Aleksandar Vučić može da bude i predsednik

Izvor: Blic, 24.Sep.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aleksandar Vučić može da bude i predsednik

Nova stranka koju formira otcepljena poslanička grupa u Skupštini Srbije „Napred, Srbijo" zvaće se Srpska napredna stranka, najavio je juče šef tog poslaničkog kluba i bivši zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić, naglasivši da će naprednjaci nastupati kao opozicija, ali da na političkoj sceni Srbije neće imati neprijatelje, već političke suparnike.

Nikolić je rekao da će SNS biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << most između istoka i zapada, kao i da je cilj stranke da u budućnosti oformi uniju s Republikom Srpskom.

- Glasanje o Rezoluciji o Kosovu i Metohiji predstaviće nas i kao stranku koja može da sarađuje s vlašću - rekao je lider SNS-a.

Nikolić kaže da očekuje da će ovoj stranci za nekoliko dana priključiti i bivši generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić, koga, kako je rekao, u SNS čeka možda i mesto predsednika.

Nikolić je izjavio da je njegova nova stranka indiferentna prema SRS, ali da je spremna da se stavi u odbranu lidera radikala Vojislava Šešelja pred Haškim tribunalom. On je naglasio da „Šešelj vrlo dobro zna da postoje segmenti njegove odbrane koje niko drugi ne može da uradi".

S druge strane, radikali optužuju Nikolića da je počinio krivična dela krađe, prevare, uništavanja i otuđenja tuđe stvari, kao i zluopotrebe položaja, i očekuju da nadležni organi reaguju, navela je juče potpredsednica SRS Gordana Pop-Lazić.

Inače, Srpska napredna stranka bila je jedna od četiri najvažnije političke partije u Srbiji pre Prvog svetskog rata. Osnovana je u januaru 1881, a njen prvi predsednik bio je Milan Piroćanac, ujedno i premijer Srbije od 1880. do 1883. godine. Radilo se o konzervativnoj partiji koja je u prvo vreme bila u savezništvu s radikalima, ali je brzo ušla s njima u sukob oko vlasti i političkih načela. Posle Prvog svetskog rata naprednjaci su učestvovali u stvaranju Demokratske stranke Ljubomira Davidovića.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić objavio: Srpska napredna stranka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2008

BEOGRAD - Šef poslaničkog kluba "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić najavio je osnivanje stranke koja će se zvati Srpska napredna stranka...Na konferenciji za štampu u Skupštini Srbije, Nikolić je rekao da će ta stranka u parlamentu nastupati kao opoziciona, ali da će, kada postoje momenti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Nikolić osniva naprednu stranku (VIDEO)

Izvor: Mondo, 24.Sep.2008

Srpska napredna stranka naziv je nove političke partije čije osnivanje priprema Tomislav Nikolić. On je rekao da očekuje više hiljada osnivača nove stranke, među kojima će biti i Aleksandar Vučić. Gordana Pop Lazić rekla je da je Nikolić 'otimanjem mandata radikalima počinio najmanje četiri...

Nastavak na Mondo...

Četiri krivična dela Tome Nikolića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2008

BEOGRAD - Potpredsednica Srpske radikalne stranke Gordana Pop Lazić rekla je danas da je šef poslaničkog kluba "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić "otimanjem mandata radikalima počinio najmanje četiri krivična dela" i da SRS očekuje da "nadležni organi reaguju"...Pop...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Naprednjaci Tome Nikolića

Izvor: Kurir, 25.Sep.2008, 06:37

BEOGRAD - Nova partija Tomislava Nikolića zvaće se Srpska napredna stranka. Među osnivačima biće Aleksandar Vučić, ali ne i Maja Gojković, poručio je Nikolić.

Nastavak na Kurir...

Nikolić nazvao novu stranku Srpska napredna stranka

Izvor: Southeast European Times, 26.Sep.2008, 04:37

25/09/2008..BEOGRAD, Srbija -- Bivši zamenik predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić saopštio je u sredu (24. septembra) da se njegova nova politička partija zove Srpska napredna stranka (SNS). On je izjavio novinarima da će stranka biti deo opozicije, ali da će umesto "političkih...

Nastavak na Southeast European Times...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.