepromenjen do lokalnih izbora najavljenih za proleće.

U Srpskoj naprednoj stranci, koja trenutno nije deo novosadskog parlamenta, očekivali su da će se nakon pravosnažnog rešenja Upravnog suda pridružiti opoziciji u Skupštini Novog Sada, ali to se do kraja ovog saziva neće dogoditi.

U Skupštinu grada stiglo je ukupno osam zahteva za vraćanje odborničkih mandata, odnosno, traži se izmena akta kojim su ti mandati prestali da važe na osnovu blanko ostavki.

To nije moguće, jer kako je zaključila Komisija za kadrovska pitanja, gradski parlament nikada nije ni doneo odluku o oduzimanju mandata, pa stoga ne može tu odluku ni da promeni. U Srpskoj naprednoj stranci nisu iznenađeni ovakvim razvojem događaja.

"Oni nisu poštovali odluku Ustavnog suda iz aprila 2010, tako da ni u januaru 2012. ne poštuju odluku Upravnog suda. Sve će učiniti da odugovlače koliko god mogu sa povratkom odbornika kojima su na nezakonit i neustavan način oduzeti mandati", za RTV kaže predsednik Gradskog odbora SNS Miloš Vučević.

U Srpskoj radikalnoj stranci, koja će zadržati svojih 26 odbornika, smatraju da je odluka suda problematična od početka.

"U pitanju je definitivno moral tih ljudi koji su svojevremeno napustili stranku i na ime stranke bili predloženi za lokalne izbore na listi SRS u Novom Sadu", navodi šef Odborničke grupe SRS u Skupštini grada Đurađ Jakšić.

U novosadskoj Skupštini sporni su mandati ukupno 12 odbornika, većinom onih koji su napustili Srpsku radikalnu stranku i prešli u SNS 2008. godine.

Sudeći prema zaključku kadrovske komisije, koji će se sutra naći pred odbornicima gradskog parlamenta, odnos snaga ostaće nepromenjen bar do izbora najavljenih za proleće, a pitanje je kako će tu situaciju rešiti drugi lokalni parlamenti koji su takođe dobili zahteve za vraćanje mandata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.