Bez narušavanja javnog reda i mira

Izvor: B92, 05.Feb.2011, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez narušavanja javnog reda i mira

Beograd -- Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da za vreme održavanja mitinga opozicione Srpske napredne stranke nije bilo narušavanja javnog reda i mira.

U saopštenju MUP-a se navodi da je bilo samo pojedinačnih slučajeva koji nisu uticali na bezbednost. Takođe, nije bilo oštećenja javnih objekata, ni vozila.

To ministarstvo je navelo da su se učesnici posle skupa mirno razišli.

Prema procenama policije, na početku skupa ispred >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Doma Narodne skupštine okupilo se oko 55.000 ljudi, dok je zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić ocenio da je mitingu prisustvovalo oko 100.000 pristalica te stranke.

Saobraćaj u centru Beograda je normalizovan u 14.30 časova i sve linije javnog prevoza saobraćaju redovno, izjavio je glavni dispečer u GSP-u Slobodan Vučenović.

U centru Beograda, gde je održan miting dela opozicije, predvođene Srpskom naprednom strankom, razišli su se organizatori i učesnici mitinga.

Sa punktova u centru grada povlači se i više stotina policajaca.

Ekipe "Gradske čistoće" su odmah po završetku mitinga počele da čiste plato ispred Doma Narodne skupštine i okolne ulice.

Preventivno privedeno 15 osoba

Kako saznajemo, tokom skupa je privedeno 15 osoba, ali kako su sami policajci rekli, preventivno. Grupa mladića starosti oko 18 godina, privedena je na Terazijma.

15 momaka skupilo se oko 11 časova na Studentskom trgu, a policija ih je sve vreme pratila.

Kada su krenuli ka Narodnoj skupštini, policija ih je privela i odvezla u policijsku stanicu Stari grad, dok se miting opozicije nije završio.

Kako saznajemo, oni su posle nekoliko sati pušteni na slobodu. U policiji kažu da je grupa preventivno skolonjena sa ulica prestonice jer si bili u alkoholisanom stanju, a skandirali su navijačke pesme.

Tokom održavanja mitinga opozicije, u centru Beograda bile su raspoređene jake policijske snage.

Policajci u opremi za razbijanje demonstracija bili su raspoređeni oko ključnih državnih, diplomatskih i medijskih kuća.

Kordoni policajaca primećeni su na Slaviji, u Tašmajdanskom parku. U Kosovskoj ulici bili su pripadnici Žandarmerije i beogradske policijske brigade.

Prvi put na ulicama grada primećeno je i bojno vozilo TAM-110, specijalno opremljeno za razbijanje demonstracija.

I Hitna pomoć bila spremna

Iz policije je, pre održavanja mitinga dela opozicije koji predvodi Srpska narodna stranka, rečeno da ne očekuju nerede većih razmera.

Načelnik Policijske uprave Beograd Stevan Bjelić je za B92 izjavio da policija procenjuje da će biti između 40.000 i 50.000 prisutnih.

On je naveo da će miting obezbeđivati 4200 policajaca, od kojih je polovina iz unutrašnjosti.

Organizatori skupa pod sloganom "Izbori se za promene" tvrde da se radi o najmasovnijem mitingu opozicije do sada.

Uoči mitinga, naprednjaci, Pokret socijalista i Pokret snaga Srbije najavili su da bezbednost građana neće biti ugrožena i da će, kako bi se očuvala, biti angažovano 10 000 ljudi.

I sam lider SNS Tomislav Nikolić veče uoči događaja ponovio je da će miting biti bezbedan i da okupljanje građana nema predrevolucionarni karakter.

Načelnik Policijske uprave Beograd Stevan Bjelić rekao je da policija ne očekuje "remećenje reda i mira većih razmera”, ali da se očekuje da će biti pokušaja da navijačke grupe naprave nerede.

Precizirajući da policija ima informacije da će mitingu prisustvovati između 1500 i 2000 navijača beogradskih fudbalsih klubova, Bjelić je rekao da "je bolje da na miting ne dolaze oni koji žele da prave nerede, jer će policija intervenisati”.
Pogledaj vesti o: Miting srpske napredne stranke

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.