Belim lukom po opoziciji

Izvor: Press, 25.Okt.2012, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belim lukom po opoziciji

Odbranio izveštaj Mikan Stevanić (SNS), direktor Turističke organizacije Čačka, usred parlamenta iz džepa izvadio češanj belog luka i poručio da mu je pomogao da njegov izveštaj bude usvojen

Na poslednjoj sednici Skupštine grada Čačka, nakon što je usvojen izveštaj o radu Turističke organizacije za 2011. godinu, direktor ove ustanove Mikan Stevanić (SNS) iz džepa je izvadio >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << češanj belog luka i poručio da mu je luk pomogao da njegov izveštaj bude usvojen i da ga je odbranio od opozicije i njenih neosnovanih napada.

Poslednju, šestu sednicu Skupštine grada Čačka, na kojoj su razmatrani izveštaji javnih preduzeća i ustanova za prošlu godinu, okarakterisalo je nezabeleženo sujeverje koje je pokazao direktor Javne ustanove „Turistička organizacija Čačak" Mikan Stevanić, odnedavno član SNS-a.

Tri sata rasprave

Naime, on je nakon što je posle tri sata žučne rasprave usvojen njegov izveštaj, iz džepa pantalona izvadio češanj belog luka i mahao odbornicima.

- Upravo mi je ovaj beli luk pomogao da izveštaj bude usvojen. On me zaštitio od neosnovanih napada opozicije, DS-a, Dveri i LDP-a - rekao je Stevanić.

Glavne zamerke opozicionih odbornika odnosile su se na nedomaćinsko poslovanje, nejasnu viziju razvoja turizma u Čačku, partijsko zapošljavanje kadrova...

I pored brojnih kritika, nakon rasprave, za usvajanje izveštaja direktora Turističke organizacije Čačak glasala su 44 odbornika vladajuće većine, koju u Skupštini grada čine SNS, NS, SPS i URS. Protiv usvajanja izveštaja bio je 31 odbornik opozicije.

Odbornica DS-a Mira Milenković, koja je najviše imala zamerki na rad ove čačanske ustanove, kaže da je očigledno Stevanića uhvatila panika zbog svega što se dešava u Turističkoj organizaciji, pa je morao da se vrati čak u srednji vek.

- Sve je pretvoreno u cirkus, pa me i ovo ponašanje direktora TOČ-a ne čudi. Nažalost, zbog svega će ispaštati samo građani - kaže odbornica DS-a.

Vradžbine u parlamentu

Boško Obradović iz Dveri istakao je da direktora svakog preduzeća i ustanove može jedino da spase konkretan rad, a ne da se oslanjaju u svoje partijske drugove, koalicije na vlasti i nikako na određene vrste verovanja i vradžbina.

- Mi smo ukazali na nedostatak vizije razvoja turizma grada i tu postoji ogroman prostor za proširenje aktivnosti, a sve u interesu građana i samog grada. Da je direktor bio siguran u svoj rad, onda ne bi morao da donosi luk i da se bavi vradžbinama - kaže Obradović.

Miodrag Stevanić izabran je na čelo Turističke organizacije Čačka 2008. godine kao kandidat SRS-a. Stevanić je od 2007. do 2008. bio direktor marketinga u listu „Pravda". Bio je član SRS-a od osnivanja do januara 2010. godine. Odnedavno je član SNS-a.

Štiti od raznih uroka i veštica

Snežana Ašanin, etnolog Narodnog muzeja u Čačku, kaže da je u srpskoj tradicionalnoj kulturi beli luk biljka u koju se najviše veruje da ima zaštitnu moć.

- Veruje se da beli luk štiti od uroka i veštica i nosi se kao amajlija. Beli luk se smatra kao najbolji prijatelj čoveku, koji će ga zaštititi od veštica, ali samo pod jednim uslovom, da se nikako ne sme dirati noktima. Otuda u nekim crnogorskim plemenima, kao što su Vasojevići, postoji izreka: „Čuvaj ti mene od noktiju, a ja ću tebe od svakog uroka." Nekada su devojke nosile beli luk kao amajliju negde u džepu ili prišivenog u porubu kako bi bile zaštićene od uroka i sačuvale lepotu, ali i zaštitile od zlog pogleda - objašnjava Ašaninova.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.