Babić: Ko je odgovoran za sporazuma

Izvor: B92, 04.Dec.2014, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Babić: Ko je odgovoran za sporazuma

Šef poslaničkog kluba SNS Zoran Babić pitao je koja je odgovornost srpske strane i pregovarača koji su sklapali energetski sporazum sa Rusijom.

On je u delu sednice, kada poslanici svakog utorka i četvrtka postavljaju pitanja vladi i traže objašnjenja, pozvao MUP da shodno ovlašćenjima koje ima, ispita sve okolnosti pod kojim je taj sporazum napravljen, kao i nekadšnjeg predsednika Srbije Borisa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tadića i DS koji su, kako je ocenio, tada kreirali život gradjana.

"Moje pitanje upućeno je ministrrima energetike i MUP - koja je odgovornost srpske strane, odnosno glavnih pregovarača prilikom sklapanja energetksog porazuma, neki od njih su sada naše kolege poslanici, koji su uslovi bili 2007. i 2008. godine kada je ugovor sklapan, da li su povređeni interesi države", pitao je Babić.

On je ocenio da je sve u Srbiji neprijatno iznenadila vest da je ruska strana odustala od izgradnje "Južnog toka".

"To je za nas bitan projekat ne samo zbog energetske bezbednosti, veh i zbog otvaranja novih radnih mesta", rekao je Babić.

Poslanici Skupštine Srbije iskoristili su mogućnost da postave pitanja vladi, medju kojima su bila ona koja su se odnosila na situaciju u Majdanpeku, problem sa kafilerijom u Somboru, restituciju, Južni tok.

Poslanica SDS Branka Karavidić upitala je premijera zašto nije sazvana hitna sednica vlade gde bi se razmatrali problemi Majdanpeka, pošto je situacija, kako je ocenila, pravazišla mogućnosti ministra energetike i zašto nije proglašena vanredna situacija u tom gradu.

“Zbog havarije na elektroenergetskoj mreži gradjani Majdanpeka su bez struje, vode, a najdramatičnije je u samom gradu, gde oko 5.000 gradjana živi u zgradama koje se greju na daljinsko grejanje”, podsetila je Kravidić.

Ona je upitala da li takva sitaucije nije dovoljno alarmantna da zaslužuje da Majdanpek obidje i ministar za vanredne sitaucije.

Poslanik SPO Žika Gojković uputio je pitanje ministarki poljoprivrede koji se tiče rešavanje problema u vezi sa kafilerijom u Somboru.

“Neprijaten miris i problem koji mogu nastati, tabu je tema svake lokalne vlasti. Veterinarska inspekcija je utvrdila brojene nepravilnosti i predložila suspenziju ove ustanove, što je presedan”, rekao je Gojković i dodao da je ovo prva lokalna vlast koja je pokazala spremnost da reši taj problem.

"Kada će ovaj višedecenijski problem birti rešen", pitao je Gojković.

On je postavio i pitanje restitucije, istakavši da sledi isplata aktontacije obveznica, a država nema novca.

“Doneta je odluka o prolongiranju isplate, a svima više odgovara nadoknada zemlje umesto obveznica”, rekao je Gojković i podsetio da je SPO i DHS S i ranije upućivao predlog zakona kojim bi taj problem bio rešen kao i druge nepravde iz prošlosti.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Bura" u Skupštini Srbije zbog Južnog toka

Izvor: Mondo, 04.Dec.2014

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Zoran Babić pozvao je danas MUP da ispita sve okolnosti pod kojima je napravljen energetski sporazum o izgradnji Južnog toka i utvrdi odgovornost onih koji su ugovor sklopili...Foto: Beta/Nenad Petrović..Babić je na sednici parlamenta pitao koja je odgovornost...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.